Lečenje sinusa – simptomi i metode


Kada ljudi kažu da imaju problema sa sinusima to obično znači da imaju neki od simptoma oboljenja sinusa. Simptomi oboljenja sinusa su:

 • Začepljenje nosa
 • Pojačana sekrecija
 • Slivanje sekreta niz grlo
 • Osećaj pritiska i bola između očiju
 • Glavobolja
 • Jutarnja iscrpljenost
 • Umor

Šta su paranazalni sinusi i koja je njihova uloga?

Sinusi su šupljine u kostima glave i njihova uloga nije jasna, te verujemo da tu leži izvor mnogih nesporazuma. Po mišljenju evolucionista nekadašnja uloga nosa i sinusa bila je u funkciji mirisa. U međuvremenu, nos se prilagodio promenamai postao nezamenljiv deo sistema disanja,  a sinusi su praktično postali rudimentiran organ.

Po nekim naučnicima uloga sinusa je u smanjenju težine glave, dok drugi misle da sinusi učestvuju u izolaciji očiju i zuba od naglih promena temperatue.

Problemi sa sinusima

Čak iako nismo sigurni koja je njihova funkcija, sa sigurnošću možemo reći da su sinusi napravili velike probleme čovekovom zdravlju. Zapaljenski procesi sluzokože nosa, a time i sinusa, jedno su od najčešćijh inflamatornih stanja organizma jer je nos ulazno mesto za brojne alergene, viruse, bakterije, gljivice prisutne u udahnutom vazduhu. Zanimljivo je da usna duplja nije povoljno mesto za ulaz virusa jer pljuvačka svojim enzimima ne dozvoljava njihovo odravanje. Kod maksilarnog sinusa infekcija se može razviti i širiti iz granuloma korena zuba.

Dijagnostika i terapija kod sinusa

Dijagnostika zapaljenja paranazalnih sinusa postavlja se na osnovu:

 • Anamneze (razgovora sa pacijentom)
 • Otorinolaringološkog pregleda
 • RTG snimka sinusa.

Terapija zavisi od od uzroka obljienja sinusa. Najznačajniji terapijski postupak je oslobađanje ušća sinusa i uspostavljanje drenaže. U akutnoj fazi to se postiže vazokonstriktornim kapima koje su najefikasniej u položaju ‘’glava dole i pozadi’’, kao i orlanim dekongestivima. Lekovi u čijoj osnovi su eterična ulja takođe efikasna. Analgetici su neophodni kos izražene bolnosti.

Pojava žuto-zelenkastog sekreta u nosu ili u ispljuvku, govori o bakterijskoj superinfekciji ( Hemophilus influenze, Streptpcpccus pneumoniae) i zahteva lečenje antibioticima.

Najveći značaj za širenje i trajanje oboljenaj sinusa imaju poremećaj prohodnosti nosne šupljine, venitilacija i drenaža sinusa. Veći treći krajnik, kriva nosna pregrada, alergijski i alergijama slični otoci sluznice nosa i sinusa su glavni razlozi u poremećaju drenaže i ventilacija, a time i prelaska akutnog u hronični sinuzitis. Ovo su sve anatomske i patofiziološke prepreke.

Pacijenti se najčešće javljaju otorinolaringologu zbog hroničnog rinosinusitisa, te često iz ordinacije izađu sa utiskom da je neophodno hiruško lečenje. Bitno je znati da se operacija planira za svakog pacijenta posebno i to samo u slučaju da su sve mogućnosti tzv. konzervativnog lečenja iscrpljene.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa sinusima.


 


Podeli tekst:

Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Irena 22.02.2022

  Imam sinabkojinovog martavpuni 17 godina. Ceo svo život se muči sa slivanje ogromne količine sekrwta niz zdrelo. Ništa mu nikada nije pomoglo. Sve tipove lecenje,čak i alternativne medicine smo pokušali ali nista. 10 godina sam ga držala u krilu uzdignutim da bi mogao da spava par sati i to je sve. Nalaze smo slali i u Švajcarsku. Svi doktori kažu da je rinitis uz povremene sinuzitisr i da ga lečimo shodno uzroku. Na doktore smo potrošili novca u vrednosti jednog stana. Ne znamo više šta da pokušamo . Dete je fenomenalno. Spava ponora sati nocu,a đak je generacije. Ako imate neki predlog javite. Radili smo magnet siniša koji ne pokazuje ništa specijalno. Nema devijacije,ali fizionomiju lične pogoršava lučenje i put sekrwta koji nikada ne ide napolje već uvek pozadi. Hvala.


 2. Jozica rabic 12.12.2021

  Poštovani, imam jake glavobolje po cijeloj glavi, glava mi je kao kad vrtiš bocu vode i prelijeva se, zacepi otvara se do nosa pa nazad,zujanje u usima jako... Osjetljiva sam na hladnocu i hladne napitke.. Šta bi to moglo biti?? Hvala lp


 3. Aleksandra Starcevic 30.09.2021

  Poštovani doktore, mene jako cesto boli glava i poceci obrva bolni na pritisak i oci me bolu, da li su to sinusi? Uzasno boli glava.


 4. dušanka 16.09.2021

  Ja nemam komentar već pitanje . Imam ćerku 36 godina koja ima hroničan problen sa sinusima koji je jako bole i ima velike glavobolje i imam unuku njenu ćerku koja ima 8 godina ,a već godinama joj se žuto lepljivo cedi iz nosa ,a ove godine baš mnogo. kako da im pomognem


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde