OCT pregled očiju - Optička koherentna tomografija

Optička koherentna tomografija (OCT) je po definiciji dijagnostička metoda koja je bezbolna, pristupačna i detaljna. Iako se najčešće koristi u oftalmologiji za pregled oka (retinu, rožnjaču i optički nerv), OCT se primenjuje i u drugim granama medicine, kao što su dermatologija, gastroenterologija, kardiologija i druge. Iako prva primena ove metode datira još od devedesetih godina prošlog veka, tek sada dobija svoju zasluženu pažnju.

OCT pregled ima brojne prednosti, uključujući visoku rezoluciju i neinvazivnost, što ga čini izuzetno korisnom analizom koja služi za dijagnostiku i praćenje različitih zdravstvenih problema. Visoka rezolucija je lekarima omogućila vizualizaciju unutrašnjih struktura tkiva i organa, što je doprinelo boljem razumeju trenutnog zdravstvenog stanja, kao i praćenje napretka tretmana.

Oftalmologija konstantno napreduje u svojim tehnološkim dostignućima, a trenutno se među njima ističe OCT pregled. Zbog svih prednosti koje ova procedura ima, u ovom tekstu smo pripremili odgovore na sva pitanja koja biste postavili svom oftalmologu u vezi sa OCT pregledom.

Šta je OCT pregled? | Koja je razlika između OCT-a i ultrazvuka? | Kako izgleda snimanje? | Kada se koristi? | Kontraindikacije

Šta je OCT pregled očiju i kada se radi?

OCT je skraćenica stranog izraza Optical Coherence Tomography, što u prevodu znači optička koherentna tomografija. Radi se o savremenoj i neinvazivnoj laserskoj analizi vidnog živca i nervnih vlakana. Ovu metodu čini posebnom to što pruža slojeviti prikaz poprečnog preseka unutrašnje strukture, čime se prikazuje debljina mrežnjače i slojeva nervnih vlakana koji se mogu direktno porediti sa nalazom na očnom dnu.

Slike poprečnih preseka struktura zadnjeg segmenta oka su u mikronima, a upravo to nam omogućuje trodimenzionalni prikaz žute mrlje i glave očnog Važno je naznačiti da talasna dužina snopa svetla iznosi oko 800 ŋm, što znači da pacijenti gotovo ne vide ovu svet­lost.

Sistem rada OCT-a je jednostavan: svaki sloj i svaka struktura mrežnjače odbija (reflektuje) slabe laserske zrake na različit način. Refleksija se meri i prenosi kompjuterskim sistemom, nakon čega nastaju slike.

Velika prednost ovog pregleda je u tome što se promene kao što su otok (edem) u makuli mogu objektivno izmeriti. Pregled je pogodan ne samo za dijagnostiku degenerativnih promena u makuli, već se može koristiti i u dijagnostici glaukoma, a u tom slučaju se meri debljina nervnih vlakana.

Ovom metodom dobijaju se poprečni preseci unutrašnjih struktura tkiva, slično histološkim preparatima, pa se u praksi naziva i „optičkom biopsijom“.

Koja je razlika između OCT-a i ultrazvuka?

  • oštrina je daleko preciznija nego prikaz ultrazvukom,
  • oko se ne dodiruje, za razliku od ultrazvuka,
  • moguće je snimanje celokupne debljine mrežnjače sa delovima staklastog tela.

Kako izgleda OCT pregled očiju?

Dve najvažnije karakteristike ovog snimanja jesu da je bezbolno i kratkotrajno - traje svega par sekundi. Obavlja se u ambulantim uslovima i pod nadzorom oftalmologa. Za ovaj pregled treba izdvojiti 25-40 minuta.

Ukoliko je neophodno, proširuju se zenice za lakše sagledavanje mrežnjače. Zenice se šire uz pomoć posebnih kapi, a procedura traje desetak minuta. Poželjno je boraviti u zamračenoj prostoriji, radi najboljeg efekta širenja zenica. Kao što se OCT koristi za dijagnozu različitih oboljenja, tako je kod već ustanovljenih tegoba neophodno obavljati redovne kontrole radi praćenja stanja. Upravo zato, OCT pregled je zgodna opcija pre svega zbog svoje efikasnosti, ali i zbog bezbolnosti procedure.

Priprema za ovu vrstu pregleda nije potrebna, ali se preporučuje da pre svakog zdravstvenog pregleda naglasite osetljivost i alergije na anestetike ili lekove. Iskustva pacijenata su uvek pozitivna, te možemo zaključiti da ovaj pregled donosi precizniju dijagnostiku, a pritom nema kontraindikacija. Takođe, ovaj pregled možete zakazati samoinicijativno, nije vam potrebna posebna preporuka, uput i dokumentacija od lekara.

Kada se koristi OCT pregled?

Optička koherentna tomografija omogućuje ranu detekciju promena i praćenje brojnih oboljenja, kao što su:

Senilna degeneracija makule

Senilna degeneracija makule je bolest koja zahvata makulu (žutu mrlju), koji je deo mrežnjače zadužen za centralni vid i razlikovanje detalja. S obzirom na to da je razlikovanje detalja otežano, senilna degeneracija makule zaista ometa u svakodnevnim aktivnostima - ćitanje, pisanje i prepoznavanje lica je otežano, a vožnja može biti opasna.

Vodeći je uzrok gubitka vida kod ljudi starijih od 60 godina.

Dijabetesna oboljenja oka

Visok procenat populacije (čak 10%), boluje od nekontrolisanog nivoa šećera u krvi. Samim tim, ni dijabetička oboljenja oka nisu retka. Simptomi su gubitak delova vidnog polja (pojava “lebdeće” tamne mrlje), problemi u razlikovanju boja i zamućeni vid.

Okluzija retinalne vene

Okluzija retinalne vene je začepljenje venskih krvnih sudova u oku. Deli se na centralnu okluziju retinalne vene i okluziju grane retinalne vene.

Simptomi su isti kao i kod dijabetičkih oboljenja oka, dakle, pojava mrlje, otežano razlikovanje boja i zamućen vid. Takođe, rizičnu grupu čine osobe sa dijagnostikovanim dijabetesom.

Kontraindikacije

Kontraindikacija nema. Iako se ne smatra da optička koherentna tomografija može zameniti biopsiju i histologiju, sa stanovišta skrininga i dijagnoze očekuje se da se OCT može koristiti za vođenje standardne ekscizione biopsije kako bi se smanjile greške uzorkovanja i lažno negativni rezultati. Ovo bi moglo poboljšati tačnost biopsije, kao i smanjiti broj biopsija koje se uzimaju, što bi rezultiralo uštedom troškova i stresa.

Prednosti koje pacijente najviše zanimaju jesu da je procedura kratkotrajna, bezbolna i komforna. S obzirom na to da nema kontraindikacije, može se ponavljati neograničen broj puta.

OCT pregled cena

Cena OCT pregleda se kreće između 5000 i 7000 dinara, te možemo reći da je cena ove bezbolne i uspešne dijagnostičke procedure izuzetno pristupačna.


Lekari u Beogradu kod kojih možete zakazati OCT:


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde