So u našem organizmu

So je neophodna za dobro funkcionisanje našeg organizma. Važno je unositi je svakodnevno, u dozvoljenoj količini. Preterana upotreba soli dovodi do ranih poremećaja u organizmu, a stručnjaci navode da bi to mogao da bude i rak želuca.

Količina vode u organizmu

Šezdeset do sedamdeset odsto našeg tela čini voda. So reguliše količinu vode u različitim delovima organizma, kako unutar ćelija tako i izvan njih.

Zapamtite: svakodnevni gubitak natrijuma znojenjem obično je mali: 0,5 g. Međutim, u slučaju velikog znojenja, može se izgubiti i do nekoliko grama natrijuma što dovodi do dehidracije.

Dobar krvni pritisak

Umerena količina soli, 2-4 g dnevno, doprinosi održavanju dobrog krvnog pritiska, jer je važna za zapreminu krvi. Nedovoljno unošenje soli u organizam izaziva nizak krvni pritisak ( hipotenzija), apreterano - visok krvni pritisak ( hipertenzija).

Zapamtite: svi unosimo u organizam više soli nego što je potrebno (8-15 g dnevno) zbog gotovih jela, sireva, suhomesnatih proizvoda, hleba, konzervirane hrane…

Pazite, na taj način se smanjuje količina kalcijuma u organizmu jer se on izbacuje iz organizma preko bubrega.

Dobra ravnoteža u krvi

Bubrezi izbacuju višak soli iz organizma i na taj način se održava „neutralni” ph krvi, to jest dobra ravnoteža između kiselina i alkalnih elemenata.

Zapamtite: kuhinjska so nije jedini izvor natrijuma u našoj ishrani. Ona se u prirodnom stanju nalazi u mesu, ribi, jajima, mlečnim proizvodima, kao i u mnogobrojnim šumećim tabletama  (aspirin, vitamin C…).

Neophodna je mišićima

So je neophodna za dobro funkcionisanje mišićnih vlakana. Nizak nivo natrijuma u mišićima kao posledicu ima grčeve.

Zapamtite: natrijum učestvuje u prenošenju informacija kroz čitavo telo i do mozga uoblikuelektričnih impulsa.

Namirnice koje imaju najviše soli (vrednosti važe za 100 g namirnica)

  • Crne masline:          8,3 g
  • Slani puter:              6 g
  • Zelene masline:       5,3 g
  • Sirova šunka:           5,3 g
  • Suva kobasica:         5,1 g
  • Salama:                     3,5 g
  • Dimljena slanina:     3,2 g

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Bora Jakovljevic 10.12.2010

    Moram da posaljem komentar u vezi soli. Kao sto je poznato so je anorganski mineral. U ssvim vrstama povrca ima dovoljno soli za potrebe ljudskog organizma kao sto je luk, beli luk krompir kupus i to organskog porekla koji se veoma dobro usvaja u organizmu. Kada bi ljudski organizam mogao da usvaja anorganski materijal u zemlji postoji citava tablica mendeljejeva i dovoljno bi bilo pojesti saku zemlje tamo ima svega, samo je problem sto nemoze organizam to da usvoji. Pozdrav i zdravi bili.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde