Lečenje sinusa – simptomi i metode


Kada ljudi kažu da imaju problema sa sinusima to obično znači da imaju neki od simptoma oboljenja sinusa. Simptomi oboljenja sinusa su:

  • Začepljenje nosa
  • Pojačana sekrecija
  • Slivanje sekreta niz grlo
  • Osećaj pritiska i bola između očiju
  • Glavobolja
  • Jutarnja iscrpljenost
  • Umor

Šta su paranazalni sinusi i koja je njihova uloga?

Sinusi su šupljine u kostima glave i njihova uloga nije jasna, te verujemo da tu leži izvor mnogih nesporazuma. Po mišljenju evolucionista nekadašnja uloga nosa i sinusa bila je u funkciji mirisa. U međuvremenu, nos se prilagodio promenamai postao nezamenljiv deo sistema disanja,  a sinusi su praktično postali rudimentiran organ.

Po nekim naučnicima uloga sinusa je u smanjenju težine glave, dok drugi misle da sinusi učestvuju u izolaciji očiju i zuba od naglih promena temperatue.

Problemi sa sinusima

Čak iako nismo sigurni koja je njihova funkcija, sa sigurnošću možemo reći da su sinusi napravili velike probleme čovekovom zdravlju. Zapaljenski procesi sluzokože nosa, a time i sinusa, jedno su od najčešćijh inflamatornih stanja organizma jer je nos ulazno mesto za brojne alergene, viruse, bakterije, gljivice prisutne u udahnutom vazduhu. Zanimljivo je da usna duplja nije povoljno mesto za ulaz virusa jer pljuvačka svojim enzimima ne dozvoljava njihovo odravanje. Kod maksilarnog sinusa infekcija se može razviti i širiti iz granuloma korena zuba.

Dijagnostika i terapija kod sinusa

Dijagnostika zapaljenja paranazalnih sinusa postavlja se na osnovu:

  • Anamneze (razgovora sa pacijentom)
  • Otorinolaringološkog pregleda
  • RTG snimka sinusa.

Terapija zavisi od od uzroka obljienja sinusa. Najznačajniji terapijski postupak je oslobađanje ušća sinusa i uspostavljanje drenaže. U akutnoj fazi to se postiže vazokonstriktornim kapima koje su najefikasniej u položaju ‘’glava dole i pozadi’’, kao i orlanim dekongestivima. Lekovi u čijoj osnovi su eterična ulja takođe efikasna. Analgetici su neophodni kos izražene bolnosti.

Pojava žuto-zelenkastog sekreta u nosu ili u ispljuvku, govori o bakterijskoj superinfekciji ( Hemophilus influenze, Streptpcpccus pneumoniae) i zahteva lečenje antibioticima.

Najveći značaj za širenje i trajanje oboljenaj sinusa imaju poremećaj prohodnosti nosne šupljine, venitilacija i drenaža sinusa. Veći treći krajnik, kriva nosna pregrada, alergijski i alergijama slični otoci sluznice nosa i sinusa su glavni razlozi u poremećaju drenaže i ventilacija, a time i prelaska akutnog u hronični sinuzitis. Ovo su sve anatomske i patofiziološke prepreke.

Pacijenti se najčešće javljaju otorinolaringologu zbog hroničnog rinosinusitisa, te često iz ordinacije izađu sa utiskom da je neophodno hiruško lečenje. Bitno je znati da se operacija planira za svakog pacijenta posebno i to samo u slučaju da su sve mogućnosti tzv. konzervativnog lečenja iscrpljene.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa sinusima.


 


Podeli tekst:

Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde