Vrtoglavica

Vrtoglavica ( vertigo) nije bolest, već simptom neke bolesti.

Oko 5% svih pacijenata kod svog lekara pominje vrtoglavicu kao tegobu. Pojava vrtoglavice se ponavlja i nije lako rešiti je se. 
Za razliku od pet klasičnih čula ( vid, sluh, miris, ukus, dodir) čulo za ravnotežu nije dato u svesti i njegove funkcije su refleksne. Centri u mozgu koji su nedovoljno ispitani i jasni, informaciju o položaju tela dobijaju iz više izvora:
 1. Vestibularnog ili tzv. centra za ravnotežu koji se nalazi u unutrašnjem uhu;
 2. Okularnog - preko vida i slike sveta koja se stvara na mrežnjači oka;
 3. Od mišićno-zglobnog sistema i čula dodira.
Vrtoglavica nastaje kada se 'ne poklope' informacije koje nosi nerv za ravnotežu sa ostalim organima i kada moždani releji zbog poremećaja cirkulacije ne mogu pravilno primiti i obraditi dobijene informacije. 

Uzroci vrtoglavice

Uzroci vrtoglavica su mnogobrojni. Stotinu raznih oboljenja praćeno je vrtoglavicom. 
Najpoznatiji, ali ne i najčešći, uzroci poremećaja ravnoteže su oboljenja centra za ravnotežu koji se nalazi u uhu ( upala ili otok nerava, spadanje kristala kalcijum karbonata sa senzornih ćelija).
Oboljenja centralnog nervnog sistema među kojima je najčešća vertebro-bazilarna insuficijencija ( a. vertebralis protiče kroz vratni deo kičme) često su uzroci vrtoglavica.
U sekundarne vrtoglavice spadaju one izazvne bakterijskim ili češće virusnim infekcijama, lekovima, povećanjem ili smanjenjem krvnog pritiska, malokrvnošću, biohemijskim poremećajima. Postoje i psihogene vrtoglavice, stresne vrtoglavice i vrtoglavice koje nastaju usled nekih bolesti stomaka i pluća.

Dijagnostika

Dijagnostički postupak je zahtevan i uključuje veliki broj ispitivanja (najvažnja dijagnostička procedura prema većini autora je detaljna anamneza, odnosno precizan i dobro vođen razgovor sa pacijentom). 
Dijagnostički protokol podrazumeva:
 • ORL pregled koji uključuje ispitivanje sluha i kalorički test za ispitivanje ravnoteže (sipa se hladna i topl voda u uši i preko trzanja očnih jabučica se meri dužina odgovora i stanje labirinta);
 • Pregled neurologa;
 • Detaljna hematološka obrada;
 • Kardiološka ispitivanja;
 • Oftalmološki pregled (pregled očnog dna daje nam uvid u stanje vaskularnog sistema).
I pored svih ispitivanja, preko 50% slučajeva ne može se otkriti uzrok poremećaja.

Lečenje vrtoglavica

Lečenje zavisi od uzroka. Najčešće se koriste ciljani vazodilatatori (betahistini, npr. Betaserc, Vestibo, Urutal), vitaminska terapija, preparati Ginko biloba. Predlažu se i adaptacione vežbe, retko i destrukcija obolelog centra za ravnotežu injekcijana (npr. Garamycin u uho). 
Za lečenje vrtoglavice zakažite pregled pozivom na 063/687-460 kod specijaliste otorinolaringologije dr Galine Joković.
Podeli tekst:

Autor Mr sci. med. dr Srđan Milićević
Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Marijana 10.09.2023

  Pijem Alvert po drugi put, sad slabo pomaže.


 2. Sneža 31.08.2023

  Imam zujanje u ušima, neki neodređeni talasi. Pijem Vestimo 2 x po 16 mg i Tanakan. Da li je to dovoljna terapija i da li će se izgubiti ova tegoba i popraviti sluh?


 3. 29.07.2023

  Pozitivno iskustvo. Kako sam posle jake prehlade i slivanja sekreta iz sinusa oštetio sluh na levom uhu, tako da ću uskoro dobiti slušni aparat, pitao sam svog kuma da li ima leka mom sluhu. Reče da mu se to isto desilo pre nekoliko meseci, ali da mu se sluh vratio uz pomoć Urutal kapi. Molim za komentar i pomoć,pre svega ima li ovih kapi bilo gde?


 4. Ruzica Radjenovic 26.09.2022

  Koristim Betaserc i bas mi pomaze. Smanjene su mi Vrtoglavice, koje su i mucninu izazivale.


 5. Zora Colak 02.08.2022

  Urutal,nista bolje,trenutno pijem betaserc


 6. Natasa 22.03.2022

  Ja pijem cinedil 3 nedelje,2×1,,dijagnoza dysfunctiolabyrinhica,hipotonija levo.Imam osecaj trmora celog organizma,koristim simbicort za astmu i za pritisak nevotens i corace.


 7. Natasa 16.11.2020

  Da li sme Vestibo od 8mg da se koristi uz Alvokast, Duoresp spiromax i sprej Ventolin


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde