Glaukom

Glaukom (od grč. glaukos = zelen, zbog sivo-zelenog odsjaja sočiva u zahvaćenom oku) je naziv za grupu bolesti koja vodi ka oštećenju očnog živca i vodeći je uzrok slepila kod ljudi iznad 40 godina. Glaukom nije bolest već sindrom, odnosno skup sledećih simptoma: povišenje očnog pritiska, udubljenje papile očnog živca i oštećenje vidnog polja. Dugotrajno povišen očni pritisak dovodi do druga dva simptoma.

Uzrok nastanka

Glaukom se razvija kada je stvaranje očne vodice povećano ili je njeno oticanje otežano. Tada dolazi do porasta očnog pritiska, do pritiska na nervna vlakna i krvne sudove optičkog nerva i do njihovog oštećenja i uništenja. Postupno se prekida prenos vizuelne poruke do mozga, a rezultat je oštećenje vida i na kraju slepilo.

Podela glaukoma

Glaukomi se dele u tri osnovne velike grupe:                                                              

 • primarni
 • sekundarni
 • urođeni (kongenitalni) glaukomi.

Kod primarnog glaukoma postoji povećanje očnog pritiska kojiese ne može dovesti ni u kakvu vezu s nekim očnim ili opštim oboljenjem. Poremećaj u oticanju komorne tečnosti može da nastane zbog bloka ugla korenim delom dužice - angularni oblici ili zbog povećanog otpora u samom zidu ugla – glaukom simplex. Može biti akutni i hronični.

Sekundarni glaukom je povišenje očnog pritiska koje nastaje u toku neke druge očne bolesti (stanja) ili je posledica te bolesti (kao npr. upale, povrede, oštećenja i pomaci sočiva u oku, oboljenja krvnih sudova oka, šećerna bolest, tumori oka).

Urođeni glaukom nastaje jer u uglu prednje očne komore postoji tkivo koje normalno nestaje pre rođenja. Očna vodica ne može oticati i nastaje povišenje očnog pritiska.

Klinička slika

Normalni očni pritisak iznosi 12 - 22 mmHg (milimetara žive).
Prepreka oticanju očne vodice može biti nagla (akutna), povremena (intermitentna) ili dugotrajna (hronična).

Akutna manifestacija je vrlo burna i zahteva hitnu intervenciju. Na izgled zdrav čovek postaje težak bolesnik, s jakim bolovima u jednom oku i licu, pojavom duginih boja oko izvora svetlosti, glavoboljom, mučninom i povraćanjem, ali i dramatičnim "padom" vida. Očni pritisak raste i do 80 mmHg, oko je crveno i tvrdo kao kamen. Ukoliko se očni pritisak ne snizi unutar nekoliko sati pomoću lekova ili operativnog zahvata može doći do ozbiljnih i trajnih oštećenja vida. Glaukomski napadi mogu biti slabiji i češće se ponavljati. S vremenom strada očni nerv i udubljuje se papila vidnog živca (mesto na kome očni živac napušta oko). Ispadi vidnog polja se pojavljuju vrlo rano, ispadi se šire od periferije prema središtu pa bolesnici imaju suženo vidno polje; gledaju kao kroz dvocevku ili tunel. Kraj procesa je slepilo.

Hronični glaukom obično nastaje kao posledica učestalih nelečenih glaukomskih napada i posledičnih priraslica u uglu prednje komore. Očni pritisak je stalno povišen, razvija se udubljenje i propadanje papile očnog živca s ispadima vidnog polja i na kraju nastaje slepilo.                                                                                                      

Urođeni glaukom pri visokom očnom pritisku beonjača se rasteže i oko postaje izrazito veliko, što se naziva hidroftalmus ili buftalmus (volovsko oko). Stanje je obično jednostrano. Povećanje očne jabučice može biti vrlo izrazito pa se može dogoditi njeno pucanje i pri najmanjoj traumi. Oko je izrazito osetljivo na svetlost (fotofobija) pa dete pogled i glavu okreće u suprotnu stranu od izvora svetlosti. Bolest može imati i blaži tok s manjim rastezanjem oka).

Dijagnoza

Nakon razgovora s pacijentom obavlja se pregled oka. Rade se određivanje vida, pregled oka procepnom lampom (biomikroskopom), pregled oftalmoskopom (pregled unutrašnjih struktura oka, koji pokazuje, za glaukom tipične, promene na očnom živcu), tonometrija (merenje očnog pritiska), određivanje vidnog polja (periferni i centralni vid) i gonioskopija (sočivo koje se postavlja na oko kako bi se videlo stanje očnog ugla).

Lečenje

Lečenje glaukoma sprovodi se lekovima, laserom i hirurškim zahvatom. Svrha lečenja lekovima je normalizacija povišenog očnog pritiska. Na taj način se sprečava razvoj oštećenja oka iako je osnovna bolest i dalje prisutna. Laserska hirurgija radi se u svrhu pomaganja oticanja očne vodice iz oka. Operacijom se prave novi putevi za oticanje očne vodice.
Pretplati se na Stetoskop.info NEWSLETTER LISTU koja se bavi temama iz oftalmologije, poput ove >>>>>>>
Lekari koji se bave lečenjem glaukoma: 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Branko 04.06.2023

  Ko ima problema sa očima, neka obrati pažnju na to kako koristi ekrane kompjutera, tableta, telefona. Odavno koristim crveno svetlo na ekranu koje drastično produžuje vreme rada za ekranom ali se treba paziti Amoled ekrana smartfona za koje kažu pojedini da im izrazito smetaju u radu. Proguglajte pouzdane izvore i proverite šta vašem oku zaista prija.


 2. Danijel 15.03.2022

  Glaukom,očni pritisak itd Ima li tablete umesto kapi? 15.03.2022


 3. snezana pavlovic 11.03.2013

  Pozdrav svima. Imam migrene od 17 godine i kazu doktori da je to normalno, kako god, ali od 23 godine imam problem jer mi se javljaju neke mrlje kad god sam napolju, isla sam kod ocnog i nije mi merila ocni pritisak kaze da to nije to, nego da su mi se razbili nekii kristali, nije se udostojila ni da mi objasni sta je to, pa me interesuje da li se to nekome od vas manifestuje, vise ne znam sta da radim. I cesto osecam probadanja u desnom oku i to kaze da je od umora.


 4. Nena 02.10.2011

  Imam 20 godina. . Sasvim slucajno sam svratila u jednu kliniku da izmerim ocni pritisak. . Jer sam imala jake bolove u slepocnicama. Doktor me je odmah poslao na dalja ispitivanja gde je ustanovljeno da imam glaukom. Da li je operacija najbolje resenje?


 5. rada 19.05.2011

  Pre 20dana nasli su mi glaukomsa gorni ugao i primam terapiju bekompleks, pentoksifilin, vizionaze i kapi timolol, naporedno koristim ruski aparat vitafon. Imala sam pristisak u ocima, 20, 21, 4 i22, 2 nakon 11 dana terapie pritisak e pao na 17mmvh. Reklisumi da imam nasledni glaukom. Nisam znala da ga imam. Nosim naocare od 24 god. Sada imam 57. Otisla sam na ocni lekar zbog toga sto zmurim sa levo oko i to sve cesce i cesce. Doktorka e otkrila taj glaukom i vidno pole je osteceno. Nosim naocare d. -2, 5 i l-3, o sa cilindrom na oba oko -o, 25. Lekovi mi ni su pomogli zbog zmurenja drugo e ok


 6. Biljana 25.10.2010

  Imam 35 godina i dijagnozu glaukom oba oka. Pre godinu dana je i otkriven glaukom sa pritiskom preko 60 mhg, tako da sam hitno i operisana na desno oko, na levom se nikada nije pojavio ocni pritisak koji je van normale, ali sam za svaki slucaj dobila terapiju xalatan kapi. Pitanje koje me muci, da li se povecanjem maticnih celija moze vrsiti regeneracija ocnog nerva? Naime, niko o tome ne prica a na internetu nisam nasla nikakva potvrdjena istrazivanja o tome. Molim vas da ako neko nesto zna o tome mi javi, jer moja vidljivost na desnom oku je svega 20% . S poštovanjem, biljana


 7. slobo 14.02.2010

  Dali je moguce da nauka nije nista uspela da uradi po pitanju izlecenja ocnog pritiska, pitanje je koliko se dugo odnosno od kad oftomolozi bave ocnim pritiskom. Narod je totalno neinformisan a i nezainteresovan o glaukomu a on je vrlo opasan. Imam 47 god i veliki problem za mene i celu porodicu. . . . . . . . . . . . . Kad mi kazu imas glaukom. . Oslepeces. . Dodje mi da puknem. Savestan sam i vodim racuna o terapiji ali problem je sto mi oftomolozi daju razlicite terapije a ja sve losije vidim. . . ?????


 8. Markovic Anica 28.01.2010

  Imam 72 god. Pre tri godine na ocnom pregledu za produzenje vozacke dozvole konstatovan mi je glaukom. Od tada koristim svakodnevno glaumol kapi ksalatan. Cesto mi se desava da me uvece kada gledam tv ili citam oci grebu tako da moram da zmurim. Doktorka mi je dala da stavljam vestacke suze ali to ne pomaze narocito. Vid mi se polako ali sigurno smanjuje. Interesuje me da li posle laserske operacije moze stanje da se popravi i koliko? I da li cu oslepeti


 9. Dragan Videnović 11.01.2010

  Baaš vam hvala, ništa mi novo niste rekli. Imam glaukum od prilike počev od četvrtog razreda osnovne škole, verovatno kao posledica urođene katarakte. Nagutao sam se i nakapao mnogih lekova. Čak sam ga i operisao u moskvi na oba oka. Normalizovao se na neko vreme, čak sam isključio lekove, ali na kratko. U pitanju je ona nesrećna varijanta tj. Zatvoreni ugao. Interesuje me neželjeno dejstvo nekih lekova, osebno dijamoxa, odnosno njegove zamene, i načini ublažavanja istih


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde