Vitamin B13

Po svojoj strukturi vitamin B13 je 6-uracil karbonska kiselina. U slobodnom stanju to su beli kristali, tačke topljenja od 345 do 346 °C. Vitamin B13 se ne rastvara u kiselinama. Dobro se rastvara u bazama i u vreloj vodi.

Izvori

Korenasto povrće, surutka, tečni deo ukiseljenog ili zgrušanog mleka. Najveća količina vitamina B13 je nađena u ekstraktu kvasca i jetre.

Uloga

Biološka uloga vitamina B13 - orotne kiseline je u tome, što je ovaj vitamin važan biosintetski prekursor pirimidinskih nukleotida. Vitamin B13 metabolizuje folnu kiselinu i vitamin B12. Moguće je da deluje preventivno na određene probleme sa jetrom i prerano starenje. Pomaže u lečenju multiple skleroze. Vitamin B13 pozitivno utiče na razvitak ploda pri trudnoći.

Kalijumova so orotne kiseline se koristi u medicinskoj praksi pri bolestima vezanim sa narušavanje metabolizma proteina, zatim za normalizaciju funkcije jetre, pri dugoj upotrebi steroidnih hormona, kao i za ubrzanu adaptaciju od hipoksije. Kalijum-orotat (so orotinske kiseline) se primenjuje pri lečenju bolesti jetre, srca i nekih vrsta anemija. Pored toga, vitamin B13 je izraziti anabolik. Osim što pokazuje dejstvo na rast, vitamin B13 se u pojedinim slučajevima primenjuje za lečenje, zajedno sa aminokiselinom metioninom i vitaminima grupe B. U kompleksnom lečenju bolesnika sa oštrim infarktom miokarda pokazala se korisna kombinacija vitamina B13 (1,5 grama dnevno), folne kiseline (60 miligrama dnevno) i vitamina B12 (100 mikrograma dnevno).

Dnevne potrebe

Potreba čoveka u ovom vitaminu je velika i iznosi 1 do 1,5 grama dnevno. 

Hipovitaminoza

Simptomi pomanjkanja i oboljenja povezana s tim još nisu sasvim određeni.
 Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde