Postnazalni drip

Postnazalni drip nastaje preteranim stvaranjem nosne sluzi i akumulacijom iste u zadnjem delu nosne duplje koja potom curi niz grlo. Postnazalni drip se može klasifikovati i kao zasebna bolest ali i kao simptom neke druge bolesti. Neke od bolesti koje dovode do postnazalnog dripa su:

Simptomi

Glavni simptomi postnazalnog dripa su osećaj neprijatnosti u zadnjem delu nosa i grla, konstantna potreba za iskašljavanjem i noćni kašalj. Postnazalni drip može izazvati upalu grla, sinusa i uha koji dovode do dodatnih simptoma specifičnih za upalu tih organa.

Dijagnoza

Utvrdjivanje dijagnoze postnazalnog dripa je otežano usled postojanja propratnih simptoma i bolesti koje su izazvale ili koje su izazvane samim postnazalnim dripom. Anamneza i opšti pregled nisu dovoljni da se postavi sigurna dijagnoza postnazalnog dripa. Endoskopski pregled nosa (rinoskopija) omogućava potvrdu dijagnoze.

Lečenje

Lečenje postnazalnog dripa zavisi od bolesti i stanja koja su dovela ili prate drip. Terapiju treba usmeriti prema uzroku postnazalnog dripa i kombinovati je sa simptomatskom terapijom. Ako postoji bakterijska infekcija koriste se antibiotici, dok se kod alergije koriste antihistaminici ili steroidni lekovi. Dekongestivni lekovi smanjuju stvaranje nosne sluzi. Ispiranje nosne sluznice i unošenje tečnosti, pogotovo toplih napitaka, olakšavaju simptome, dok ih alkohol, kofein i duvanski dim pogoršavaju, te ih treba izbegavati.

Za Stetoskop.info Luka Zarić Medicinski fakultet

 

 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Katarina 30.08.2023

  Imam 39 godina,i ove godine mi je dijagnostifikovan hronični nespecifični alergijski rinitis, hronični sinuzitis...simptomi su godinama bili prisutni, samo što do sada nisam išla na ORL pregled. Takođe, primećujem još od detinjstva da mi se i u periodu kad nemam simptome, u situacijama akutnog emocionalnog stresa,ti simptomi pogoršaju, i tad osećam neuobičajeno jake bolove unutar nosa, uz sve ostale simptome rinitisa...to ne pomenuh na pregledu. Može li akutni stres da izazove, bez  alergena i klimatskih faktora(per se),pogoršanje simptoma?


 2. Ljiljana 14.06.2022

  Nekoliko godina unazad,kvalter zivota mi je umanjen zbog neprestanog prisutva sluzi u dnu gla.Imam i postnazal o slvanje,devijaciju. septuma desno.Zbog svega ovoga,ceo dan se nakasljavam,imam osecaj prisustva knedle u grlu,potrebu da ispiram glo i pljuckam po ceo dan.Nepodnosljivo mi je.Pravu dijagnozu jos nemam(sekret iz nosa ne curi),a dg: Rhynitis hronica,nadrazene glasne zice( ne pevam vise u horu). P.S.Imala sam antireflux op.2019. Od lekova uzimam: gluformin,flekanid,


 3. Svetlana Milenković 14.02.2022

  Gospodine Ivan Gojković imam iste probleme kao vi. Iz sinusa sekret mi silazi u ždrelo i noću se budim da bi povukla kroz usta iz nosa u grlo i posle se nakašljala da progutam sekret. Napišite mi u kojoj bolnici i koji doktor vam radio sinusoskopiju. KCZvezdara samo mi radili edoskopiju nosne pregrade imam krivinu u desnoj nozdrvi i kažu nije strašno a ne upisuju da mi sekret silazi u ždrelo.KCMFHirurgija evidentirali da mi se sekret iz sinusa drenira u ždrelo i ništa.KCMFHirurgija primarijus A.Ugrinović neće da me operiše šalje me kod nekog mlađeg doktora koji to neće da evidentira da je za operaciju.


 4. Sasa 24.05.2021

  Meni je dijagnostikovan mastoiditis chronica imam devijaciju septuma i taj drip kao osecaj da je stalno pun nos u jednoj ili obe nozdrve i neprijatan zadah cesto od tog gomilanja. Takodje silazi nekotrolisano niz grlo, cesto pljujem iz grla slajm ili direktno iz nosa i uz to koristim peroksid hidrogen za uho i nafazol za nos. Gde je povoljno a dobro da odradim mastoidektomiju i da li ni to nije dovoljno zbog samog septuma koji je devijiran? Mogu li raditi oba zahvata odjednom ispravku nosne pregrade i Ciscenje mastoida?


 5. Ivan Gojkovic 25.02.2020

  Sinusoskopijom je ustanovljena malformacija maxilarnih sinusa tzv septumi u sinusima simetricno postavljeni na sredinama oba sinusa.Imam simptome hronicnog sinusitisa. Da li te anomalije sinusa mogu uticati na drenažu i ventilaciju sinusa i time biti uzrok hronicitetu sinusita? Doktor koji je to video 1995 se čudio posto tako nesto nikada nije video.Ti septumi se vide i na rtg kada se snimak bolje pogleda. Operisao bih to ako bi mi stanje bilo bitno bolje.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde