Vitamin C

Vitamin C ili askorbinska kiselina je vitamin rastvorljiv u vodi, a prisutan je u svežem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina. Učestvuje u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina i za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima. Inače je vitamin C poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje zbog njegovog nedostatka.

Hemijska struktura

Vitamin C, askorbinska kiselina spada u grupu vitamina rastvorljivih u vodi i vitamina sa koenzimskim delovanjem. Po hemijskom sastavu je lakton 2-keto-L-glukonska kiselina. Pripada biohemijskim redoks sistemima. Reverzibilno može preći u dehidroaskorbinsku kiselinu koja ima isto vitaminsko dejstvo.
Vitamin C je bela kristalna supstanca, stabilna u kiseloj sredini, a osetljiva na toplotu (50-90 % se uništava kuvanjem), vazduh i alkalije. Bakar je uništava.
Apsorpcija se obavlja u sluznici usne duplje i u gornjem delu tankog creva. Apsorpciju vitamina C pomažu kalcijum, magnezijum, svi vitamini i minerali, a odmažu stres, visoka temperatura tela, duvan, alkohol, antibiotici, salicilati, kortizon i oralna kontraceptivna sredstva.
Izvori

Najbogatiji izvori vitamina C su šipak, južno (citrus) voće, višnja, crni ribizla, lisnato povrće, kupus, krompir, paprika i zeleno povrće (gde ima najviše hlorofila u spoljnim listovima). Ima ga u semenu u fazi klijanja.  U mleku i životinjskim tkivima se nalazi malo vitamina C.Mnoge vrste životinja mogu sintetisati askorbinsku kiselinu jer imaju enzim koji može da konvertuje glukozu ili galaktozu u L-askorbinsku kiselinu. Čovek ne može da sintetiše C vitamin i zbog toga ga mora unositi putem hrane.Uloga

Vitamin C ima mnoge uloge u organizmu s tim što sve još nisu ni otkrivene.


 • Redukujući agens u živim supstancama što ima značajnu ulogu u apsorpciji hrane (kalcijum, gvožđe, folna kiselina),
 • Stvaranje kolagena,
 • Sinteza i produkcija steroidnih hormona - antiinflamatorno dejstvo,
 • Sinteza neurotransmitera,
 • Antioksidans (povećava moć fagocita i tako direktno deluje na bakterije, a indirektno preko enzima mijeloperoksidaze stvara slobodne radikale koji oštećuju metabolizam bakterija). Kao antioksidans vitamin C smanjuje incidencu karcinoma, naročito želuca.


Dnevne potrebe

Preporučene doze: muškarci i žene  60 mg/d, trudnice i dojilje  100 mg/d
Duvan uništava vitamin C u organizmu, zbog čega pušači treba da unose i do 200 mg vitamina C na dan. Ranije preporuke za vitaminom C su bile veće, međutim danas se ne preporučuju veće doze od 60 mg zbog:


 • rebound efekta jer je zapaženo da dugotrajno uzimanje velikih doza, a zatim nagli prestanak dovodi do skorbuta (avitaminoze);
 • ako trudnica uzima veće doze novorođenče može imati veće zahteve za C vitaminom;
 • postoji rizik od stvaranja kalcijum oksalata u bubrezima i žučnoj kesici;
 • kiseo urin nastaje ukoliko se duže uzimaju veće količine vitamina C pa se tada razvijaju bakterije koje su osetljive na alkalije;
 • veće doze maskiraju urinarne glukoza testove i druge krvne testove (glikozurija+);
 • smanjuje efekat antikoagulantne terapije;
 • tablete C vitamina sadrže inertne materije (natrijum koji povećava krvni pritisak, a može dovesti i do dijareje jer ima laksativni efekat);Hipovitaminoza

U uslovima normalne ishrane ne dolazi do deficita C vitamina jer čovek iz voća i povrća zadovoljava 90 % potreba, mleka i mlečnih proizvoda 5 %, jaja, ribe i mesa 1 % potreba.
U nepovoljnim životnim uslovima može da nastane deficit usled dugotrajnog neunošenja svežeg voća i povrća (tri meseca). Nedostatak vitamina C u organizmu nastaje nakon dugih zimskih meseci, kada se na proleće ne mogu popuniti ispražnjeni depoi vitamina C zbog visokih cena svežeg voća i povrća.
Hipovitaminoza je delimičan nedostatak vitamina C koji se manifestuje gubitkom apetita, umorom, nervozom, bolovima u mišićima i zglobovima, gubitkom telesne težine, suvom kožom i čestim prehladama.Avitaminoza - skorbut - potpuni nedostatak vitamina C. Svi pomenuti simptomi hipovitaminoze su još izraženiji uz fragilnost (lomljivi) krvnih sudova i kapilarno krvarenje (petehije). Ako se deficit ne leči dolazi do izraženih krvarenja po koži, mišićima, desnima i unutrašnjim organima što može da dovede do iznenadne smrti.
Takođe, zapažamo anemiju koja je kod hipovitaminoze mikro- i makrocitna. Anemija nastaje zbog toga što je vitamin C neophodan za sintezu hemoglobina, za pravilno sazrevanje eritrocita, za metabolizam folne kiseline, kobalta i gvožđa i kao odraz opšte pothranjenosti.
Deficit se lako otklanja davanjem 25 mg vitamina C deci (u mleko) četiri puta dnevno, jednu do dve nedelje, a odraslima se daju deset puta veće doze.Hipervitaminoza

Vitamin C, ili askorbinska kiselina, je u najvećem broju slučajeva netoksična. U organizmu se zadržavaju samo male količine, dok se preterane količine brzo izlučuju urinom. Ipak, veće količine mogu izazvati neke popratne pojave, iako ne ozbiljne. Prvi i najčešći znak da je telo zasićeno askorbinskom kiselinom jeste proliv. Ostale popratne pojave čine mučnina, dizurija (peckanje kod mokrenja) i osetljivost kože na dodir. Hemoliza (raspadanje crvenih krvnih zrnaca) najozbiljnija je posledica previsoke koncentracija vitamina C u krvi, ali je ova pojava izuzetno retka i pojavljuje se tek kod  unosa vrlo visokih količina vitamina C.Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Mirko 03.01.2024

  Preporučena doza od 60mg/d od strane WHO bila bi smešna, da nije zlonamerna. WHO je najzloslutnija i najkorumpiranija organizacija na svetu. Njihov cilj nije da budemo zdravi, nego da nas ceo život "leče". Najnovija istraživanja govore da je minimalna dnevna doza 1000mg.


 2. Cica 29.12.2023

  Nije štetan uopšte.


 3. Živomir Damnjanović 06.02.2022

  Nakon mesec dana , došao sam do zakljućka da da svrab i crvenilo na kozi koje se kasnije proširilo po većem delu tela , nema nikakve veze sa vitaminom C . posle 4 posete kožnoj klinici , stanje je se nije popravljalo već je postajalo sve gore . Noćima sam , zbog svraba i češanja spavao po 1,5 - 2 sata i bio sam na ivici nervnog sloma . Dao sam se u potragu za privatnim dermatolozima nebih li nasšao spas . Čuo sa od prijatelja za Dr. Filipa Šera , profesora na med. fakultetu u Pančevu a koji ordinira u jednoj privatnoj klinici . Došao sam do telefona i pozvao da zakažem pregled . Na moje veliko iznenađenje , prvi slobodan termin bio je za 7 meseci . Nastavio sam dalje da tragam i na internetu sam pročitao pohvale o Dr. Svetlani Đurišić sa klinike Derma-Tim u Beogradu , Kralja Petra 71a . Nisam siguran , ali mislim da je ona i vlasnik . Pozvao sam telefonom da zakažem pregled . Javila mi se ljubazna sestra i objasnila da je prvi slobodan termin u drugoj polovini februara , ali ako vam je to hitno , dođite ujutru u 9 h i doktorka će vas sigurno primiti . Stigao sam u 8,40 h i već u 8,58 , doktorka me je primila . Ispričao sam da se već mesec dana bezuspešno lečim na kožnoj klinici . Bila je veoma ljubazna , saslušala me i pregledala , Dala mi je antibiotik Levoxa 500 , sedam dana po jednu tabletu ujutru a nakon 2 danaDexason tablete po dve ujutru 5 dana i još 3 dana po jedhnu . Uz to napisala mi je nekakvu kremu da se napravi u apoteci , koja bi trebala da ublazi svrab . Zakazala mi je kontrolu za 14 dana , bez zakazivanja . Crvenilo na koži se neznatno povuklo ali je svrab i nespavanje i dalje ostalo . Nakon 14 dana javio sam se na kontrolu . Sačekao sam 30-40 minuta i prozvala me je . Saslušala me je i pregledala i napisala recept za drugu vrstu kreme , čiji sastav mi je nepoznat a koja se takođe pravi u državnoj apoteci . Ponovo mi je zakazala kontrolu za 14 dana . Iste večeri istuširao sam se , namazao kremom i legao oko ponoci . Zapao sam brzo i probudio se u 9 h ujutru . To je bila prva noć , nakon mesec dana , da sam se naspavao . Od tog dana tuširam se i mažem svako jutro i veče . Crvenilo na koži ostalo je na par mesta . Neznam šta bi se desilo ako bih prestao da koristim navedenu kremu . U utorak , 08.02. idem na kontrolu pa ću saznati šta dalje ?.


 4. Živomir Damnjanović 27.12.2021

  Supruga i ja , imamo 77-78 godina i gidinu i6 meseci pijemo svakodnevno po 3 do 4 grama vitamina C u prahu ( Askorbinska kiselina ) koju nam donosi kćerka iz Italije i nismo imali nikakvih negativnih nuspojava . Od pre 20 dana , kod mene se pojavio svrab na potkolenicama i od češanja ogrebao sam kožu gde se stvorila krastica . Kako svrab nije prestajao , obratio sam se dermatovenerologu na klinici za kožne i venerične bolesti u Beogradu , DŽordža Vašingtona 17. Urađena je laboratorija i nisu izolovana: patogene bakterije , gljivice candide kao ni miceliska vlakna . Bakteriološka kultura u redu . Preporučeno mi je tuširanje uljanom kupkom , Belogent mast ciljano i Emollien kremu za negu cele koze ujutru i uveče . Kako 7-8 sati nakon terapije pocinje ponovo svrab i to po celom telu , bez vidljivih znakova na kozi , prinuđen sam i na treće tuširanje . Sve ovo vam navodim pošto me interesuje dali , možda ima nekakve veze sa vitaminom C i kolicinom koju koristim .


 5. Nenad Dimitrijević 22.12.2020

  Za lecenje od covida preporuciju velike doze vitamina C. Tek kod vas saznajem da ima i stetne efekte. Da li stetna dejstva zavise i od tipa vitamina C?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde