Epilepsija

Epilepsija je hronično neurološko oboljenje koje se karakteriše spontanim ponavljanjem epileptičkih napada. Epileptički napad može da se javi kod bolesnika sa epilepsijom, kao i kod osoba koje nemaju epilepsiju, usled metaboličkih ili toksičnih faktora, apstinencijalnog alkoholnog sindroma, febrilnosti, infekcije, elektro-šoka, kao zbog dejstva mnogih drugih štetnih noksi.

Šta izaziva Epi napad?

Napad podrazumeva intermitentnu paroksizmalnu, kratkotrajnu i stereotipnu izmenu motorne aktivnosti, senzibiliteta, ponašanja, emocija ili svesnosti uzrokovana abnormalnom električnom hipersinhronom hiperaktivnošću grupe neurona. Simptomi koji se pri tom javljaju su raznovrsni i zavise od dela mozga koji je obuhvaćen pražnjenjem.
Epileptički napadi se javljaju usled gubitka ravnoteže između ekscitatornih i inhibitornih mehanizama u CNS-u. Oni se češće javljaju ukoliko su bolesnici izloženi provokativnim faktorima. Česti provokacioni faktori su deprivacija spavanja, korišćenje alkohola, hormonske izmene vezane za početak menstruacije ili upotreba nekih medikamenata.

Koliko se često javlja

Epilepsija je česta bolest od koje boluje oko 1% ukupne populacije. Učestalost izolovanog spontanog epileptičkog napada bilo kada u životu je 3%, a provociranih epileptičkih napada oko 5%. Incidencija je najveća u prvoj godini života i kod starijih od 60 godina.

Kako izgleda napad?

Ukoliko se neki simptom javi paroksizmalno (naglo), spontano (neprovocirano i neočekivano), traje relativno kratko (minuti), praćen je postiktalnim umorom i ponavlja se na stereotipan način, onda se sa velikom verovatnoćom postavlja kvalitativna klinička dijagnoza epilepsije. Najčešći simptomi su:
 • Pomućenje ili gubitak svesti
 • Konvulzije
 • Mioklonizmi ritmički treptaji
 • Epigastrična aura

Dijagnoza

EEG je najvažniji dopunski dijagnostički postupak. Normalan interiktalan EEG nikako ne isključuje dijagnozu epilepsije. Indikovani su snimci mozga kompjuterizovanom tomografijom ili sa većom preciznošću magnetskom rezonancom.

Neepileptički napad

Podrazumeva paroksizmalnu i stereotipnu izmenu motorne aktivnosti, senzibiliteta, ponašanja ili svesnosti koja nije posledica abnormalne električne hiperaktivnosti neurona. Obuhvata sinkope, intoksikacije, hipoglikemiju, narkolepsiju, tranzitorne ishemijčke atake i druga stanja koja se razmatraju u diferencijalnoj dijagnozi epileptičkog napada.

Klasifikacija epileptičkih napada

Fokalni (parcijalni) napadi

 • jednostavni parcijalni
 • kompleksni parcijalni
 • sekundarni generalizovani

Generalizovani napadi

 • apsansni (tipični,atipični)
 • mioklonički
 • klonički
 • tonički
 • toničko-klonički
 • atonički

Generalizovani napadi

Apsansni napadi

Ishodište napada je od samog početka bilateralno. Krucijalna karakteristika tipičnih apsansnih napada je iznenadni početak, prekid započete aktivnosti, i ukočen, prazan pogled, sa lakom devijacijom pogleda put gore. Napad traje od nekoliko sekundi do nekoliko desetina sekundi.

Toničko - klonički napadi

Predstavljaju najčešći tip generalizovanog napada. Iz istorijskih razloga se još uvek koristi termin grand mal napad. Može da počne kao parcijalni napad koji napreduje do velikog napada (sekundarni GTK) ili da od početka počne kao veliki napad (primarni GTK).

Toničko - klonički napad, Veliki ili Grand mal napad

Bolesnik gubi svesti a istovremeno počinju jake toničke kontrakcije svih mišića, često sa krikom, ječanjem ili produženim ekspiratornim stridorom. Disajni pokreti prestaju, javlja se cijanoza, često ugriz jezika, krvava pena na ustima i nevoljno umokravanje. Tonička faza traje od nekoliko do 40-ak sekundi, posle čega tonički grč popušta i slede klonički grčevi u trajanju od 30-ak sekundi do nekoliko minuta.
Na kraju svi grčevi prestaju, a pacijent zaostaje u komi, u stanju dubokog, ubrzanog i čujnog disanja. Pacijent se budi ili zaostaje ustanju konfuznosti sa mogućim automatizmima, a potom se razbistrava, uz osećaj izrazite malaksalosti i opšte slabosti.

Parcijalni napadi

Parcijalni napadi se u zavisnosti od stepena očuvanosti (odnosno pomućenosti) svesti dele na jednostavne i kompleksne. Simptomi jednostavnog napada obuhvataju grčeve delova tela (posebnu retku grupu čine Džeksonovi napadi), poremećaj govora, autonomne, vegetativne, afektivne, kognitivne ili psihičke fenomene, somatosenzorne, vizuelne, auditivne, olfaktivne ili gustativne iluzije ili halucinacije, ili njihovu kombinaciju.

Epileptički status

Epileptički status predstavlja najteže stanje u epileptologiji i podrazumeva stanje u kome je epileptička aktivnost prisutna tokom 30 minuta ili duže. Kod 65-75% bolesnika etiologija statusa može da se utvrdi (simptomatski statusi) dok kod preostalih 25-35% ostaje nepoznat (kriptogeni statusi).
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 27

 1. Vesko 22.08.2022

  Pozdrav doktore. Lečim se na psihijatriji 3 godine. Za vreme korišćenja terapije desava mi se da vidim stvari u fokusu I da mi pogled ide na gore. Psihijatar mi je dao uput kod neurologa. Radio sam eeg on mi je uredan, imam čistu 9x8x7 mm desno hipokampalno. Neurolog mi je pre mesec dana rekao da su to najverovatnije provocirani fokalni napadi i dao mi je camisadol da pijem. Lečio sam se dve godine na psihijatriji i to mi se dešavalo za vreme lečenja. Posle toga mi se nije dešavalo 8 meseci nista. Onda sam posle osam meseci ležao 20 dana na odeljenju za psihijatriju dali su mi neke lekove i opet mi se desilo to sa pogledom. Pio sam lekove godinu dana posle izlaska i primao rispolet constu i xeplion injekciju I dešavalo mi se na svakih nedelju dana isto, prestao sam da primam psihijatrijsku terapiju i desava mu se i dalje. Intresuje me vase mišljenje. Hvala


 2. Vesna Rodić 25.10.2021

  Bolujem od epilepsije od treće godine života,a nju sam zaradila greškom lekara.Pošto nisam izašla na glavu već na noge, lekari su mi nehotice slomili kuk leve noge zbog čega mi je ona kraća 3cm. Epilepsiju sam zaradila tako što su mi lekari nepažnjom davali previše opijuma zbog čega sam je i dobila. Rođena sam 1960 te godine, majka mi je umrla 2001ve i živim sa ocem. Najgore mi je to što nemam pravo na to da imam svoju porodicu i decu koju nesmem da rodim. Zaljubljena sam u jednoga mladića godinama,ali nemam hrabrosti da mu to kažem jer se bojim da ukoliko mu kažem da imam epilepsiju da će mi okrenuti leđa.I on oseća prema meni neku vrstu ljubavi,nesmeta mu to što šantam ali neznam kako da mu kažem da imam epilepsiju. Mnogo mi je teško.Mnogi ljudi me izbegavaju i sve više se povlačim u sebe. Sviram harmoniku, pišem pesme i slike, ali mnogo patim jer nesmem da imam svoju porodicu. Ponekad želim da dobijem jak napad iz kojeg bih pala u komu iz koje se više nikada nebih probudila.


 3. Manja. 10.06.2021

  Moje dijete je imalo saobracajni udes prije dva mjeseca. Bio je 10 dana u komi. Povreda mozga. Poslije budjenja polako se oporavlja. Sada je narehabilitaciji. Prilikom vjezbe sa fixioterapeutom danas su pocele da mu se tresu noge pri polozaju kada lezi a noge su mu podignute. Na pregledu kod ljekara isto se desilo. On normalno sve radi osim u tom polozaju. Provjetili su mu pritisak, secer i sve je u redu. Danas vise nije imao promjena. Pije fenobarbiton 3/4. doze od 100. Da li je moguce da je u pitanju epilepticni napad?


 4. Manja. 10.06.2021

  Moje dijete je imalo saobracajni udes prije dva mjeseca. Bio je 10 dana u komi. Povreda mozga. Poslije budjenja polako se oporavlja. Sada je narehabilitaciji. Prilikom vjezbe sa fixioterapeutom danas su pocele da mu se tresu noge pri polozaju kada lezi a noge su mu podignute. Na pregledu kod ljekara isto se desilo. On normalno sve radi osim u tom polozaju. Provjetili su mu pritisak, secer i sve je u redu. Danas vise nije imao promjena. Pije fenobarbiton 3/4. doze od 100. Da li je moguce da je u pitanju epilepticni napad?


 5. Dragan 16.01.2021

  Imam problem Sa mojom zenom koja ima napad psihickie svaki dan I stalno se nekontrolisano svadja tako je od malena sad je napuni la 40 I ponasa se isto. Da li mi mozete reci Ima li za te njene psihickie napad lijek konstant o se ponavlja svaki dan?


 6. Seherzada 07.05.2015

  Zdravo doktore,
   moj bratanac ima per meseci a ima fokalna epilepsia pravi terapiju al oped ima napad kad mu dodje taj napad izvadi jezik napolje sva se trese posle nekoliko sekundi gubi svest ocajni smo puno sta da radimo vise nija neznam daj te mi neki savet molimte


 7. olivera stevanović 20.07.2014

  Moj brat ima epilepisiju pije epilev 1ooo, interesuje me koji način ishrane treba da ima odnosno šta sme a šta ne da konzumira. Hvala.


 8. Suhomeli Laslo 23.06.2014

  Ja sam imao tonicko - konicki napad ili garand- mal napad epilepsije, uzimamlek eftil, rivotril i cipralex doktor specijalista mi je pripisao lek remeron od toga sam imao jake grceve misica potom upalu, kako se moze spreciti taj napad da ne dolazi cesto


 9. muhamed 26.11.2012

  Spostovanjem javaljam se u nadi da mi neko malo pojasni. Bolujem od epilepsije od svoje 11 godine imao sam napade sa totalnim gubitkom svjesti i grcenjem cjelog tjela. 8 godina sam bio bez ikakvih problema bez ijedne krize svjesti bez ikakvi naznaka bez icega uz redovnu propisanu terapiju. Napominjem prije par dana dobio sam epi napad koji ni sam nemogu odgonetnuti zbog cega mi je doslo do njega bio sam pod terapijom nisam nikakav predosjecaj imao nit sto.


 10. Amra 06.09.2012

  Moje postovanje, radi se o mom ocu koji ima 63godine. Prije 4 godine su mu se poceli desavati napadi koji najvise lice n epilepticne, ja do neki dan nisam znala kako to tacno izgleda jer ne zivimo zajedno ali kada sam bila skoro kod roditelj u gostima desio se taj kako moja mama kaze veliki napad, inace napade dobija samo po noci pri spavanju, ja sam mislila da moj otac umire, krenulo je sa deformacijom lica, izbacena donja vilica, oci tzv. Zavrnuti pogled, grkljane, prvo kocenje tijela a onda se pocela tresti lijeva strana tijela s podignutom lijevom rukom u vis, mi smo ga prskali vodom i mama ga je masirara cas po vratu cas po prsima to je trajalo oko 3minute pjene nije bilo i mama kaze nikad ni prije nije bilo ali je zubima tada rasjekao ili obraz ili jezik curila mu je krv iz usta. Kad je sve proslo nastavio je spavati ko d nista nije bilo da bi se poslije 5 minuta pomokrio to mu se uvijek desi poslije napada, i on samo po tome zna da mu je se to desilo nicega se nesjeca sem sto se osjeca iscrpljeno. Njemu su u sarajevu gdje i zivi radili gotovo sve nalaze mr, eeg, ct, krvne pretrage neko snimanje dok spava i svi su nalazi kazu doktori u redu, budu tragovi na mozgu ali da on nema epilepsiju i da po njihovom znanju, vise doktora potvrdilo, covjek u tim godinama ne moze dobiti epilepsiju. Eh ja citajuci sve ove clanke na internetu meni to lici na epilepsiju a oni mu samo daju apaurine po potrebi kada osjeti da je uznemiren da popije. Iz ove moje duge price, nadam se d cete do kraja procitati, sta vi mislite i sta nam vi preporucujete? Unaprijed hvala


 11. Mirjana 23.08.2012

  Dobila sam epilepsiju sa 10 gosina. Prvog napada se ne secam. Znam da sam se probudila u sobi sa nekom decom, stranom, nisam mogla da hodam, nisam znala sta se desava. Do tada sam bila odlican ucenik, uspesna u svemu ali ipak sa roditeljima koji su bili isuvise zahtevni. . . Kazu da sam dobila epilepsiju od visoke temperature jer je ostalo zariste i do sada sam pila sv sto je bilo ponudjeno od lekova i napade i dalje imam. Dok sam pila karbapin imala sam po 7-8 napada na dan a sada pijem kepru, topamaks i fenobarbiton uvece i opet imam ali po 1-2 na dan. Za ovih 23 godine sam ostala na nuli ili bolje reci da sam u minusu jer nisam radila nista sto i moji vrsnjaci a rezultata nema!!!?


 12. branimir 25.04.2012

  Danas sam saznao da mi sin od 1g i sedam mesei ima tesku epilepsiju od simptoma je imao samo pogled na gore po par sekundi vise puta dnevno molio bih vas ako mi mozete rei nesto vise o toj bolesti posto je ovo sve novo za mene. Interesuju me najvise posledie i nacin lecenja. Unapred hvala


 13. nevena 18.04.2012

  Dragi doktore. . . . Prvi napad dobila sam od 7 meseci. . . . . Do 3 godine sam pila tablete fenobarbital. Bila sam dobro do 14 godina kada sam otisla na ekskurziju dobila sam napad bez temperature. Napad se opet ponovijo posle godinu dana. Terapiju nikakvuvu ne koristim i zanima me da li ce se opet ponavljati i ako hoce koliko puta???? I da li je to bolest epilepsija??? Molimo da nam odgovorite????


 14. Snezana 23.12.2011

  Sve ono sto me interesuje jeste zbog mog sestrica koji ima 4, 5 meseca. Sestri je ovo drugo dete, rodjeno je u 32 nedelji trudnoce. Sve vreme trudnoce sesta je bila na strogom odrzavanju, jer su joj pantljike materice bile slabe. Takodje, je non-stop primala patosistem da bi sprecili prevremeni porodjaj. Nakon cele azurnosti lekara decak se rodio u 32 nedelji, prirodnim putem. Dete je imalo tezinu od 2300g i duzinu od 48cm. Na institutu u beograd iz unutrasnjosti poslat je dva dana nakon rodjenja u veoma losem stanju. Posle pregleda receno je da dete ima neke cistice na mozgu koje mogu, ali ne moraju da prouzrukuju nesto. To se redovno prati, za sve to vreme dete se normalno ponasa, razvija, ne primecuju se konkretno neki nedostaci u ponasanju. Skoro je odranjena jos jedna kontrola gde su primetili da dete ima zariste epilepsije. Mene konkretno interesuje da li sve to moze da nestane u toku razvoja deteta, jer ono ima tek 4, 5 meseca? Sta je moglo biti uzrok pojave? Kako to leciti? Nista preciznije lekari nisu rekli sem da je uoceno, kako su oni nazvali, zariste. Unapred hvala.


 15. PINK PANTER 30.10.2011

  Supruga mi je obolela od ove bolesti, pa se pitam da li postoji jos koji lek osim frisiuma kao pomoc.
  Unapred veliko hvala i do skoreg pisanja.


 16. šargarepica 15.10.2011

  Prvi put sam imala napad u 23 godini i bio je veoma jak. Nisam koristila nikakve lekove jer nisam znala da je imam. (epilepsiju) . Pošto imam jake migrene zanima me da li to ima veze sa njima i da li se napadi ponavljaju i koliko puta? Da li se ponavljaju i kada se uzimaju lekovi. Pozdrav


 17. Perovic Milika 20.08.2011

  Postovani doktore
  imam sina 14 godina. Prije godinu dana dok je bio u skoli dozivijo je jedan napad osjetivsi trnjenje ruku, nogu i stomaka, a potom i jezika. Taj isti slucaj mu se ponovijo nakon pola godine. Posli smo kod doktora, uradjen je eeg mr skener i svi ti nalazi su uredu, ali medjutim on je prije 4 dana dozivio isti napad pa bih vas zamolila da mi odgovorite ako mozete o cemu je rijec.
  Unaprijed hvala


 18. Branka 04.07.2011

  Nas slucaj je svakako jako tezak za dete koje boluje od ovog oboljenja, jos teze za roditelje koji to sve gledaju. . . Pa vas zato molim da mi odgovorite na par pitanja. . . Ali pre svega cu vam opisati kako se sve odvijalo: beba je rodjena zdrava i normalna, provereno u beogratskom porodilistu narodni front, tokom rastanja do desetog meseca dete nikakvih smetnji nije prikazivalo, potpuno normalno dete, dok u desetom mesecu nije dobilo prvi napad. Desilo se to sasvim odjednom, u vecernjim satima, bio je mesec maj, izgledalo je kao da se gusi. Lice mu je boju promenilo u plavo, tako se cinilo, kao da je pomodreo, oci maltene nismo ni videli otisle su na gore, bio je ukoce, digao je u vis levu ruku, tresao se i pena mu je isla na usata. Tada su ga ostavili u bolnici u jagodini gde su ga ispitivali 3 meseca, nakon toga dete je poslato za beograd gde se ispitivanje nastavilo. Nakon duzeg vremena ustanovljeno je da beba ima epi napade, epilepsiju, nista vise nije receno, napadi znaju da mu se desavaju i po desetak puta dnevno, a znaju i da traju po 30 min. . . Dete sada ima pune dve godine i dan danas ima iste napade pije sirup eftil, s vremena na vreme idu na kontrole u bg. Medjutim dete sada sa dve god. Se jako tesko krece, usporeno je, vecinom lezi, cvrsto sedi pogled mu je kao u bunilu, i jos nije prohodao, na nogama se drzi, tj. Na prstima i to sve jedva, nije kao druga deca. Nocu spava, ali preko dana sna nema, ili kada zaspi probudi se u neopisivom placu. Nekada zna da place po celi dan, neznajuci zasto sve smo probali i isli kod lekara, to je strasno. Ispricala sam vam vecinu toga sto se desilo, pa vas sada iskreno molim da mi odg: da li je ovo ne hodanje i cudno ponasanje normalno za bolest epilepsije? Raspitali smo se i o parkinsovoj bolesti koja je pocela kao epilepsija, medjutim ispitivanjem nista konkretno nisu rekli, dete u 2 god. Nezna da se obrati mama, tata. . . Nego kad izgovori, to kaze tek onako. Da li ovo moze biti epilepsija, ili jos gore bolest koju sam navela. S postovanjem vas molila da mi odgovorite!!!


 19. miladin petrovic 22.11.2010

  Imali leka od epilepsije molim vas javite mi


 20. Damir 28.08.2010

  Postovanje. 02.06.2008. Izvadjen mi je tumor sa mozga levo parijetalno. Fizicki, psihicki i neuroloski sam se fantasticno oporavio. Pio eftil ujutru 1/2, uvece 1. Radio kontrolne mr, nema znakova recidiva. Isao na eeg, neuropsihijatar mi postepeno skidao eftil. 18. 08. 2010. Imao grand napad. Neurohirurg, dr. Dana grujicic, uvela mi eftil ujutru ponovo. Da li sam postao epilepticar? Da li smem da se bavim rekreacijom? Bez teretane i veceg naprezanja? 18.08.2010. Napunio sam 40 god. Hvala umapred.


 21. Gradimir 16.08.2010

  Osoba koja je dobila epilepsiju, nakon uklanjanja dela tumora sa mozga, sada ima ceste izlive besa prema svom detetu. Ona funkcionise delimicno normalno, ponekad se ljulja kada hoda, slabije cita, ali sve drugo normalno radi. Brine me ta ogromna kolicina besa. Da li je to povezano sa epilepsijom?
  Hvala


 22. Danilo 30.07.2010

  Navodno imam epilepsiju ali koja je prouzrokovama deg promenom na mozdanoj kori pijem phenorbarbiton i zanima me posledica operacija i moji epi napadi se manifestuju kroz neku vrstu osecaja iz stomaka jos od 14 godine tako je dr rekao i sve je pogodio kako ista i na koji nacin se dogodilo


 23. sanda 03.06.2010

  Postovani imam epilepsiju vec deset godina, zadnje tri godine nisam imala uopce napada i moja dr mi je rekla da sam izlijecena, da bih prosle sedmice nakon neprospavane noci imala jak napad. I ranije se znalo desiti da ne spavam ili malo spavam, ali nisam imala napad, zasto mi se ovaj put desilo? Koristim tegretol carbamazepinum 400 mg, 3x1/2. Unaprijed hvala.


 24. Branko Gajanin 03.02.2010

  Poštovani doktore, imam par pitanja za vas ali ću se pre toga potruditi da vas uvedem u ovaj slučaj. Radi se o devetogodišnjaku, koji nije imao nikakvih zdravstvenih problema niti je bio pod nekim ekstremnim uticajima, mislim pre svega na to da nije imao traume. Sve je počelo pre otprilike 3 do 4 meseca, naglim gušenje u rani jutarnjim časovima (4h) . Uspeli smo povratiti mališana, pa smo ga nakon toga odvezli u hitnu pomoć. Dežurna doktorica je izjavila da se tu najverovatnije radi o prehladi, pa su mu se tokom sna začepili disajni putevi, određenim tečnostima. Tako da se nije povodom toga nije ništa poduzelo. Nakon nekih 2, 5 meseca taj napad se ponovio. Ponovo u isto vreme samo malo pojačan. Takođe ponovo nije urađeno ništa povodom ovog slučaja. 3 sedmice nakon zadnjeg napada isti se ponovio, samo u jačoj formi od prošlog, i dalje je to bilo gušenje. Ponovo smo otišli kod doktora, stim da se sada upućuje specijalisti. Dječak je bio na pregledu kod neurologa. Posle vikenda je ostao u bolnici na neurologiji, na pretraga, svim vrstama analiza, snimaka, razgovorima sa psiholozima. . . Pošto nisam nimalo stručan u tome nemogu vam reći o kojim se tačno snimcima radilo ali doktori kažu da se prilikom jedne vrste snimaka kod lica oboljelih od epilepsije pojavljuju "praznine" te da kod ovog dečaka istih nema. Dečak je bio na pretragama oko 7 dana, sa jednom pauzom kada je išao kući da bi mu se baš taj dan kada je otišao kući napad ponovio. Dječak je ostao još par dana na pretragama, da bi se na kraju došlo do zaključka da je tu ustvari 3 krajnik natekao i da se dječak zbog svoje gojaznosti kada spava na leđima "zahrče", jer mu trbuh pritišće pluća, i da taj treći krajnik onako nateknut zatvori dotok kisika. Naravno dijagnoza je glupa kao i što zvuči. Operacija je zakazana za 9. Februar ove 2010 godine. Međutim napad se ponavlja po četvrti put (8h) i dečak jedva biva povraćen među žive, s tim da je ovoga puta dok je uz pomoć roditelja stajao imao primjetan trzaj desnom rukom i bio je odsutan. Ne celo vreme ali dosta. Govorio je reč dve i samo je želeo da sedne kada bi to učinio odmah zatim bi legao i napad bi se ponovio. Dečak je ponovo odvezen u bolnicu gde je dobio inhalaciju i injekciju, i vraćen je kući. Odmah nakon toga otišli smo kod porodičnog doktora i ponovo kod neurologa. Dečaku je ovaj put utvrđeno da ima epilepsiju. Svi napadi su se desili tokom spavanja, u snu. Iskreno: možete li mi reći koliko je ova vrsta epilepsije opasna? Da li je izlečiva? Koliko je potrebno za potpuni oporavak? Da li će ovaj dečak imata smetnje, u svom budećem životu? Unapred vam hvala, i molim vas da mi u najkraćem roku odgovorite, jer mi je odgovor i više nego potreban. Ponovo, hvala


 25. dzo 13.01.2010

  Dragi doktore htjela bih da mi odgovorite, moja sestra vec nekih 12-13 god ima epilepsiju, u pocetku su to bili napadi kratki, gubila se, balavila iskolacenih ociju, posle se toga nije sjecala, koristila je mazepan tablete od kojih joj je bilo bolje bar malo, onda je otisla za ameriku da tamo zivi prekinula sa tim tabletama, tj neko vrijeme nije koristila redovno ljekove ne znam zasto al uporno je to odbijala nadala se da ce joj nadriljekari pomoci, vidovnjaci idt samim tim joj se stanje pogorsalo, dobila je cesce i jace napade tj pocela je da se u trenutku napada grize za usnu toliko jako da danima posle ne moze da jede, usna joj neticu i cim krene rana da joj zaraste ona dobije napad i opet se ugrize tako da muke muci sa tim, kad je vidjela kakvo je stanje pocela je da ide doktoru al rezultati i nisu bili sjajni jer joj ljekovi slabo pomazu, napadi su isti, a ona iz dana u dan pada u vecu depresiju, neki doktori joj predlazu operaciju al ona je sebi utuvila u glavu da su joj vece sanse da ostane slijepa, nema itd nego sto je mogucnost da ozdravi, misli kako operacija nece biti uspjesna kako su to rizicne operacije, a ona ima malu djecu da bi se sad odlucila na taj korak, to sa njom vec godinama postaje mucenje, samo o svojoj bolesti prica, razmislja samo o tome, nece da izlazi da joj napad ne bude na ulici ili da je neko vidi za vrijeme napada, toliko opterecuje i sebe i sve oko sebe sa tim, ja znam da je njoj najteze al vise ne znam kako da joj pomognemo, dje smo god culi za neku kliniku isli smo, nabavljali ljekove, raspitivali se za operaciju i koliko je uspjesna, recite mi molim vas sta vi mislite o tome, koliko je sad operacija uspjesna, koje su sanse za neke rizicne posledice posle operacije? Postoje li neki ljekovi koji bi joj mozda ublazili napade, bar samo da se ne grize za usne. . . Unapred hvala ako mi odgovorite


 26. Ljupco Nikolovski 27.11.2009

  Pocituvani lekari, danas sam slucakno naisao na vasu veb stranu www. Stetoskop. Info i tako na grani o epilepsije. Ja se, , borim, , sa epilepsijom od svoje trece godine. Sada imam 55 godina otac sam imam dva sina pa fala bogu oni su zdravi. Ali jos nisu se ozenili pa misli me more da ne slucajno njihova deca imaju epilepsiju? Inace jos od svoje 6 godine bio sam paciet kod poznatog lekara dr. Petar zezkov u zagrebu u detskoj klinici, , rebro, , i sve do svoje 15 godine. Jos pocetkom prvih godina primao sam terapiu phenobarbiton-0, 1x1, mesantoin x 3, i ospolot x 3, kasnije terapija je promenenja na tegretol-200 x 3, hidnafen x1, i apaurin-02 x 3. Poslednih godina umesto hidnafen primam phenobarbiton. Sada poslednih nekoliko meseci od marta meseca ove godine posle pregleda eko na glavi pa i na ktb snimak nervni lekar napravio mie ednu promenu na tabletama i dao sledecu terapiu: tegretol 3x1-200g, apaurin 3x1-0, 2 i nove tablete topamax od 100 sa 50 tako da ujutro primama 1-topamax od 100, a uvece 1-topamax od 50 sa 1/4 phenobarbiton. Tako da polako odbacim phenobarbiton. Jednom sam posao na pregled za srce jer sam osetio veliki bodez u grudima. Rekli su mi da nije strasno ali su mi dali da pregledam i krv. Pri pregledu krvi dali su mi da pijem torvex - 80x1/2 uvece za srce i atenolol 3x1/2 na dan. Dali ovi tableti imaju neki poseban losi utucaj na terapiju o epilepsii, sa drugih tableta. Jer posledno vreme napadi su mi razliciti. Nekada su kratkih po desetak sekundi, a nekada gubim svest i padam sa penom na ustama. Desilo mise da se dugo vreme da neznam sta radim osecam bolove na levoj strani na glave na slepocnici. Od marta meseca kada se napravila promena tableta svakog meseca dobijam po jedan veliki napad koji traje od 30 min do 1 cas dok ne dodzem pri sebe. Alhohol ne pijem i cigareta jos od malih nogu ne pijem. Ali cesto puta kada se nesto iznerviram bilo na posao ili kod kuce onda dobijam jaki napad. Sada gledam da sve to polako izbegavam za da budem smirenii. Do sada sam bio 4 puta na invalidskoj komisii no eto za ovu bolest ne daju nista kod nas. Govore mi da mogu jos da jadim. Inace hobi mije fotografija. Prijatelski vas pozdravlam nikolovski ljupco ul. Ruza delceva-48/3 7000-b i t o lj republika makedonija


 27. babic marina 03.09.2009

  Ako je pacijent ne adekvatno lecen, da li moze doci do smrtnog ishoda prilikom velikog epi napada? Epilepsija nije otkrivena na vreme!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde