Lečenje epilepsije


Epilepsija je naziv za neurološko oboljenje, koje se manifestuje povremenim motornim, senzornim, neuropsihičkim i doživljajnim poremećajima, uz gubitak svesti. Epilepsija je oboljenje u čijem se lečenju koriste različiti terapijski pristupi.

Pod pojmom izlečen smatra se stanje koje je sasvim iščezlo i za koje je malo verovatno da će se ponovo javiti. Kada se govori o epilepsiji situacija je nešto drugačija. Za sada ne postoje lekovi koji mogu da u potpunosti izleče epilepsiju, jer je teško predvidljivo da li će se i kada napadi ponoviti.

Antiepileptici su najčešće korišćena metoda za lečenje epilepsije

U proseku 80% osoba sa epilepsijom može da kontroliše svoje napade lekovima, što znači, da spreči napade i da živi normalnim životom. U te svrhe koriste se tzv. antiepileptici. Međutim, kod izvesnog broja osoba, napadi se nastavljaju i pored odgovarajuće sprovedenog lečenja. Ovakve osobe svoje napade mogu sprečiti hirurškim lečenjem.

Poznato je da epileptični napadi oštećuju mozak pa je od izuzetne važnosti početi na vreme sa terapijom. Lečenje se započinje obradom pacijenata od strane neurologa-epileptologa. Osobe sa epilepsijom treba da znaju da se u oko 70% slučajeva postiže potpuna kontrola napada. Uspeh izostaje ako se lekovi neredovno koriste i ne na način na koji je to propisano.

Alternativne metode lečenja epilepsije

Pored klasičnih metoda postoje i one alternativne. U alternativne metode lečenja spadaju joga, meditacija, aromaterapija, akupunktura i uopšte sve tehnike koje dovode do mentalne i telesne relaksacije. Jako je važno da se o ovakvim metodama lečenja obavesti neurolog-epileptolog, kao i to da se nastavi sa kontinuiranom upotrebom medicinskih lekova, antiepileptika.

Poznato je da neki pacijenti sa epilepsijom mogu da odgovarajućim motornim ili psihloškim manevrima odlože ili ublaže epileptični napad. Radi se o psihološkim-bihejvioralnim metodama lečenja koje u osnovi imaju neurobiološku osnovu i podrazumevaju nefarmakološki pristiup lečenju epilepsija. Tu spadaju tehnike relaksacije i psihodinamska psihoterapija.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. ivan 02.07.2014

    Batkicu i ja imao sam nocne napade ali samo uz lekove sam ih smanjio vremenom sada ih upste nemam ali mora da se pridrzavati terapije san je obavezan 8 sati bez alkohola pio sam feberbiton sada eftil


  2. Nenad 03.05.2014

    Od svoje 14 godine imam epilepsiju sifra bolesti je g 40 terapija je eftil 500mg 1+0+1 rivotril 0, 5 1+0+1, radjen mi je mr nalazi su u redu, posto vec 10 godina nisam imao napade interesuje me da li moram jos da pijem terapiju. Unapred hvala


  3. batkic redzep novi pazar 19.11.2013

    Molim vas za pomoc naime moj sin je povredjen od treceg lica jos 1987 godine se je bilo u redu do 1996 godine kada je dobijo prvi napad od tada nastaju nasi problemi i pored upotrebe leka tegretola 400 sin mi ima povremene napade i to samo u snu nekada su napadi duzi nekada kraci molim sve dobre ljude da mi pomognu kako da dodjemo do izlecenja moga sinamolim vas javitese ako neko zna nesto bolje


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde