Nedostatak cinka u organizmu

Cink je moćan antioksidans koji sprečava toksično dejstvo slobodnih radikala. On takođe učestvuje u odbrambenom mehanizmu organizma aktivirajući naročito limfocite T. U mozgu, njegova aktivnost deluje na polju pamćenja i mišljenja.

Nedostatak cinka u organizmu tako utiče na pojavu problema sa učenjem i ponašanjem, kao i problema emotivne prirode.

Cink podstiče dejstvo mnogobrojnih hormona, kao što su, na primer, hormoni rasta. On igra važnu ulogu u proizvodnji testosterona i čak povoljno utiče na pokretljivost spermatozoida.

Cink je važan za lepu kožu. Njegov nedostatak dovodi do sušenja kože, lomljenja noktiju, pojave peruti i opadanja kose. On povoljno utiče na zarastanje rana, naročito opekotina.

Vodite računa o nedostatku

Cink nedostaje organizmu najviše zbog usvojenih navika u ishrani, i to najčešće ženama, tinejdžerima, deci i starim osobama. Nekad su potrebe prirodno povišene, kao kod trudnica ili dojilja ili kod dece u periodu rasta.

Pored toga, neki lekovi utiču na gubitak cinka, kao što su antibiotici i antiinflamatori posle duže upotrebe, ili diuretici. Ne zaboravite da alkohol, kao i duža terapija gvožđem ili bakrom, znatno ometa apsorpciju cinka. Do nedostatka cinka može doći ukoliko osoba ima problema sa crevima, dugotrajnu dijareju ili pak gubi cink putem mokraće, kao u slučaju dijabetesa, bubrežnih oboljenja ili velikih opekotina.

Gde se nalazi?

Unos cinka mora biti svakodnevan, jer ga organizam nema u rezervi. To će se najbolje postići raznovrsnom ishranom. Najbolji izvori cinka su namirnice životinjskog porekla:
- ostrige (80 mg cinka na 100 g),
- teleća i svinjska džigerica (9 mg/100 g),
- konjsko meso (6 mg/100 g),
- žumance (4 mg/100 g),
- riba i ljuskari (1,5-3 mg/100 g)

Integralne žitarice, mahunarke, orasi, zrna lana i susama, takođe sadrže veliku količinu cinka. Ali pazite, apsorpcija cinka iz namirnica biljnog porekla je lošija nego iz namirnica životinjskog porekla! To znači da vegetarijanci moraju da ga unose u većoj količini kako bi zadovoljili potrebe organizma.

Kolike su potrebe za cinkom ako...

... jedete malo mesa

... jedete mnogo mesa

 

količine cinka mg/dan

deca od 1-12 godina

8-14

5-9

tinejdžeri

11-14

9-11

odrasli i starije osobe

12-14

7-9

trudnice

16

11

dojilje

23

15

Znaci upozorenja

 • Bele fleke ili pruge na noktima
 • Suva koža, perut, opadanje kose
 • Česte infekcije

Zapamtite!

 • Dugotrajna terapija gvožđem ili bakrom dovodi do nedostatka cinka.
 • Cink iz namirnica životinjskog porekla se bolje apsorbuje.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Novka 02.12.2022

  Koji god tekst procitam totalno me sludi, toliko razlicitih podataka o istoj stvari... Kome verovati?


 2. 04.01.2021

  Covek je po prirodi biljojed tako da mu apsorpcija cinka iz zivotinjskih namernica nikad ne moze biti bolja od apsorpcije iz biljnih namernica.


 3. Bora Jakovljevic 10.12.2010

  Jedan od veoma znacajnih problema sa zinkom je sledeci: poznato je da cinka ima u izobilju u skoljkama i gljivama kaoi i u crnoj dzigerici. Medjutim problem je u tome sto skoljke i gljive pored cinka apsorbuju i teske metale i druge toksine tako da je veoma vazno poreklo gde su ti produkti uzeti jer u protivnom moze biti vise stete nego koristi. Sto se tice crne dzigerice isti je slucaj. Zivotinje se, radi prinosa hrane dodacima hormona i antibioticima radi veceg prinosa a trgovcima je prioritet novac a ne zdravlje ljudi tako da je sve veoma delikatno/


 4. Bora Jakovljevic 10.12.2010

  Pored toga sto ste naveli veoma je bitan cink za imuni sistem i rad sracanog misica. Nedostatak cinka izaziva srcane probleme kao aritmija i dr. Za odrasle osobe 15-20 mg dnevna doza.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde