Poremećaji veličine i krivine rožnjače

Osnovna funkcija rožnjače (cornea) je propuštanje i prelamanje svetlosti, pa se svaki poremećaj njene veličine i krivine neposredno odražava na njenu ulogu u optičkom sistemu oka.

Megalocornea je rožnjača uvećanog dijametra preko 11 milimetra. Ovo stanje je obično nasledno i ređe nema uticaja na oštrinu vida. Češće je udruženo i sa drugim anomalijama razvitka.

Microcornea je umanjena rožnjača ispod 9 milimetra. Uvek je praćena poremećajem oštrine vida i najčešće je deo isto tako smanjene očne jabučice (microphtalmus).

Cornea plana je zaravnjena rožnjača čija je krivina manja nego kod normalnog oka. Posledica je drastično smanjenje oštrine vida.

Keratokonus je takav poremećaj zakrivljenosti rožnjače kod koga ona ne predstavlja kao što je normalno deo pravilne lopte već vrh kupe - konusa. Poremećaj oblika rožnjače remeti pravilan ulaz svetlosti u oko i njeno fokusiranje na mrežnjači pa je posledica poremećaj vida. Pacijenti često imaju dvostruko ili višestruko viđenje na jednom oku i žale se na izobličenje slike. U početku je oštrina vida malo smanjena ali vremenom se rožnjača svega više izbočava, istanjuje i zamućuje na vrhu.
Stanje je najčešće nasledno. Pored nasleđa ulogu svakako igraju i spoljni faktori, jer se keratokonus upadljivo često sreće sa raznim alergijskim oboljenjima i dugotrajnim nošenjem tvrdih kontaktnih sočiva.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i oftalmološkog pregleda. Pretrage koje se koriste za dijagnozu ovih stanja su: retinoskopija, direktna oftalmoskopija, keratometrija, fotokeratoskopija, pregled procepnom lampom, biomikroskopom.

Lečenje

U početku pomažu kontaktna stakla, dok u odmaklijim slučajevima dolazi u obzir jedino presađivanje rožnjače (keratoplastika).


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

  1. branko 19.11.2012

    Interesuje me da li je moguce laserskim putem izostriti vid i vratiti dioptriju u normalu, unapred zahvaln branko


  2. Bojan 12.03.2012

    Poslednja dva meseca, pojavljuju mi se neke mrlje, ispred ociju, koje prate pokret ociju. Da li je alarmantno, ili je konsekvenca deficita sna. Inace, nosim socivo u levom oku, jer imam strabizam. Pre 28 godina, imao sam dve operacije levog oka, a uzrok je bio fras.


  3. Vickovic Jovan Cetinje 23.06.2009

    Ja sam prije nesto vise od mjesec dana otkrio oftomoloskim pregledom da imam zacece keratokonusa. Mjesec dana nosim polutvrda sociva, i lagano se navikavam na njih. Mozda je rano za predrasude ali vec uzivam u jacim konturama i ivicama slova, koja sada vec citam bez poteskoca. Za desetak dana idem na kontrolu pa se javljam sa rezultatima. Pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde