Anemija (malokrvnost) - uzroci, simptomi i lečenje

Anemija ili malokrvnost predstavlja najčešći zdravstveni problem kada govorimo o poremećajima fizioloških funkcija krvi. Procenjuje se da ona pogađa skoro trećinu svetske populacije, a u većem riziku su deca, žene i osobe sa hroničnim bolestima. 


Šta je anemijaZašto nastaje | Simptomi | Dijagnoza | Kako se leči


Anemija
Anemija je jedan od najčešćih zdravstvenih problema, a ugroženije su žene, deca i osobe sa hroničnim bolestima.

Šta je anemija? 

Anemija je stanje koje se javlja kada dođe do značajnog pada crvenih krvnih zrnaca (eritrocita), i/ili njihovih glavnih gradivnih elemenata - hemoglobina, u krvi. Hemoglobin za sebe vezuje kiseonik i njegova uloga je da taj kiseonik putem krvotoka prenosi do svih tkiva i organa u telu, kako bi oni mogli normalno da funkcionišu.

Prema tome, ukoliko dođe do pada crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina ispod normalnih vrednosti, tkiva i organi neće biti nahranjeni i počeće da se javljaju različiti simptomi.  

Zašto nastaje anemija? 

Postoji više vrsta anemije, kao i veliki broj različitih uzroka i načina lečenja. Neke su blage, prolazne i nisu znak za brigu, dok neke druge predstavljaju ozbiljnije, hronične poremećaje. Anemija takođe može predstavljati indikator nekih drugih oboljenja zbog kojih se javlja. 

Nedostatak gvožđa

Nedostatak gvožđa predstavlja najčešći uzrok anemije, a taj nedostatak se uglavnom javlja usled gubitka krvi, koji može biti akutan ili hroničan. Gubitak krvi dovodi do toga da u se u krvotok povlači voda, kako bi vene bile pune, što naravno razređuje krv i vodi daljim posledicama. 

Akutni gubitak krvi predstavlja naglo obimno krvarenje i može se javiti prilikom:

 • traumatskih povreda
 • komplikacija na operaciji
 • komplikacija na porođaju

Hronični gubitak krvi se odnosi na onaj koji traje duži period i često je povezan sa nekom hroničnom bolesti kao što su rak ili tumor

Osim gubitka krvi, česti uzrocu nedostatka gvožđa u krvi su:

Nedostatak vitamina

Za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca veoma su važni vitamini i to posebno vitamini B12 i B9 (poznat kao folna kiselina), kao i vitamin C. Ukoliko dođe do deficijencije ovih vitamina, dolazi do snižene produkcije eritrocita i do anemije. Do toga može doći usled:

Hronične bolesti

Određene bolesti mogu remetiti funkciju produkcije crvenih krvnih zrnaca, što dalje vodi anemiji. Pod tim bolestima se uglavnom podrazumevaju upalni procesi i hronične bolesti, kao što su:

Genetika

Neki, ređi oblici anemije, osim što se mogu razviti tokom života, moguće ih je i  naslediti. Takve su recimo:

 • Anemija srpastih ćelija, koja podrazumeva defektnu formu hemoglobina zbog koje eritrociti razvijaju nepravilan i krut oblik polumeseca (srpa), a zatim prerano umiru i talože se. 
 • Talasemija, koja se odnosi na abnormalnu formu ili neadekvatnu količinu hemoglobina u krvi. 

Anemija simptomi

U zavisnosti od toga koja vrsta anemije je u pitanju, simptomi mogu biti delimično različiti. Ukoliko je uzrok neka hronična bolest, njeni simpromi mogu čak maskirati anemiju, a nekada može da se desi, opet zavisno od uzroka, da se upadljivi simptomi ne javljaju. 

Ipak, većina anemija pokazuje sledeće simptome:

 • umor i slabost
 • bleda koža
 • vrtoglavica
 • nesvestica
 • mučnina
 • glavobolja
 • kratak dah
 • bolovi u grudnom košu
 • hladne šake i stopala
 • poremećeni otkucaji srca (tahikardije)

Dijagnostika

Ukoliko osetite neke od simptoma ili sumnjate da imate anemiju, važno je i da se ona pravilno dijagnostikuje. Da bi se anemija dijagnostikovala, potrebno je uraditi kompletnu analizu krvne slike, a važni parametri su:

 • hemoglobin,
 • hematokrit (odnos plazme i uobičajenih elemenata krvi),
 • gvožđe (Fe),
 • vitamin B12,
 • folna kiselina (vitamin B9),
 • feritin,
 • transferin (koji vezuje i transportuje gvožđe kroz krv, jer je slobodno gvožđe toksično)
 • TIBC (maksimalna koncentracija gvožđa koju transferin može da veže), i
 • UIBC (rezervni kapacitet transferina).  

Anemija lečenje

Anemija koja nije praćena ozbiljnim simptomima i komplikacijama može delovati bezazleno, ali ona može biti indikator drugih, ozbiljnijih oboljenja, a nelečena i zapuštena može i sama uzrokovati dalje komplikacije i zdravstvene probleme. Zato je treba ozbiljno shvatiti. 

Lečenje anemije zavisiće od toga koji je njen uzrok, ali ono najčešće, pored terapije suplementima ili neke druge terapije, podrazumeva i uvođenje raznovrsne ishrane koja je bogata gvožđem, ali i drugim hranljivim materijama kao što su između ostalog vitamini B12 i B9.

Lečenje anemije ishranom i suplementima
Namirnice bogate gvožđem.

Pročitajte o pravilnoj ishrani kod anemije i namirnicama bogatim gvožđem>>>>>

Anemija usled nedostatak gvožđa

Kada se anemija javi usled nedostatka gvožđa, lečenje uglavnom podrazumeva uzimanje suplemenata gvožđa, kao i promenu načina ishrane (uvođenje namirnica bogatih gvožđem).

Ukoliko je gvožđe sniženo usled gubitka krvi, potrebno je pronaći uzrok gubitka krvi i rešiti ga.

Anemija usled nedostatka vitamina

Kako je ovaj tip anemije uglavnom posledica neadekvatne ishrane, lečenje pre svega podrazumeva promenu navika u ishrani, ali i ovde lekar, ukoliko ima potrebe, može preporučiti određene suplemente vitamina C i folne kiseline.

Ukoliko je uzork anemije nemogućnost organizma da apsorbuje vitamin B12 iz hrane, lekar može prepisati određene preparate koji sadrže ovaj vitamin koje je neophodno redovno konzumirati, u skladu sa preporukom lekara. 

Anemija kao posledica hroničnih bolesti

Anemija nastala kao posledica nekog upalnog procesa ili hronične bolesti podrazumeva lečenje i tretman same bolesti koja je izaziva. Ukoliko simptomi anemije eventualno postanu ozbiljni, lekar se može odlučiti za transfuziju krvi. 

Anemija srpastih ćelija

Tretman anemije srpastih ćelija može uključivati kiseonik, kao i različite preparate koji služe redukovanju bola i preveniranju eventualnih komplikacija. Pacijenti sa ovom vrstom anemije mogu takođe uzimati suplemente folne kiseline i antibiotike

Talasemija

Talasemija u najvećem broju slučajeva izaziva samo blage simptome i ne zahteva ozbiljno lečenje. 

Ozbiljniji oblici talasemije bi mogli zahtevati suplemente i lekove, transfuziju krvi i još neke procedure, u zavisnosti od ozbiljnosti.

Lečenje anemije ne traje kraće od tri do šest meseci, a neophodno je da pacijent bude dosledan u primenjivanju terapije i ishrane, kako bi ishod bio pozitivan. 

Izabrani lekar mora imati nadzor nad primenom terapije i lečenjem, kako ne bi došlo do nekih negativnih posledica, kao što je toksičan efekat gvožđa na organizam i posebno jetru, ukoliko se visoke koncentracije ovog suplementa uzimaju tokom dužeg perioda.

Lekari koji mogu biti uključeni u lečenje anemije

 • Lekar opšte medicine
 • Hematolog
 • Internista
 • Gastroenterolog
 • Ginekolog
 • Nefrolog
 • Reumatolog

Progledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa anemijom>>>>>


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Jovan Grujic 10.06.2023

  Neznam sta mi se dogadja. U zadnje vreme nemam volje ni za cim. Neradujem se i samo mi se spava.Neosecam glad niti me privlaci drustvo jer se osecam kao ispijen. Molim za odgovor.


 2. Vrsna 12.02.2023

  OCU DA PITAM MALO KRVNA SAM STA RADIM .....STA DA UZMEM NEMOGU DA DISEM DOBRO ....MUKA MIJE NEKAD NEMAM VAZDUK DOBAR PROZOR OTVORIM.......NOGE ISTO ME BOLU ....UMORNA SAM ........


 3. Marija 05.12.2020

  Imala sam mestroaciju 17.12.2020., novembar 23 imalasam krv na dupetu boli me stomak i glava imam anemije slabiji krvna slika možete dami odgovorite u najkraćem roku


 4. Zoran Pokrajac 07.10.2020

  Rodjen 1957. godine. Proveo 50 dana u Kraljevackoj bolnici zbog anemije. Izvrseni su mi svi pregledi koji se u toj bolnici mogu izvrsiti osim reumatizma iako nsam ja insistirao na pregledu reumatologa, jer me bole ruke i noge tacnije zglobovi saka laktovi i ramena i noge, kolena i stopala prsti tabani. Krvna slika mi je losa ne mogu da je poboljsam nikako ma sta jeo i koje suplemente koristio. Visok sam 170cm tezina 63kg a bila je pre ovo 78kg. Leukociti su 2.12, Ericotriti-RBC3,25, Hemohlobin 94, a trebao bi da bude izmedju 138-175. Hematrokit0,305 (0415-053), Limfociti59,4 (20-46), Monociti 17 (2-12), Sedimentacija 95, Reuma faktor(RF) 545,8 CRP 29,93, glukoza 5, mada u zadnje vreme dostize i 8,5. Zadnjih mesec dana hrana mi je postala slatka posebno Junece meso svinjsko malo manje sva hrana koja je kisela recimo paradajz postala je slatka. Izlaskom iz bolnice iz Kraljeva nemam nikakvu dijagnozi ni bilo kakvu terapiju. Samoincijativno pijem Rapten duo za bolove vitamin C 1000mg. Zaboravio sam da navedem da skoro dve godine imam temperaturu izmedju37,2-37,8 ponekad i preko te vrednosti. Tri puta sam testiran na Coroni i sva tri puta sam bio negativan, stim da sam u bolnici prelezao bronhitis.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde