Preparati za lečenje bolesti nosa

Rinitisi su zapaljenja nosne sluznice, koja se ispoljavaju kongestijom nosa, curenjem nosa (rinoreom), kijanjem ili svrabom u nosu. Mogu biti alergijski, infektivni i drugi. U lečenju rinitisa primenjuju se nazalni dekongestivi u obliku kapi ili sprejeva. Takođe, mogu se primeniti i sistemski nazalni dekongestivi. Alergijski rinitis tretira se kao klasična alergija i mora se lečiti lokalnim kortikosteroidima u obliku kapi ili spreja ili se leči sistemskim antihistaminicima.

Sinusitis se definiše kao zapaljenje mukoze paranazalnih šupljina zbog neadekvatne drenaže usled opstrukcije ulaza, infekcije ili alergije. Febrilnost, lokalni bol u vidu pritiska, koji se pogoršava pri naginjanju napred, purulentna sekrecija, zapušenost nosa i anosmija ukazuju na akutni sinusitis. Ukoliko simptomi traju duže od tri nedelje radi se o hroničnom sinusitisu. Ako je sinusitis bakterijskog porekla za lečenje se mogu koristiti antibiotici, a inače je lečenje simptomatsko. Kao i kod rinitisa u tu svrhu se koriste nazalni dekongestivi. Alergijski sinusitis se tretira kao alergija i mora se lečiti lokalnim kortikosteroidima u obliku kapi ili spreja ili se leči sistemskim antihistaminicima.

Nazalni dekongestivi su lekovi koji služe za sprečavanje prekomernog lučenja nosnog sekreta. Treba istaći da nazalni dekongestivi ne utiču na sam uzrok bolesti - oni samo ublažavaju simptome. Nazalni dekongestivi mogu biti za lokalnu primenu - tada dolaze u obliku kapi ili sprejeva, a mogu biti i za sistemsku primenu, kada dolaze u obliku tableta.
 
Lokalni nazalni dekongestivi dolaze u obliku kapi i sprejeva. Kapi su klasični tradicionalni oblik koji se lagano napušta u korist novog oblika - spreja za nos. Sprej za nos se može, za razliku od kapi, primenjivati u stojećem položaju, što uveliko olakšava primenu nazalnog dekongestiva. Osim toga, mlaz iz raspršivača mnogo ravnomernije oblaže nosnu sluznicu, a pri tom ne prelazi iz nosne šupljine u ždrelo.

Među nazalim dekonestivima u obliku kapi i sprejeva razlikujemo:
 • simpatomimetike (efedrin, nafazolin, oksimetazolin, tetrizolin, ksilometazolin, tramazolin i dr.)
 • kortikosteroide (deksametazon, prednizolon, flutikazon, budezonid, mometazon i dr.)
 • antihistaminike (levokabastin, azelastin, antazolin, i dr.)

Efedrin

Efedrin je alkaloid iz biljke Ephedra sinica, a pripada grupi sipatomimetika. Efedrin se veže i za alfa i za beta adrenergičke receptore na krvnim sudovima u nosnoj sluznici, stimuliše ih, što uzrokuje sužavanje krvnih sudova (vazokonstrikcija), pa dolazi do prestanka nazalne kongestije. Efedrin je staro sredstvo za nazalnu dekongestiju i verovatno najpoznatije, a od svih nazalnih dekongestiva smatra se najblažim dekongestivom. Kapi sa efedrinom se prave u koncentracijama od 1%, 0,5%, i 0,25%. Koncentracija kapi od 1% namenjena je odraslim pacijentima, kapi ss koncentracijom od 0,5 osetljivijim osobama i starijoj deci, a najniža koncentracija, od 0,25% maloj deci kod kojih fiziološki rastvor ne daje dobre rezulatate.

Nazgodna strana efedrinskih kapi je kratko vreme delovanja i moguće nuspojave ukoliko se pretera sa kapima, jer ipak određena količina kapi dospeva u digestivni trakt i resorbuje se. Nuspojave obuhvataju lupanje srca, nesanicu, aritmije, povišenje krvnog pritiska i dr.

Nafazolin

Nafazolin spada u grupu simpatomimetika. Dat lokalno otklanja kongestiju i smanjuje otok nazalne sluznice. Upotrebljava se za otvaranje Eustahijeve tube kod pacijenata sa upalom uva, kao i u slučaju otoloških komplikacija kod rinitisa.

Indikacije: akutni i hornični rinitis, rinosinuzitis, krvarenje iz nosa, priprema za rinološki pregled, prevencija otoloških komplikavija kod rinitisa

Nafazolin se koristi nekoliko puta u toku dana po dve kapi u svaku nosnicu. Razmak između pojedinih aplikacija ne treba da bude manji od 4 časa.Terapija ne treba da traje duže od 5 dana.Ne preporučuje se upotreba kod dece mlađe od 6 godina.

Najčešići neželjeni efekat koji se javlja kod primene nafazolina je naknadna pojačana kongestija. Kod dugotrajne upotrebe može se javiti i rinoreja. Dugotrajna upotreba kapi za nos može izazvati prolazno zapaljenje, bol, suvoću i ulceracije. Nafazolin može izazvati i iritaciju sluznice nosa, praćenu oštrim bolom.

Oksimetazolin

Oksimetazolin upotrebljava se kao nosni dekongestiv. Kao i nafazolin i oksimatezolin je alfa simpatomimetik. Sužavanjem arteriola smanjuje nabreklost sluznice nosa i lučenje sluzi. Olakšava disanje kroz nos i ublažava prateće znakove kijavice. Ali, za razliku od nafazolina oksimetazolin je simpatomimetik sa sporijim pčetkom delovanja, ali duže i deluje. Njegovo delovanje počinje nakon 15 minuta i traje 6 do 8 sati, a sme se upotrebljavati najviše pet do sedam dana.

Preporučuje se kod: akutne kijavice, kod obične prehlade, alergijskog rinitisa, rinosinuzitisa, upale Eustahijeve tube, otitis media, za poboljšanje funkcionisanja Eustahijeve tube
Ponekad se može javiti prolazni osećaj suvoće i pečenja u nosu, suvoću usta i ždrela, kijanje.

Mometazon

Mometazon je noviji kortikosteroid, a za lečenje rinitisa i sinuzitisa dolazi u obliku estra mometazon furoata. On je topički kortikosteroid s lokalnim antiinflamatornim svojstvima, a primenjuje se u dozama koje nisu sistemski aktivne. Njegova moć blokade alergijske reakcije i upale leži u svojsvu da blokira oslobađanje medijatora alergijske reakcije i upale. Mometazon u obliku spreja upotrebljava se za sprečavanje i ublažavanje simptoma sezonske kijavice, i za akutne epizode sinusitisa. Namenjen je za odrasle osobe i decu iznad 12 godina.
Moguće nuspojave jesu krvava sluz i mrlje krvi, faringitis, pečenje u nosu, iritacije u nosu.
 
Sistemski nazalni dekongestivi su lekovi za lečenje rinitisa, a koji se primenjuju u obliku tableta. Najčešće se koriste simpatomimetici kao što su pseudoefedrin i fenilefrin, a dolaze i u kombinaciji s
antihistaminicima, prvenstveno sa loratadinom. Smisao ovakvih kombinacija jeste delovati antialergijski (antihistaminik) i suzbijati simptome (simpatomimetik).

Pseudoefedrin-hidrohlorid je dekongestiv, lek koji dovodi do sužavanja krvnih sudova (vazokonstrikcija) u sluznici nosa i na taj način omogućava bolju prohodnost nosa. Ibuprofen je nesteroidni antiinflamatorni lek (NSAIL) koji smanjuje bol, snižava povišenu telesnu temperaturu i uklanja znake zapaljenjskog procesa
Indikacije: alergijski rinitis - sezonski i nesezonski, kijavica ili prehlada, vazomotorni rinitis

Najčešće je pospanost karakteristična za H1 antihistaminike, a ponekad i suvoća usta zbog antiholinergičkog dejstva triprolidina. Pseudefedrin može biti uzrok nesanice kod nekih bolesnika tokom prva 3 dana terapije. Osim toga, retki su blaga tahikardija i povišenje sistolnog pritiska; dijastolni pritisak se ne menja.

Registrovani lekovi

 • oksimetazolin – OPERIL (Lek Farmacevtska Družba Slovenija), OPERIL P (Lek Farmacevtska Družba Slovenija),
 • ksilometazolin – ZOLYND (Pharmanova Srbija), OLYNTH (Pfizer Manufacturing Center USA),
 • nafazolin – NAFAZOL (Hemofarm Srbija), NAFAZOLIN (Sanitarija Srbija), NOVASOL (Pharmanova Srbija), BENIL (Krka Slovenija),
 • fenilefrin, trimazolin – ADRIANOL T (Zdravlje Srbija), ADRIANOL (Zdravlje Srbija),
 • beklometazon – BECONASE (GlaxoSmithKline Pharmaceuticals Poljska), NASOBEC (Ivax Corporation USA),
 • mometazon – NASONEX (Schering Plough Švajcarska),
 • feniramin, paracetamol, askorbinska kiselina – FEBRICET COLD (Hemofarm Srbija),  FEBRICET COLD JUNIOR (Hemofarm Srbija),  
 • paracetamol, pseudoefedrin, dekstrometorfan, askorbinska kiselina – CAFFETIN COLD (Alkaloid Makedonija),
 • pseudoefedrin, ibuprofen – DEFRINOL (Galenika Srbija), DEFRINOL FORTE (Galenika Srbija),
 • pseudoefedrin, loratadin – CLARINASE (Schering Plough Labo Belgija),
 • pseudoefedrin, dekstrometorfan, paracetamol – DALERON COLD3 (Krka Slovenija),
 • pseudoefedrin, paracetamol, hlorfenamin – TYLOL HOT (Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret Turska), TYLOL HOT ZA DECU (Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret Turska), TYLOL HOT-D (Nobelfarma Ilac Sanayii ve Ticaret Turska),
 • triprolidin, pseudoefedrin – RINASEK (Hemofarm Koncern "Zorka Pharma" Srbija),
 • fenilefrin, paracetamol, askorbinska kiselina – INFLUREX (Ivančić i sinovi Srbija), COLDREX HOTREM (GlaxoSmithKline UK Velika Britanija),
 • paracetamol, kofein, fenilefrin, terpin, askorbinska kiselina – COLDREX (GlaxoSmithKline UK Velika Britanija).

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa zapušenim nosem.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde