Postnazalni drip

Postnazalni drip nastaje preteranim stvaranjem nosne sluzi i akumulacijom iste u zadnjem delu nosne duplje koja potom curi niz grlo. Postnazalni drip se može klasifikovati i kao zasebna bolest ali i kao simptom neke druge bolesti. Neke od bolesti koje dovode do postnazalnog dripa su:

Simptomi

Glavni simptomi postnazalnog dripa su osećaj neprijatnosti u zadnjem delu nosa i grla, konstantna potreba za iskašljavanjem i noćni kašalj. Postnazalni drip može izazvati upalu grla, sinusa i uha koji dovode do dodatnih simptoma specifičnih za upalu tih organa.

Dijagnoza

Utvrdjivanje dijagnoze postnazalnog dripa je otežano usled postojanja propratnih simptoma i bolesti koje su izazvale ili koje su izazvane samim postnazalnim dripom. Anamneza i opšti pregled nisu dovoljni da se postavi sigurna dijagnoza postnazalnog dripa. Endoskopski pregled nosa (rinoskopija) omogućava potvrdu dijagnoze.

Lečenje

Lečenje postnazalnog dripa zavisi od bolesti i stanja koja su dovela ili prate drip. Terapiju treba usmeriti prema uzroku postnazalnog dripa i kombinovati je sa simptomatskom terapijom. Ako postoji bakterijska infekcija koriste se antibiotici, dok se kod alergije koriste antihistaminici ili steroidni lekovi. Dekongestivni lekovi smanjuju stvaranje nosne sluzi. Ispiranje nosne sluznice i unošenje tečnosti, pogotovo toplih napitaka, olakšavaju simptome, dok ih alkohol, kofein i duvanski dim pogoršavaju, te ih treba izbegavati.

Za Stetoskop.info Luka Zarić Medicinski fakultet

 

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Ivan Gojkovic 25.02.2020

    Sinusoskopijom je ustanovljena malformacija maxilarnih sinusa tzv septumi u sinusima simetricno postavljeni na sredinama oba sinusa.Imam simptome hronicnog sinusitisa. Da li te anomalije sinusa mogu uticati na drenažu i ventilaciju sinusa i time biti uzrok hronicitetu sinusita? Doktor koji je to video 1995 se čudio posto tako nesto nikada nije video.Ti septumi se vide i na rtg kada se snimak bolje pogleda. Operisao bih to ako bi mi stanje bilo bitno bolje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde