Zujanje u ušima


Oko 10% odraslih osoba ima neki oblik zujanja u ušima (pulsiranje, pištanje, šištanje, cvrčanje, žubor vode, fijukanje, itd.)

 

Prognoza zujanja zavisi od uzroka i vrste.

 

Koji su uzroci za pojavu zujanja u ušima?

 

Zujanje nastaje kada se desi neka od prepreka u prenosu zvuka od spoljna sredine do centara za sluh u kori velikog mozga. Na nivou slušnog kanala to može biti nakupljanje ušne masti (cerumena). U srednjem uhu to može biti upala, otoskleroza, oboljenje Eustahijeve tube, sekret u uhu. 

U unutrašnjem uhu gde je i najveći broj uzroka mogu biti oštećenja završnih delova slušnog živca (staračka nagluvost, akustična trauma, akutna nagluvost, Menierova bolest). 

Na daljem putu do centra u mozgu, mogu se naći mnogi uzroci: tumori slušnog živca, multipla skleroza, posledica povrede glave, vaskularna oboljenja, hipertenzija.

 

Vrste šumova

 

Šumove delimo na jednostrane i obostrane, a zatim na akutne i hronične. Hronični se dalje dele na 'kompenzovane' kada ih pacijent solidno podnosi i 'dekompenzovane' kada su nepodnošljivi i utiču na san, rad, rspoloženje, volju za životom.

                             


Lečenje

 

Lečenje se sprovodi na nekoliko načina:

1.       Prema uzroku, kada se uzroci uklanjaju i time zujanje nestaje;

2.       Lekovima za podsticanje cirkulacije;

3.       hiperbaričnoj komori - kod naglog gubitka sluha i zujanja;

4.       Tinitus ponekada predstavlja psihičko opterećenje i tada se leči antidepresivima;

5.       Ponekad se koristi i tinnitus maskeri koji proizvode prijatne i sigurnije šumove;

6.       Slušnim aparatima koji pojačavaju šumove iz okoline;

7.       Tehnika potiskivanja ili tinnitus retrening terapjia koja se zasniva na činjenici da je slušni sistem postavljen tako da ne registruje sve zvukove iz okoline – selektuje ih (npr. zvuk frižidera, ili sata).

 

Na zujanje u uhu, ukoliko nije povezano sa krvnim pritiskom, ne utiče hrana i piće, a svako zujanje na prvom mestu zahteva pregled i audiološku obradu od strane otorinolaringologa.

 

DTL (nemačka tinitus liga) osnovana je 1986. godine i to je najveća nemačka organizacija za samopomoć. Razlog za njeno osnivanje bila je ignorisanje ovog problema od strane lekara. Zato, budite skeptični kod velikih obećanja za izlečenje, naročito ako je ponuđena terapija skupa.


 


Želite da zakažete pregled kod ORL specijaliste? Popunite kontakt formu i pošaljite nam svoj upit i mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem mogućem roku.


bol
Podeli tekst:

Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. zoran 29.06.2018

    Ja želim na svom primeru da pomognem. Naime ja sam par godina imao nepodnošljivo zujanje u ušima i pred spavanje i kad se probudim u toku dana, bilo je nepodnošljivo. Jednog dana mi se pojavio bol u grudima i lekar mi je zbog povišenog pritiska prepisao Loristu h, posle par dan uzimanja tog leka meni je zujanje u ušima prestaolo. Nisam mogao da verujem da sam počeo da živim bez tog zujanja. Nekad mi se vrati na par minuta kod velikog uzbuđenja ili nerviranja ali ubrzo nestane. Naravno svako mora da konsultuje svog lekara a ne sam da pije ovaj ili sličan lek.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde