Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, a prisutan je u svežem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Učestvuje u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina i za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima. Inače je vitamin C poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje zbog njegovog nedostatka.

Hemijska struktura

Vitamin C, askorbinska kiselina spada u grupu vitamina rastvorljivih u vodi i vitamina sa koenzimskim delovanjem. Po hemijskom sastavu je lakton 2-keto-L-glukonska kiselina. Pripada biohemijskim redoks sistemima. Reverzibilno može preći u dehidroaskorbinsku kiselinu koja ima isto vitaminsko dejstvo.
Vitamin C je bela kristalna supstanca, stabilna u kiseloj sredini, a osetljiva na toplotu (50-90 % se uništava kuvanjem), vazduh i alkalije. Bakar je uništava.
Apsorpcija se obavlja u sluznici usne duplje i u gornjem delu tankog creva. Apsorpciju vitamina C pomažu kalcijum, magnezijum, svi vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura tela, duvan, alkohol, antibiotici, salicilati, kortizon i oralna kontraceptivna sredstva.
Izvori

Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gde ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Ima ga u semenu u fazi klijanja.  U mleku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C.Mnoge vrste životinja mogu sintetisati askorbinsku kiselinu jer imaju enzim koji može da konvertuje glukozu ili galaktozu u L-askorbinsku kiselinu. Čovek ne može da sintetiše C vitamin i zbog toga ga mora unositi putem hrane.Uloga

Vitamin C ima mnoge uloge u organizmu s tim što sve još nisu ni otkrivene.


 • Redukujući agens u živim supstancama što ima značajnu ulogu u apsorpciji hrane (kalcijum, gvožđe, folna kiselina),
 • Stvaranje kolagena,
 • Sinteza i produkcija steroidnih hormona - antiinflamatorno dejstvo,
 • Sinteza neurotransmitera,
 • Antioksidans (povećava moć fagocita i tako direktno deluje na bakterije, a indirektno preko enzima mijeloperoksidaze stvara slobodne radikale koji oštećuju metabolizam bakterija). Kao antioksidans vitamin C smanjuje incidencu karcinoma, naročito želuca.


Dnevne potrebe

Preporučene doze: muškarci i žene  60 mg/d, trudnice i dojilje  100 mg/d
Duvan uništava vitamin C u organizmu, zbog čega pušači treba da unose i do 200 mg vitamina C na dan. Ranije preporuke za vitaminom C su bile veće, međutim danas se ne preporučuju veće doze od 60 mg zbog:


 • rebound efekta jer je zapaženo da dugotrajno uzimanje velikih doza, a zatim nagli prestanak dovodi do skorbuta (avitaminoze);
 • ako trudnica uzima veće doze novorođenče može imati veće zahteve za C vitaminom;
 • postoji rizik od stvaranja kalcijum oksalata u bubrezima i žučnoj kesici;
 • kiseo urin nastaje ukoliko se duže uzimaju veće količine vitamina C pa se tada razvijaju bakterije koje su osetljive na alkalije;
 • veće doze maskiraju urinarne glukoza testove i druge krvne testove (glikozurija+);
 • smanjuje efekat antikoagulantne terapije;
 • tablete C vitamina sadrže inertne materije (natrijum koji povećava krvni pritisak, a može dovesti i do dijareje jer ima laksativni efekat);Hipovitaminoza

U uslovima normalne ishrane ne dolazi do deficita C vitamina jer čovek iz voća i povrća zadovoljava 90 % potreba, mleka i mlečnih proizvoda 5 %, jaja, ribe i mesa 1 % potreba.
U nepovoljnim životnim uslovima može da nastane deficit usled dugotrajnog neunošenja svežeg voća i povrća (tri meseca). Nedostatak vitamina C u organizmu nastaje nakon dugih zimskih meseci, kada se na proleće ne mogu popuniti ispražnjeni depoi vitamina C zbog visokih cena svežeg voća i povrća.
Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina C koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.Avitaminoza - skorbut - potpuni nedostatak vitamina C. Svi pomenuti simptomi hipovitaminoze su još izraženiji uz fragilnost (lomljivi) krvnih sudova i kapilarno krvarenje (petehije). Ako se deficit ne leči dolazi do izraženih krvarenja po koži, mišićima, desnima i unutrašnjim organima što može da dovede do iznenadne smrti.
Takođe, zapažamo anemiju koja je kod hipovitaminoze mikro- i makrocitna. Anemija nastaje zbog toga što je vitamin C neophodan za sintezu hemoglobina, za pravilno sazrevanje eritrocita, za metabolizam folne kiseline, kobalta i gvožđa i kao odraz opšte pothranjenosti.
Deficit se lako otklanja davanjem 25 mg vitamina C deci (u mleko) četiri puta dnevno, jednu do dve nedelje, a odraslima se daju deset puta veće doze.Hipervitaminoza

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je u najvećem broju slučajeva netoksična. U organizmu se zadržavaju samo male količine, dok se preterane količine brzo izlučuju urinom. Ipak, veće količine mogu izazvati neke popratne pojave, iako ne ozbiljne. Prvi i najčešći znak da je telo zasićeno askorbinskom kiselinom jeste proliv. Ostale popratne pojave čine mučnina, dizurija (peckanje kod mokrenja) i osetljivost kože na dodir. Hemoliza (raspadanje crvenih krvnih zrnaca) najozbiljnija je posledica previsoke koncentracija vitamina C u krvi, ali je ova pojava izuzetno retka i pojavljuje se tek kod  unosa vrlo visokih količina vitamina C.Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Živomir Damnjanović 06.02.2022

  Nakon mesec dana , došao sam do zakljućka da da svrab i crvenilo na kozi koje se kasnije proširilo po većem delu tela , nema nikakve veze sa vitaminom C . posle 4 posete kožnoj klinici , stanje je se nije popravljalo već je postajalo sve gore . Noćima sam , zbog svraba i češanja spavao po 1,5 - 2 sata i bio sam na ivici nervnog sloma . Dao sam se u potragu za privatnim dermatolozima nebih li nasšao spas . Čuo sa od prijatelja za Dr. Filipa Šera , profesora na med. fakultetu u Pančevu a koji ordinira u jednoj privatnoj klinici . Došao sam do telefona i pozvao da zakažem pregled . Na moje veliko iznenađenje , prvi slobodan termin bio je za 7 meseci . Nastavio sam dalje da tragam i na internetu sam pročitao pohvale o Dr. Svetlani Đurišić sa klinike Derma-Tim u Beogradu , Kralja Petra 71a . Nisam siguran , ali mislim da je ona i vlasnik . Pozvao sam telefonom da zakažem pregled . Javila mi se ljubazna sestra i objasnila da je prvi slobodan termin u drugoj polovini februara , ali ako vam je to hitno , dođite ujutru u 9 h i doktorka će vas sigurno primiti . Stigao sam u 8,40 h i već u 8,58 , doktorka me je primila . Ispričao sam da se već mesec dana bezuspešno lečim na kožnoj klinici . Bila je veoma ljubazna , saslušala me i pregledala , Dala mi je antibiotik Levoxa 500 , sedam dana po jednu tabletu ujutru a nakon 2 danaDexason tablete po dve ujutru 5 dana i još 3 dana po jedhnu . Uz to napisala mi je nekakvu kremu da se napravi u apoteci , koja bi trebala da ublazi svrab . Zakazala mi je kontrolu za 14 dana , bez zakazivanja . Crvenilo na koži se neznatno povuklo ali je svrab i nespavanje i dalje ostalo . Nakon 14 dana javio sam se na kontrolu . Sačekao sam 30-40 minuta i prozvala me je . Saslušala me je i pregledala i napisala recept za drugu vrstu kreme , čiji sastav mi je nepoznat a koja se takođe pravi u državnoj apoteci . Ponovo mi je zakazala kontrolu za 14 dana . Iste večeri istuširao sam se , namazao kremom i legao oko ponoci . Zapao sam brzo i probudio se u 9 h ujutru . To je bila prva noć , nakon mesec dana , da sam se naspavao . Od tog dana tuširam se i mažem svako jutro i veče . Crvenilo na koži ostalo je na par mesta . Neznam šta bi se desilo ako bih prestao da koristim navedenu kremu . U utorak , 08.02. idem na kontrolu pa ću saznati šta dalje ?.


 2. Živomir Damnjanović 27.12.2021

  Supruga i ja , imamo 77-78 godina i gidinu i6 meseci pijemo svakodnevno po 3 do 4 grama vitamina C u prahu ( Askorbinska kiselina ) koju nam donosi kćerka iz Italije i nismo imali nikakvih negativnih nuspojava . Od pre 20 dana , kod mene se pojavio svrab na potkolenicama i od češanja ogrebao sam kožu gde se stvorila krastica . Kako svrab nije prestajao , obratio sam se dermatovenerologu na klinici za kožne i venerične bolesti u Beogradu , DŽordža Vašingtona 17. Urađena je laboratorija i nisu izolovana: patogene bakterije , gljivice candide kao ni miceliska vlakna . Bakteriološka kultura u redu . Preporučeno mi je tuširanje uljanom kupkom , Belogent mast ciljano i Emollien kremu za negu cele koze ujutru i uveče . Kako 7-8 sati nakon terapije pocinje ponovo svrab i to po celom telu , bez vidljivih znakova na kozi , prinuđen sam i na treće tuširanje . Sve ovo vam navodim pošto me interesuje dali , možda ima nekakve veze sa vitaminom C i kolicinom koju koristim .


 3. Nenad Dimitrijević 22.12.2020

  Za lecenje od covida preporuciju velike doze vitamina C. Tek kod vas saznajem da ima i stetne efekte. Da li stetna dejstva zavise i od tipa vitamina C?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde