5 top namirnica za bolji vid

Mrena i druge degenerativne promene na oku možda ne mogu da se izbegnu, ali mogu da se uspore. Vitamin A, vitamin C, vitamin E, cink, lutein, betakaroten i omega3 masne kiseline imaju vrlo bitnu ulogu u očuvanju ljudskog vida. Savete je da se što manje oslanjate na dodatke vitamina u obliku raznih tableta.

Predstavljamo vam top pet namirnica za očuvanje zdravlja vaših očiju!


1. Sok od pomorandže

 
Vitamin C iz pomorandži blagotvorno deluje na zdrvlje očiju. Poboljšava očni pritisak i smanjuje rizik od nastanka mnogih očnih oboljenja kao što je katarakta, odnosno mrena (zamućenja u središtu sočiva zbog kojeg možete videti više slika). Uzimanjem 500 mg na dan vitamina C može da se uspori napredak senilne makularne degeneracije za oko 25 odsto i gubitak vidne oštrine za 19 odsto kod osoba sa visokim rizikom za bolesti, otkrila je jedna studija. Dve šoljice soka od pomorandže ili šoljica limunade osiguraće vam dovoljan nivo  C vitamina.


2. Ostrige 


Ova hrana je odličan izvor cinka, minerala koji je neophodan za zdravlje očiju i vida. Cink omogućava vitaminu A da proizvede pigment melanin koji štiti oči i koji  je povezan sa poboljšanim noćnim vidom. Preporučuje se 40 do 80 mg cinka na dan, a tu količinu ćete naći u šest ostriga (76,3 mg cinka). Ostale namirnice koje su bogate cinkom su govedina, grašak i orasi. Ipak, ostrige su na prvom mestu po sadržaju ovog minerala.

3. Kelj


Ova vrsta povrća bogata je luteinom i zeaksantinom, antioksidansima koji se takođe nalaze u vašim očima - kaže nutricionistica Džoj Bauer. Antioksidansi štite oči od štetnih slobodnih radikala i upijaju 40 do 90 odsto intenzivnog plavog svetla. Kako tvrde stručnjaci, zeleno lisnato povrće poput kelja može da poveća gustinu pigmenta u delu mrežnjače koja je odgovorna za detaljan pregled. To nam pomaže u čitanju i na taj način  dovodi do bolje zaštite mrežnajče  i do manjeg rizika od makularne degeneracije oka.

4. Kikiriki


Vitamin E i omega-3 masne kiseline ključni su sastojci kikirikija. Vitamin E dokazano štiti od  mrene i senilne makularne degeneracije, a osobe koje imaju nizak nivo omega-3 masnih kiselina (DHA i EPA) verovatno imaju bolesti oka kao što su dijabetička retinopatija, oštećenja krvnih žila mrežnjače koja mogu da uzrokuju slepilo.

5. Kinoa


Namirnice niskog glikemijskog indeksa, kao što je kinoa, smanjuju rizik od senilne makularne degeneracije za osam odsto. Dakle, uključite u ishranu integralne žitarice, poput kinoe, i zamenite ih za rafinirane ugljene hidrate poput belog hleba, prenosi "Haftington post".Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde