Infarkt uha

Infarkt je reč koja potiče od latinskig glagola Infacere što znači ispuniti, nabiti. U medicinskom značenju, infarkt je složen i nepredvidljiv proces gde usled začepljenja krvotoka trombom (krvnim ugruškom) u nekom organu ili delu organa dolazi do ishemije i propadanja tkiva.


Dijagnoza infarkta uha ili akutnr idiopatske nagluvosti postavljamo per exclusionem (lat. exclusio - isključivanje) tj. kada posle propisanog dijagnostičkog protokola ne možemo da utvrdimo uzrok oboljenja. Dve su rivalske teorije koje objašnjavaju kako nastaje nagli gubitak sluha:
 1. Virusna;
 2. Vaskularna koja bi mogla da se zameni terminom 'Infarkt uha'

Dijagnostički postupak kod naglog gubitka sluha podrazumeva:
 1. ORL pregled sa ispitivanjem sluha i centra za ravnotežu po potrebi;
 2. Proširene laboratorijske analize (po mogućstvu serološki testovi i hormoni štitnjače);
 3. Pregled neurologa sa NMR;
 4. Pregled interniste.
U oko 80% slučajeva pacijenti se osim zagluhosti žale i na zujanje, a svaki treći na vrtoglavicu (nerv za ravnotežu i nerv za sluh u istoj ovojnici napuštaju lobanjsku jamu).

Terapija podrazumeva:
 1. Ciljane vazodilatatore;
 2. Kortikosteroide, sistemski i lokalno u uvo;
 3. Lečenje u hiperbaričnoj komori;
 4. Vitamine i minerale.
Oporavak sluha se desi uglavnom u prve dve nedelje od oštećenja i prema raznim autorima dostiže i do 70%.


Podeli tekst:

Autor Mr sci. med. dr Srđan Milićević
Mr sci. med. dr Srđan Milićević je Specijalista ORL sa dugogodišnjim iskustvom u svojoj privatnoj praksi.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Slavica 17.03.2023

  3 nedelje mi je zapušeno levo uvo.Odlazila sam na ORL preglede, 2 x mi je isprano uho od strane doktora medjutim cerumena nije bilo.Napominjem,bolova nemam niti imam problema sa sinusima. Otoskopskim pregledom sve je u redu.Interesuje me da li postoji još neko snimanje da bi se utvrdilo poreklo zapušenog uha.Hvala na odgovoru!


 2. Jelena 12.10.2022

  Imala sam koronu i jos uvjek nisam dobro.Misllim da sam imala upalu sinusa nos mi je jos uvjek zacepljen posle 20 dana i desno uvo mi je zacepljeno.Neznam o cemu se radi kolko ce jos da traje ali je cunan osjecaj.Hvala.


 3. Jags 09.02.2022

  Postovanje Da li ima pomoci za poboljsanje sluha Letos na kupanju sam posle skoka u vodu osetio da necujem na levo uvo. Specijalista posle pregleda kazao mi da sam candidat za slusni aparat I zakazao kontrolni za 6 meseci ,bez ikakave terapije. Sta da radim I da li ima pomoci da mi se vratio sluh na levo uvo. Unapred hvala


 4. Jelena 02.01.2022

  Imam osećaj bola i pritiska na bubnu opnu sa unutrašnje,sinusne strane .cujem dobro,čak mi i pojačani tonovi smetaju.ali užasan osećaj bubnja u uvedu i imam blagu oteklinu na jagodicnoj kosti.lecena upala sinusa kod otrl spec.sa antibioticima i kapima nije dalo poboljšanje.


 5. Maša Dobrijević 02.09.2021

  Poštovani, zamolila bih Vas za jedan savet. Pre mesec dana imala sam subjektivni osećaj kao da mi je levo uvo zapušeno,i osećaj blagog šuma.Otišla sam kod specijaliste nisam imala čep,doktorica je rekla da je sve čisto.Proverila mi je sluh kaže da čujem. Šta dalje treba da uradim od pregleda?Hvala.


 6. Jelena 10.07.2021

  Imam srednju upalu uha. Imam osećaja kao da je zapuseno i čujem sum. Pijem Pancef i jos jedne kapi stavljam u uho 2puta po 6 kapi . Od jutros imam osećaj da me malo bolucka glava iza u donjem delu gde je uvo i sa te ista stane leve gde imam.upalu srednjeg uha imam osećaj kao da ne osećam lepo kao na levom.oku kad zazmurim. Dal je to normalno. Dr ksze da je baš jaka upala


 7. Mico 07.07.2021

  Imam problem tromb u uhu lijevom gluvoca 100% dali se moze izlijeciti specijalista doktor rekao da nemoze operacijom dok desno jos se drzi malo mi je i ono osteceno dali ima pomoci hvala


 8. Ljiljana 12.04.2021

  Duze vreme,imam problema sa grlom,i desnim uhom.Grlo: spazam,nakupljanje sekreta u dnu gla,osecaj prisustva stranog tela,kasalj i nakasljavanje,pecenje u jeziku,slivanje iz nosa(?),pljuckanje sekreta poceo dan.Uvo: osecaj zacepljenosti desnog uva,pistanje,nestabilnost pri ustajanju i hodu,ljuljanje kao na brodu.NEPODNOSLJIVOOO...


 9. ljiljana djukanovic 29.03.2021

  Postovani,molim vas za odgovor. Vec duze od 3 meseca cujem otkucaje srca u uhu koji su sinhronizovani sa pulsom.TA je uredu, za stitnu pijem eutiroh, i TSH je uredu pod lekom,imam osecaj da mi leptir mase krilima u uhu.jako je neprijatno.Orl nalaz je uredu sa malim padom sluha,uradjen Uz karotida vrata i to je ok.sta dalje?


 10. Darko 18.03.2021

  Konstatovali su mi infarkt uha ali sam se javio nekih 20-tak dana kasnije. Nemam zujanje ali imam osjecaj kao da mi je slusalica na uhu...ima li nade da moze biti kao da nista nije bilo ? Sta je najpametnije ? Hvala


 11. bojana 20.11.2019

  Izgubila sam sluh u desnom uhu 2016. godine  (kofoza u desnom uhu sa ostrvskim ostacima sluha). Magnet i laboratorija su okej. Karotide, šuštanje, pištanje, grebanje u uhu...na to sam manje više navikla. Problem mi predstavljaju senzacije, koje bih opisala kao neki strujni udari koji se dešavaju sa desne strane glave i uha, i traju u milisekundama. Ne mogu da ih povežem sa trenutnim stanjem u kome se nalazim (bez obzira šta radim i kako se osećam u datom momentu). Kada mi to prostruji kroz glavu, stvori mi nelagodni osećaj koji mi pravi nemir u celom telu. Funkcionišem i dalje, ali se uplašim šta će biti. Da li je to psihogene prirode, ili nešto na šta se takođe moram naviknuti, u nadi da se ništa dalje od toga ne može desiti?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde