Katarakta

Kataraktom nazivamo svako zamućenje sočiva. Katarakta je strukturna, fizička, biohemijska i optička promena u očnom sočivu, koja menja transmisiju i refrakciju svetlosnih zraka narušavajući oštrinu i definisanost lika na retini. U narodu je poznata kao siva mrena i najčešći je uzrok slabog vida.

Učestalost katarakte

Najčešće se javlja kod starijih osoba, kod ljudi starijih od 65 godina 45,9%, a praktično sve osobe starije od 70 godina imaju određeni stepen zamućenja sočiva.

Uzrok nastanka katarakte

Uzroci katarakte su različiti: oboljenje majke ili ploda tokom trudnoće ( urođene katarakte), genetski poremećaji (juvenilna katarakta), hronična oboljenja organizma (dijabetes), dugotrajna upotreba nekih lekova kao što su kortikosteroidi, dejstvo jonizujućeg zračenja, usred očnih oboljenja kao što je glaukom, povrede oka ali je najčešći uzrok nastajanja katarakte proces starenja.

Simptomi katarakte

 • Zamućenost vida;
 • Objekti imaju senke i dupliraju se;
 • Boje su slabijeg intenziteta;
 • Izvori svetla blješte;
 • Posebno su otežani noćni vid i noćna vožnja zbog zablještenja;
 • Pacijenti menjaju naočare ali im ni jedne ne odgovaraju potpuno, jer sama katarakta promeni prelamanje sočiva pa se promeni i dioptrija.

Klinička slika

Katarakte mogu biti morfološki veoma različite, počevši od sitnih tačkastih zamućenja pa sve do totalnog zamućenja sočiva. Mogu biti stacionarne - podrazumevaju ona zamućenja koja u toku života ne progediraju (u većini slučajeva to su urođene katarakte); i progredijentne - zamućenja sočiva koja tokom vremena progrediraju (najčešće staračka katarakta - cataracta senilis, kao i traumatska, usled zračenja, dijabetična, tetanična, komplikata, i dr). Simptomi uključuju: zamagljen vid, probleme projektovanja svetlosti, blede boje, lošiji vid noću, dvostruki ili višestruki vid, učestalu potreba za promenom naočara ili sočiva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze i pregleda OCT pregledom.

Lečenje

Jedini način lečenja katarakte je hirurškim putem. Metode hirurškog načina lečenja su intrakapsularna, ekstrakapsularna ekstrakcija (klasična operacija), fakoemulzifikacija (operacija laserom). Danas se može smatrati savremenom i pouzdanom metodom je fakoemulzifikacija ultrazvukom. Intervencija traje oko 10 minuta u lokalnoj anesteziji a pacijent je sposoban da napusti kliniku već posle 30 minuta. Uporedo sa trendom "laserske" operacije katarakte ide i trend ugradnje fleksibilnih mekih intraokularnih sočiva a trenutni trendovi u svetu idu u pravcu tehnološkog usavršavanja sočiva.
Indikacije za operaciju katarakte je redukcija vidne oštrine na 0.7 koja značajno otežava čitanje i vožnju jer sa sobom nosi i pad kontrasnog vida i osećaja za boje. Takvi pacijenti imaju i teškoće pri kretanju, naročito niz stepenice što je čest uzrok teških povreda, pa ih treba na vreme poslati na operaciju.
Ukoliko Vam je potrebno operativno lečenje katarakte zakažite pregled kod: 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Branko Višekruna 31.12.2012

  Zanimame imali leka za lećenje degeneracije makule. Imam 78 godina. Posle operacije kataraklte na oba oka pre tri godine vid mi je oslabio. Subjektivno, nemam problema, ali mi je " medicina prometa" ogranićila sposobnos upravljanja automobilom u noćnom periodu. Nosim naočala -0. 75 na oba oka. Zadnja dg. Pseudophakia o. U. /th. Ocuvite tbl 2x1 na dan. Vod = 0. 4 cc - 1. 00dcyl a +90=0. 6 vos = 0. 3 cc 1. 25 dcyl a +90=0. 5 dakle, imali leka za degenerirane makule? Velika hvala!


 2. Djuredj Gajic 04.08.2011

  Imam 7o godina, na desnom oku u zadnjih mesec dana mi se pojavila kao siva paucina koja menja oblik i nesto je manja nego pre mesec dana. Bio sam kod ocnog lekara, sirio zenice, merio ocni pritisak, proveravao vid ocitavanjem brojki i slova. Sve je bilo krajnje uredno i za godine odlicno. Pitanje: jeli to pocetak katarakte, kako se leci i koja je cena operacije. Molim vas posaljite mi odgovor, jer sam se zabrinuo za oko. Zivim u makedoniji. Budite malo detaljniji. Hvala i pozdrav.


 3. ljiljana 27.06.2011

  Postovanje,
  kazete da se katarakta resava jedino operativnim putem onda zasto meni odbijaju da operisu oko. Imam kataraktu komplikatu. Ako sam dobro razumela zenica mi je srasla sa socivom. . . Znaci ne preostaje mi nista drugo nego da budem slepa. Strasno. Medicina je dosta uznapredovala a opet kazu da je ovo moje neizvodljivo. Ne znam sta da mislim


 4. Aleksandra 10.02.2010

  Koja je cena operacije laserom?


 5. Zoran 18.01.2010

  Moja majka ima 80 godina. Operisala je kataraktu na jednom oku, pre pet godina. Slika oka koju ste objavili odgovara stanju njenog oka pre operacije. I opisani simptomi lošeg vida su istovetni. I sada operisanim okom čita novine i vidi sitnija slova. Operacija je izvršena laserskim putem. Objavljeni tekst je obuhvatio sve što je potrebno znati u vezi katarakte. Obimniji opis nije potreban.


 6. VCRNOJACKI 11.10.2009

  Mozda bi trebalo da se ugledate na clanke - po tome pitanju iz nemackih clanaka, koji su pripremljeni za internet, istovremeno i za siru publiku. Autoru objave sa vase strane moglo bi se postaviti pitanje koliko i ko je nesto uspeo da shvati u opste o cemu se radi tu. Smatram da je autor misljenja da su svi ostali glupi i da nemaju nista da traze po medijima, vec njega da pitaju. Uporedite clanke iste kategorije sa zapadnim, bilo koje vrste, pa ako ste i malo objektivni moracete obrisati to vase pisanije, i napisati nesto jednostavnije, a ipak potpuno dostupno i laicima, to je danas trend u svetu, a smatra se da je velicina u tome sve pojednostavniti i ipak korisno i razumno napisati. Cemu ovako sturi bez ikakve uspesne pretstave, i bolesti, i lecenja?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde