Tinitus

Tinitus označava medicinski stručni izraz za šumove, za koje se zna i pod imenom zujanje, zviždanje ili šuštanje u uvu. Karakteristično je za ove šumove da po pravilu za njih nisu odgovorni spoljašnji izvori zvuka i da se gotovo uvek mogu čuti samo od strane osobe koja pati od tinitusa.

 

Uzrok nastanka

Česti uzrok šumova u uvu (do oko 30%) jeste oštećenje nežnih slušnih ćelija bukom ili praskom. Tu spadaju pre svega muzika koju omladina sluša u slobodno vreme (vokmen, diskoteke, rok-koncerti), ali i buka na radnom mestu. Traume praskom mogu se skoro uvek izlečiti pravovremenim tretmanom. Smetnje cirkulacije su od strane lekara najčešci pretpostavljeni razlog za nastanak tinitusa, te je na ovoj pretpostavci zasnovano i lečenje. 

Osim ovih glavnih uzroka postoje još brojni drugi uzroci na koje treba misliti: oboljenja vratne kičme, bolesti u području zuba i zgloba vilice, presbiakuzija (smanjenje sluha uslovljeno starenjem), acusticus neurinoma (tumor slušnog živca),  morbus Menière (kružne vrtoglavice povezane sa nagluvošću), oboljenja srca i krvotoka, metabolički poremećaji, oboljenja bubrega, hormonalni poremećaji, otoskleroza, hronične upale srednjeg uva, funkcionalne smetnje Eustahijeve tube, trovanja (intoksikacije) naročito lekovima, povrede lobanje i mozga, oboljenja centralnog nervnog sistema, anestezija, naročito u kičmeni kanal (spinalna anestezija).

 

Klinička slika

Tinitus je, bar u početnoj fazi, simptom bolesti. Simptom je važno upozorenje da se na telesnom i/ili psihičkom polju dešava nešto što dovodi do oštećenja ili bolesti. Tinitus doživljavamo kao potpuno različite zvukove, kao na primer pištanje, šuštanje, zviždanje, lupanje, zvonjenje, grebanje. Kada je u vezi sa teškim oštećenjima sluha možemo ga registrovati i kao melodije. Ponekad se dešava da se istovremeno pojavi više šumova. Ovi šumovi se mogu registrovati u jednom uvu, u oba uva ili u glavi.
 

Kod skoro svake pete osobe, odnosno kod oko 20% opšte populacije, povremeno se javlja šum različitog tipa i trajanja. Kod oko 5 % populacije se javlja stalni šum, najčešće jačeg inteziteta, koji subjektivno smeta pojedincu i ometa ga u svakodnevnom životu. Kod starije populacije javljanje šuma još je učestalije. Individualno je u kojoj meri pojedinoj osobi smeta šum. Kod nekih ljudi jači šum ne mora izazivati veće subjektivne smetnje, dok kod drugih i šum manjeg intenziteta može uzrokovati veće subjektivne tegobe. Najučestalijie smetnje vezane za šum su nemogućnost koncentracije, smetnje spavanja ili hiperakuzija (pojačana osetljivost na normalan zvuk).

 

Dijagnoza

Potrebna je kompletna audiološka obrada, kao i analiza stanja organa za ravnotežu. Potrebno je uraditi CT (skener) temporalne kosti i NMR (nuklearna magnetna rezonanca) glave. Pulsirajući tinitus zahteva obradu kardiovaskularnog sistema, posebno vratnih i arterija glave.
 

Lečenje

Tinitus nije bolest već simptom, tako da ne postoji jedinstvena terapija u njegovom lečenju. Postoji mnogo različitih lekova koji se primenjuju. Najčešće su to lekovi koji poboljšavaju cirkulaciju krvi u mozgu ili u unutrašnjem uhu. Takođe, bihevioralno lečenje može pomoći pacijentima sa tinitusom.
Pacijent se upoznaje sa mehanizmom nastanka šuma što mu omogućava prihvatanje šuma u podsvesti kao nešto prirodno, a ne kao nešto što predstavlja opasnost ili upućuje na bolesno stanje uzrokujući negativne emocije.
Cilj te metode nije smanjenje intenziteta šuma, već smanjenje bolesnikove reakcije na šum i habituacija, odnosno privikavanje na šum. Lečenje šuma može se sprovoditi i pomoću generatora širokopojasnog šuma, koji pomaže maskiranje šuma. Sekundarne psihičke tegobe, kao što su teskoba, depresija ili nesanica, treba takođe lečiti. Bolesnici sa šumom moraju da izbegavaju potpunu tišinu. Potrebno je izbegavati i buku radi sprečavanja daljeg oštećenja sluha i pogoršanja šuma. retreninga (Tinnitus retraining therapy) zasniva na neurofiziološkom modelu.
 

Muzikoterapija predstavlja lečenje muzikom. U medicini postoji više bolesti ili stanja koja se mogu lečiti muzikom, a jedna od njih je tinitus. Muzika pomaže pacijentu da prestane da primećuje tinitus koji ga ometa. Laser je elektromagnetno zračenje u vidljivom delu spektra (svetlo). U medicini se laser koristi u lečenju različitih bolesti, a u bolestima uva koristi se za tinitus, Meniereovu bolest i iznenadnu nagluvost. Lečenje laserom je u potpunosti bezbolno i sigurno.

 
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 42

 1. Sreten. Kotur 10.07.2023

  Zimi mi šušti u ušima, ali nije puno . Pio sam lek Tebokan i prestalo je  na jednu godinu i sad se opet vratilo. Doktor mi je prepiso lek Magnezijum, međutim, nikako da stane.


 2. Zvezdan 27.04.2023

  Dobar dan imam problem sa zujanjem u desno uvo,prvo me je bolelo grlo puno pa je grlo prestalo pocelo uvo da poli i sisti zui stalno da li mozete mi reci sta ciniti da prestane sustanje zviždanje .Zahvalna unapred


 3. Beba 29.03.2023

  Postovanje! Interesuje me gdje se nalazite zbog teskog tinitusa i skoro unistenog sluha. Mnogo bi pisala,ali bolje je da dodjem fizicki da vam objasnim i ako moze da mi pomognete da koliko toliko rijesim ovu uzasnu zivotnu situaciju. Unaprijed zahvalna pozdrav iz Sarajeva Beba.


 4. NIKO 07.02.2023

  Zujanje u glavi neprestano spavam 4 sata poslije buđenja jaće zujanje i polagana vrtoglavica tada u sjedećem stavu gledam tv tako mi bude lakše sa vrtoglavicom ali zujanje se nastavlja sluh mi je oslabio slabo ćujem


 5. Magdalena 05.01.2023

  Ima li nesto da sam Mozes da zaustavite zujanje u ušima ako neko zna prirodni način neka se javi


 6. Dobre 08.12.2022

  Imam zuenje vo desnoto uvo, go cistev skoro, i izleze mnogu vosok, ponivo me cesa i zuja kazete sto da pravam


 7. MARIA KRASAVČIĆ 16.03.2022

  Prilikom čišcenja uha, pre 20 godina fizicki sam povredila bubnu opnu,curela mi je krv....nisam bila kod lekara i nisam imala nikakvih problema sve ovo vreme....Pre 10 godina mi je prilikom pranja kose usla voda u uho momentalno mi je zazujalo i u uhu i u seloj glavi i prenelo se do drugog uha...Verujem da je kod mene uzrok fizičke prirode, za koji tačno znam i kad je krenuo.....10 godina ne prestaje, probala sam uobičajenu terapiju, ginko, beta sert, ispiranje ušiju, cackali mi neku spravu metalnu u nos, jako neprijatno, obišla sve lekare-i ništa....Zujanje mi je sad posle 10 god postalo intezivnije. Plašim se da ću oštetiti sluh, koji mi ,kao i svakom znači, jer sam u međuvremenu, tek odskora počela da se bavim muzikom i pevanjem-koji nisu sigurno uzrok tinitusa od ranije, ali moguće da pogoršavaju stanje.....Pitanje najvažnije...Koliko mstalno zujanje oštećuje sluh, da li je to individualno i oštečuje li za stalno bez ikakve pomoći i operacije.....Primetila sam da malo slabije čujem na to uho, ali u istom stanju kao i pre 10 godina...svako dobro i pozdrav....


 8. Klaus Merkel 21.12.2021

  Sastojci: 12 čenova belog luka i pola litre crnog vina (može i kupinovo). Priprema: Očistite beli luk i usitnite ga, pa stavite u staklenu bocu. Dodajte vino i dobro zatvorite. Čuvajte na svetlosti 2 nedelje i svakog dana promućkajte po nekoliko puta. Nakon 2 nedelje, procedite napitak i prespite u drugu staklenu flašu. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno, tokom mesec dana za cirkulaciju i čišćenje organizma, dva puta godišnje po mesec dana uz obavezan razmak. znači mesec dana pa pauza šest meseci pa opet mesec dana. najmoćniji čistač organizma. Gore je pisalo da bi trebalo da se očisti organizam evo jednog recepta luk iz bašte da nije prskan a ako je manji čeon može i 15 kupinovo vino ako nemate drugo bitno je da je crno ovo su neki već probali i ja ću uskoro možda će i zujanje da prestane gore u komentaru video sam čaj od đumbira vrlo je moguće i to jer đumbir ren i beli luk su najači anti oksidanti u prirodi hranu koju danas jedemo dobro smo i živi uopšte na primer volim salame pogotovo sendvič sa salamom i majonez o salamama sam čuo da je to najgori otpad a kada mi je jednom palo na pamet da beli luk iseckam da dobije taj sendvič bolji ukus pojeo sam četvrtinu od sendviča ostatak sam ostavio za kasnije posle par sati kada sam uzeo taj sendvič od one salame ostao je takav smrdljak da mi više nikad salame nisu pale na pamet beli luk je čudo prirode ali naš domaći nikako onaj kineski iz prodavnica


 9. Ivana 21.11.2021

  Caj od djumbira. Brzo i lako.


 10. Aleksandar 23.08.2021

  P.S. Zaboravih... Naisao sam na mnostvo pozitivnih prica sa uzimanjem ashwagandhe kao i sa laserskom terapijom niskog intenziteta koje pomazu u borbi protiv tinitusa!


 11. Aleksandar 23.08.2021

  Postoji misljenje da je osnov tinitusa (iako izazvan razlicitim faktorima) zapravo pseudo iliti psiholoske prirode. Moj savjet kao nekoga ko se bori vec neko izvjesno vrijeme protiv istog je da probate da odradite sljedece stvari: 1. Promjena ishrane (autofagija, periodicni post, keto-dijeta i slicno sa izbacivanjem alkohola, cigareta, kofeina, slatkog/masnog itd..) 2. Redovan san do 7-8 sati. 3. Redovna fizicka aktivnost 4. Joga/meditacija/akupunktura/akupresura/masaza/kiropraktika 5. KRANIOSAKRALNA terapija (namjerno pod caps-om) jer postoji tvrdnja da najvise pomaze u stimulisanju i opustanju seta kranionerava. 6. Antiparazitni program i terapija sa tecnim nano-zeolitom i ciscenje/detoks tijela od stetnih toksina, metala, parazita, gljivica i bakterija. Najvaznije je da covjek dozivi potpunu mentalnu stabilnost, radi stvari koje voli i koje ga opustaji kako bi u potpunosti resetovao i primirio centralni nervni sistem. I jos masu stvari, ja sam probao i sa svedskom grancicom i sa cajevima itd itd., ali meni nazalost nije pomoglo puno. Svako dobro i istrajte u borbi i bez predaje, samo optimisticno i pozitivno razmisljanje nas moze dovesti do krajnjeg cilja, a to je permanentni mir!


 12. milosevic daliborka 18.07.2021

  Osam godine imam Problem sa sustanjem u uho cak i ne cujem na levo uho Molim vas dali postoji neka operacija da se to Resi hvala unapred


 13. Dragan 27.12.2020

  Kao i ostali sto su dali komentare, tako je kod mene! Medjutim meni je to pocelo pre nepunih mesec dana, Posto sam bio muzicar bio sam izlozen velikom bukom. Ali ovo se nije pojavilo davno ,da cujem razne zvukove i tonove kao da vetar duva. Bio sam kod lekara i on mi je dao tablete Stugeron forte ,Biobil intense 120 mg i lekove Leksilijum 3mg i plus Magna real H2. Terapiju rehibilitacije vratnog dela kicme i nize dole sa strujom masazom ,zracenje lanpom , i masazu kicme i plus vezbe! To radim redovno i pijem ove lekove. Malo pomaze i stane ali opet se pojavi. Ovo je bolest dosadna i utice na nerve! Sta biste vi preporucili da se oslobodim ove muke? Hvala , Srdacan pozdrav


 14. Gordana 27.09.2020

  Postovani, imam problem zujanja u usima ili glavi, ne znam tacno. Uglavnom zuji non stop i to u poslednjih par meseci jacina se pogorsala. Nalik frizideru je. Orl je ok, ne postoji upala, audiometrija je solidna. Imam vratnu spondilozu, pa me zanima kako da utisam ovaj zvuk koji iritira iz dana u dan, posebno kad treba da legnem uvece i kad se svi spoljni zvukovi utisaju onda nastaje horor u glavi. 


 15. ferijalparacin@hotmail.com 20.12.2015

  Da li tinitus mogu izleciti laserom i gde, da li moze neki kontakt


 16. toto 10.07.2015

  Imam tinitus već dvije godine, u zadnje vrijeme mi se zna zujati i u lijevom uhu ali na kratko cca. 1-2 sek. Napravio sam MR glave, doplerov test vratnih žila, audiologiju sam prošao, pokušao sam sa raznim dodacima prehrani poput vitamina b6 itd, Koristim ginko biloba u tekućini, i od svega toga nikakve pomoći, Radim svakako i noću i danju po 12 sati, mjesec dana i onda mjesec odmora. Vidim po forumu da ljudi pitaju, pa tako i ja, da li postoji još koji pregled?


 17. Mijo Mitric 16.11.2014

  Pocetna dijagnoza, akutna nagluhost lijevog uha, sa neprestanim sumom i zujanjem. Na terapiji sam penntilinom vec 8dana, infuzija, bez promjene. Kazu da je mala vjerovatnost povratka sluha, moguce je zilica zacepljena. Gdje se moze napraviti daljnja strucna pretraga.


 18. Zeljko Mrdja 23.02.2014

  Imam problem sa tim šuštanjem ušiju već preko 8 mjeseci. Obišao sam ljekare, kućne i specijaliste za uho, grlo, nos ali nažalost nisam dobio adekvatnu pomoć. Kod mene je non-stop to šuštanje, tako da mi je izazvalo depresiju,  i zbog čega pijem citalopram. . Šta da radim dalje, kako da uklonim to šuštanje?


 19. Milan Janjic 24.12.2013

  Ja imam neprijatno i dekoncentrizujuce zujanje u usima pa me interesuje gde se moze obratiti za lasersku pomoci odstranjivanje tinitisa.


 20. eldin 21.02.2013

  Zdravo ja se zovem eldin imam zujanje u oba uha, i nekad slabije cujem a nekad malo bolje, pijem tablete bilobil, b kompleks i betaserc 24mg imali ko da mi odgovori sta da se radi i dali pomazu ove tablete da se izlijeci ovo zujanje unapred hvala.


 21. MEJRA 10.01.2013

  Dobar dan, imam 58 godina. Imam zujanje u desnom uhu vec mjesec dana. Bolujem vec hronicno oboljenje desnog uha. Zeljela bih da napisete na stranici recept lijecenja zuljanja u uhu.


 22. Dragica Lukić 24.07.2012

  Imam 57 godina i sa tinitusom živim već godinama. Počelo je tako što sam kad se sve utiša čula tišinu. U godinama starosti od 25-50 izuzetno sam malo spavala, oko 3-5 sati, san mi je biio lak, činilo mi se da sve čujem dok spavam. U tim godinama smatrala sam da je spavanje gubljene vremena. Posle 50-te godine počela sam da čujem tišinu. Od pre možda oko dve godine tokom celog dana imam zujanje u glavi. Pijem lekove od povišenog krvnog pritiska. Do pre 7 meseci imala sam problem sa snom, nisam mogla nekad ni minut da zaspim, moja doktorka je bila mišljenja da je poremećaj sna izazvan stresnim situacijama na poslu i umorom, jer sam dnevno radila i po 12-15 sati, posao bi nastavljala kod kuće.

  Prestala sam da radim, san mi se vratio, ali zujanje se nastavilo i komentar moje doktorke je da ko pronađe lek za tinitus dobiće nobelovu nagradu". Na osnovu komenara koje sam pročitala, doktoka je u pravu, leka nema. Ja sam se navikla na tinitus, trudim se da ga zanemarim, smatram da je do ovog oboljenja došlo zbog neurednog sna.


 23. Zvezda 01.04.2012

  Imam 16 godina, oko 3 mjeseca imam zujanje u ušima. Bio sam u diskoteci pored zvučnika, i od tada mi se to pojavilo. Koristim tablete urutal od 5 mg, ali mi ne pomažu. Zanima me, da li se to može nekako izliječiti, i na koji način ili će ostati trajno?


 24. Nikola Dj. 14.03.2012

  Ja imam 13 godina. Pre 4 godine ja sam dobio upalu uva i to se nekako povuklo. Od prosle godine meni svaki dan susti uvo odnosno cujem pulsaciju u uvu. Danas sam video da to moze da bude tinitus. Bio sam kod lekara i rekao mi je da je potrebno ugradjivanje cevcica zbog velike kolicine tecnosti u srednjem uhu. Da li je ovo opasno i kako jos mogu da se lecim? Unapred hvala. Molim za brz odgovor!


 25. robert zigri 05.02.2012

  Imam zujanje u desnom uhu već nedelju dana. Možete li mi odgovoriti, šta da radim i kako to da nestane?


 26. Moma 23.01.2012

  Od pre pola godine osecam neprekidno zujanje ili pistanje u usima. Utisak se pojacava u vreme pred spavanje. Kada uvece legnem da spavam, u prvih pola sata to zujanje bas remeti san kao i povremeni slikovito receno "strujni udar u glavi", čiji se kraj oseti u prstima šake. Osećaj je neprijatan i uznemirujući. Nakon pola sata nema "strujnih udara" ostaje pištanje u ušima ali ne remeti zaspivanje. Imam 67 godina. Od obolenja imam; poremećen san, okoštavanje u vratu, urođenu anomaliju leve karotide koja ima zaobljenu putanju. Do pre godinu dana imao sam u trajanju oko 2 godine treperenje i lepršanje desne predkomore. Pritisak mi se kreće u intervalu 140-70 a najčešće je u normali, nemam povišen šećer a i ostale karakteristike su u granicama normale. Ne pijem ne pusim, bavim se sportom od malena.


 27. sonja miljkovic 14.01.2012

  Već 5 godina imam zujanje u oba uha, i sad se malo pojačalo. Slažem se sa tim da je verovatno izazvano sa problemima koje imam sa cirkulacijom, a koja je posledica oboljenja štitaste žlezde, nadam se da će medicina u skorije vreme naći lek za ovaj dosadni problem,


 28. Seka 05.12.2011

  Čitam komentare i vidim da svi ovde imaju priličan ''staž'' sa tinitusom. Meni je zujanje u ušima počelo pre mesec i po dana i stvara mi prilične probleme. Jako sam nervozna, neraspoložena, teško se koncentrišem, teško zaspim zbog jakog zujanja i nervozna sam od ranog jutra kada se probudim sa istim zujanjem u ušima. Zujanje je ponekad toliko jako da mi (pojačano i mojom nervozom) izaziva vrtoglavice i mučnine. Lekar mi je prepisao stugeron forte i ksalol, blag sedativ. Svi nalazi su mi bili dobri, pa je doktor kao uzrok zujanja pretpostavio stres i psihičku napetost. Zujanje i jeste počelo nakon nekoliko uzastopnih psihičkih stresova koje sam imala. Ovi lekovi mi ne smanjuju zujanje već samo malo smanjuju moju nervozu, pa je i to nešto za početak, mada mi i slušanje muzike dosta pomaže. Nakon svega što sam pročitala iskreno se nadam da neće biti potrebno da prođe godinu, ili više, kako bih se navikla na zujanje. Inače, mislim da je sajt jako koristan i da pruža dosta informacija o ovom (tinitusu) i drugim problemima. Pozdrav svima sa tinitusom, sa nadom da ćemo moći opet uživati u '''zvuku'' tišine.


 29. Petrovic Dobrica 23.10.2011

  Drago mije da ima dobrich lekara u srbiju ja se nalazim u becu pa bih se obratio vama tinitus vervatno ja imam odavno kupio sam vitafon pa pokusavam nekeko da uklonim zujenje u usima ali nemam uspeha ili ja neznam kako dali biste mi hteli reci kako i kako sa muzikom? Dobio sam i lekove od moje doktorke nase doktorke kilibarde ali ne podnosim tablete. Sta mi vi savetujete unapred se zahvalujem.


 30. Ceca 04.10.2011

  Imam tinitus još od 2000. Godine, počelo je iznenada, bila sam kod orl, neurolologa, pila redizork, beviplex, 3 meseca. Profesorka kod koje sam se lečila “otorinolaringolog – neurootolog” mi pri otpuštanju nije rekla ni da će prestati da zuji ni da neće. Postepeno se smanjivalo, još 2005. Sam se uspavljivala uz radio, a zatim je šum skoro potpuno isčezao. Ali pre 3 meseca se vratilo, rekla bih da je zujanje kao i 2000. Godine. Ovoga puta otišla sam u dom zdravlja, doktorka mi je dala urutal 3x1 tabletu i beviplex, tvrdi da prvi put nisam dovoljno dugo pila lekove, mada smatram da dužina uzimanja leka nije i garancija izlečenja i da tinitus posle 3 meseca prelazi u hronični (ako ste te sreće) , čak i ako pijete lekove, što sam pročitala na više mesta. Konsultovala sam još jednog orl specijalistu koji je rekao da ima smisla piti lek posle 11 godina od javljanja tegoba. Ukratko, počela sam da ga pijem bilo mi je bolje, da bi se pre 10 dana zujanje pojačalo. Slažem se sa onima koji kažu da ne postoji lek za ovo stanje, kao i sa lekarima iz švajcarske, koji su gospodinu preporučili muziku. Treba se okružiti muzikom, nekim delatnostima koje će vas zaokupiti i prestaćete da mislite na tinitus, da razmišljate da li je juče bilo jače ili slabije zujanje. Bitna je podrška odn. Razumevanje okoline, leka nema, ali može se živeti s ovim, uz muziku i spoljašnje šumove koji će maskirati unutrašnje. S druge strane nemojte se izlagati preglasnoj muzici ili buci, koncerti, svadbe, sportske manifestacije, vidite šta vam ne odgovara pa se prilagodite, npr. Meni ne odgovara kada stavim slušalicu na desno uvo u kome je šum, što sam mehanički radila, sada stavljam slušalicu na levo uvo. Idite kod lekara i ispitajte se, povremeno proveravajte sluh i to je to. Izlečenja nema, ali prilagođavanjem se simptomi maskiraju.


 31. Mira 25.07.2011

  Ponadala sam se da ce mi, posle operacije otoskleroze, zujanje i sustanje nestati, ali uzalud. Sve je isto. I ja sam citala o svedskoj grancici i imam nameru da probam. .


 32. majkatune 08.07.2011

  Jasam iz Makedonie koi i jas imam isti problemi, zvizdanje na ushite vec 2 godini nikako da prestanat od doktorite nishta mi dale, , entan, , kapsuli dugo vreme zimav no za zal dan danas nishta uzimav gingo biloba vitamini na kraj isto ako neko zna neshto novo za ovo bi go zamoliv da mi pomaze vala i poz. . .


 33. Tibor 15.04.2011

  Imam informaciju da je za tinitus izuzetno delotvorna terapija u hipebaričnoj komori, ja imam tinitus i planiram da se dodatno informišem po pitanju navedenog.


 34. Ljiljana Petrovic 12.02.2011

  Kod mene se pojavilo nekoliko puta u nekom trajanju od par sati. Jedne noci nisam mogla da spavam od tog "stektanja" pa sam potrazila na inernetu pomoc. Zakljucila sam da se moze pojaviti kao posledica nespavanja i lose cirkulacije. Primenila sam refleksologiju, pronasla tacke na dlanovima i tabanima i uporno masirala svaki dan. Pomoglo mi je odmah. Takodje sam izlizila uho suncevim zracima. Vise mi se ne javljaju problemi ali sam i dalje uporna sa mojom terapijom refleksologiju mozete naci na netu. Tacke za uho su na rstima, ali ja masitam ceo dlan i stopalo pokusajte! Zelim vam uspeh


 35. Dusan Pavlovic 27.01.2011

  Postovani administratore,
  pod poglavljem "dijagnoza" napisali ste da je potrebno uraditi cr i mr glave. Molim vas da to prepravite u: moze biti potrebno ukoliko postoji sumnja na tumor. . . Ili ako vas doktor uputi ili nesto slicno svetski sajtovi poput vaseg strogo vode racuna o tome. Ako u google ukucate "tinnitus" i otvorite prvih par videcete da se pomenuta dijagnostika spominje samo u kontekstu sumnje na tumor, a ne neophodne dijagnostike koju bi pacijent trebalo da uradi ukoliko ima zujanje. Ono sto je stvarno neophodno jeste da napravi orl pregled sa ispitivanjem sluha. Sva dalja dijagnostika u vidu abr, oae, "vestibulometrije", kt i/ili mr glave i mr angiografija, dopler ks. . . Se radi samo ukoliko ima indikacija za to. Ovo vam pisem jer je meni u ordinaciju dosao pacijent sa zujanjem koji insistira da uradi "skener" ili "magnet" jer tako pise na vasem sajtu! Molim vas, da ne bi doslo do slicnih zabuna kod pacijenata, da prepravite poglavlje "dijagnoza".
  S postovanje, dr dusan orl spec.


 36. Abazovic 27.11.2010

  Postovanje! Tinitus imam vec 2 godine, jako zujanje u lijevo uho i nest slabije u desno. Posecivao sam lekare ovde u svajcarskoj, svi su mi rekli nema lijeka a najbolja terapija muzika. Zanima me dali je iko do sada pobedio ili izlecio ovu opaku i dosadnu bolest. Pozdrav svima. Abazovic.


 37. Vesna 01.02.2010

  Danas sam prvi put potražila neke informacije o tinitusu preko interneta. A imam to "visoko c" već godinama u glavi. Na VMA u Beogradu su mi januara 2007. uradili neke preglede, konstatovali neznatno oštećenje sluha i prepisali strugeron forte i beviplex. Trebalo je uraditi kolor dopler krvnih sudova vrata, što sam ja uradila tek novembra 2008, i sve, naravno, u redu. Kako sam se vremenom "saživela" sa mojim tinitusom, nikako nisam odvojila vreme da uradim još neke dodatne analize, ili da se raspitam o mogućnosti bar delimičnog izlečenja jer je za potpuno, pretpostavljam, sada već kasno. Savet ne mogu nikome dati, ali ću tražiti način da svojoj glavi nekako pomognem. Ne znam da li je nešto realno moguće postići laserom (kako sam napred pročitala) ali bih volela da mogu u potpunosti da verujem u iskrenost i stručnost onih koji bi, eventualno, mogli da me "izleče". Iskustvo sa bioenergijom? Magnetima? 


 38. EDIN 21.01.2010

  Vec godinama imam curenje iz oba uha pocelo je sadesnim nedugo zatim idrugoo vrlo neprijatan osjecaj sa neprestanim šumom u oba uha. U isto vrjeme sam imao poremecaj ravnoteže koji je trajao kratko vrjeme, povrameno curenje iz nosa, strahovite bolove sinusa u predjelu jagodicne kosti koje lijecimsa 2do 3 analgina. Najgore od svega je stosam se obraco lijecniku nekoliko mjesaci koji je digo ruke od mene i vrlo neljubazno me udaljavao od ordinacije a on je specijalista za uho grlo nos. Kratko posle tog radio sam u inozemstvu gdje sam sreo jednog izuzetnog ljekara iz kanade koji je otkrio da imam upalu srednjeg uha i zapoceo je lijecenje ali na zalost morao sam da se vratim nazad i prekino sa terapijom izvjesno vrijeme curanje je bilo prestalo i evo ponovo se pojavilo sa nesnosnim sumomu usima bolnim sinusima sada imam vec duze vrijeme ibolove u svim zglobovima nisam u mogucnosti da radim bilo kakav ozbiljniji posao. Kome ikako da se obratim za pomoc i kojem lijecniku na tuzlanskom kantonu ili sarajevu u bosni


 39. Miodrag Draca 28.11.2009

  Miodrag bg. Već skoro godinu dana osjecam zujanje u oba uva, bio sam na pregledu na vma, sluh mi je skoro dobar, imam ostećenje desnog slušnog živca, i pored toga dobro čujem, propisali su mi tanakan 3*1i trental 2*1 i šumece tablete mg i zn, tri mjeseca, ništa mi nije pomoglo, nalazi su u redu, preporuka specijaliste da se prilagodim tom zujanju, ne izlažem se buci i jednom godišnje na kontrolu, iz svega toga sam zaključio da ljeka ne postoji, ako neko ima sličan problem volio bih da mi piše, ili mu je nešto pomoglo mikidraca@gmail. Com


 40. Miodrag 19.08.2009

  I ja imam konstantni šum već godinu i po svi nalazi ok sem nagluvosti lijevog uha na koje dosta slabije čujem i koje i šušti meni je dosta pomagala švedska grančica dok sam je koristio i sad sam u planu opet počet i pijem stalno B Vitamin a od ginka nikakve pomoći barem za mene ko ima sličnih problema neka mi se javi radi razmjene iskustava minjo@inbox.com


 41. Nenad S. 02.05.2009

  Od februara 2007. Imam tinitus. Manifestuje se kao pištanje u predelu, kojem ne mogu odrediti lokalitet. Tokom dana više puta dolazi do promene inteziteta pištanja. U početku sam imao probleme sa nesanicom i neraspoloženjem, tada dolazi i do problema sa krvnim pritiskom i sl. Međutim posle nekoliko meseci stanje se stabilizuje, pri čemu sam se i ja navikao na konstantno pištanje. Specijalista mi je prepisao lek cinedil - za cirkulaciju, a pio sam i tanakan (ginkgo) i domaći lek ginkobil, međutim to nije dovelo ni do kakvog poboljšanja. Probao sam i sa ukapavanjem narodnog leka šveden bitner (švedska grančica) u oba uha, pio sam čaj od bele imele 6 nedelja, međutim nije došlo do primetnog poboljšanja. Lekari koje sam posećivao nisu mi pomogli jer nije jasan ni uzrok tinitusu. Ja lično znam da je pištanje počelo u periodu jakog stresa i intezivnog učenja dok sam spremao jedan težak ispit. Pištanje se čak i povuklo posle prekida sa pripremama ispita, međutim posle nekog vremena kad sam nastavio da učim pištanje se vratilo i ostalo "fiksirano". Nadam se izlečenju, biću uporan. Nadu pola\\em u alternativnu medicinu, jer klasi; na (zvanična) zapravo ne zna mnogo o ovoj bolesti.


 42. edib 15.01.2009

  clanak je jasan i jezgrovit.sada znam sta mi je ciniti ,u vezi sa zujnjem u usima.ono je veoma intezivno i konstantno.zvuk je piskav.imam utisak da ce da probije bubne opne prema vani.nemam problema sa tim.mirno spavam i kao da ne postoji.samo slabije cujem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde