Medikamentozni rinitis (zavisnost od kapi za nos)

Medikamentozni rinitis može da se javi u svim uzrastima, a podjednako pogađa muškarce i žene. Iako postoje jasna pravila za korišćenje kapi za nos, medikamentozni rinitis nije retkost. Istraživanja pokazuju da 1-9% svih pacijenata koji se javljaju alergologu ili lekaru ORL imaju ovaj problem. Ipak, iako su kapi za nos najčešći, nisu i jedini uzrok.  Medikamentozni rinitis mogu da izazovu i antihipertenzivi, hormoni, nesteroidni antireumatici

 
Zavisnost od kapi za nos nastaje zbog narušavanja rada vegetativnog nervnog sistema. Ovaj deo nervnog sistema deluje nesvesno, najčešće putem refleksa i čine ga dva sistema: simpatikus i parasimpatikus. Zahvaljujući ovom sistemu, organizam je u stanju da za vrlo kratko vreme odgovori na razne uticaje i da, recimo, za nekoliko sekundi 'paljenjem' simpatikusa udvostruči srčanu frekvenciju ili krvni pritisak. Parasimpatikus je aktivniji u stanju mirovanja.
 
 
Kako deluju kapi za nos i šta se dešava pri dužoj upotrebi?
 
Stimulišući alfa-receptore u nosu kapi dovode do sužavanja krvnih sudova (vazokonstrikcije) i na taj način smanjuju otok sluzokože nosa. 
Međutim, najverovatnije kada prođe ovo delovanje, kapi za nos počinju da i da utiču na beta receptore koji dovode do širenja krvnih sudova. Jedna druga teorija kaže da ponavljana stimulacija alfa receptora kapima za nos smanjuje broj funkcionalnih receptora.
 
Neke osobe koje duže vremena koriste kapi za nos razviju zavisnost - čim prestanu da koriste kapi imaju osećaj zapušenog noza i smetnji pri disanju. Ovakvo stanje in navodi da ponovo počnu da koriste kapi i tako ulaze u začarani krug.
 
Lečenje
 
Postoji nekoliko preporuka za lečenje ovog oboljenja. Savetuju se slani rastvori obogaćeni pantenolom ili cinkom, a u težim slučajevima se propisuju topikalni kortikosteroidi. Pacijenti često odustanu od lečenja, jer kod naglog prekida korišćenja kapi dolazi do pojačanog otoka i kongestije, pa je možda pametnije krenuti sa postepenim smanjenjem korišćenja kapi.
 
Ukoliko topikalni kortikosteroidi ne pomognu, mogu da se koriste i oralni kortikosteroidi (prednizon od 15mg tri puta dnevno tokom pet dana) i postepeno smanjivati kapi. Ako se ni na ovaj način ne postigne poboljšanje, verovatno kapi za nos nisu uzrok tegoba i treba potražiti pomoć otorinilaringologa.
Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa rinitisom.
 
Podeli tekst:

Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Slavica 08.04.2021

    Imam kongestiju nosa suvo zapusenje. Pocela sam stavljati kapi za nos deciji olint pi mali jer ne mogu da disem. Cim ne mogu da disem imam unutrasnji nemir. Lupanje srca i nemogucnost disanja. Na usta otezano disem jer mi nos nije prohodan. Prelezala sam ore 20 dana i vise korinu 15 dana koristim kapi. Nos mi tj krvni sudovi budu nateceni. Znam da kapi stvaraju tavisnost da ne bi doslo do toga mogu li kupiti neki oralni kortimosterii koji mogu nabaviti u apoteci. Ovde na stranici sam procitala prednizon 15 mg i da se pije 3x na dan. Da li mogu da pomognem sebi na taj nacin. Molim vas odgovorite mi u najkracem mogucem roku jer mi sve ovo utice na moj kvalitet zivota. Prosto se gusim. Najlepše hvala doktore.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde