Otoskleroza (Otospongioza)

Otoskleroza ili otospongioza je oboljenje koje zahvata kostnu kapsulu labirinta, a karakteriše se stvaranjem žarišta novograđene kosti. Često se javlja obostrano. Novoformirana kost najčešće se stvara u predelu ovalnog prozora i ligamentuma anulare gde dovodi do fiksacije uzengije, što onemogućava svako njegovo pokretanje. Oboljenje se klinički manifestuje progresivnom nagluvošću.
 
 

Uzrok nastanka

Uzrok nastanka je još uvek nepoznat. Niz autora smatra da endokrini poremećaji izazivaju ili stvaraju predispoziciju za njenu pojavu.

Ima autora koji tvrde da je otoskleroza nasledna bolest.

Takođe, veliki broj autora smatra da je uzrok otoskleroze u neurotrofičkim poremećajima. Postoje i mnoge druge hipoteze koje govore o nastanku otoskleroze: teorija zvučnog nadražaja, poremećaj metabolizma minerala i vitamina i dr. Nijedna hipoteza se ne može prihvatiti u potpunosti, ali svi navedeni činioci se moraju uzeti u obzir pri dijagnozi i lečenju otoskleroze.

 

Klinička slika

Otoskleroza se češće javlja kod žena. Obično nastaje u pubertetu, pogoršava se za vreme menstruacije, graviditeta i laktacije, u klimakterijumu dolazi do stabilizacije bolesti. Najdominantniji simptom je nagluvost, koja se sporo razvija, koja je obostrana i koja ima progresivni karakter. Uporedno sa nagluvošću javljaju se i šumovi u ušima. Kasnije biva zahvaćeno i unutrašnje uvo. Osobe koje boluju od otoskleroze govore tiho. Čini im se da u buci bolje čuju (u vozu, tramvaju , na ulici).
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničkog (otoskopija, audiometrija) i laboratorijskog nalaza.
 

Lečenje

Za lečenje otoskleroze postoje razne hirurške metode. Danas se najviše radi stapedektomija. Indikacija za operaciju je progresivno slabljenje sluha. U ostalim slučajevima preporučuje se primena slušnog aparata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 5

 1. Mirjana 30.01.2023

  Operisala sam oba uva,jedno dva puta zbog otoskleroze.Pojavilo mi se zujanje u ušima i primetila sam da ne razumem obraćanje iz daljine,ako mi neko okrene leđa i govori,ako drži ruku preko usta dok govori,,saputanje i td... Zujanje mi nije prestalo ali normalno koristim telefon,čujem kucanje sata,zvona na udaljenoj crkvi i drugo.Moja pokojna majka je operisala samo jedno uvo(ja sam bolest nasledila),a posle nekoliko godina dozivela je infarkt uva i ostala 100% gluva.Lekari su rekli da su to paralelno organi i da bolest napreduje obostrano.Naravno da nije umrla zbog toga ali je više od 20 godina bila gluva.Nju i mene su operisala najbolji lekari u Beogradu


 2. Maja 17.01.2012

  10 godina sam imala slab sluh i to je bila otoskleroza. Napravila sam operaciju i mislim da je to najbolji način da se reži problem. Operacija nije opasna kao što misle neki, to je najbolje što može se da uradi za sluh.


 3. Mila 28.09.2009

  Imam isti problem kao Gordana. Poslije prvog poroda primjetila sam da čujem slabije. Prošlo je 12 godina, nešto mi se sluh pogoršao, ali nije toliko alarmantno da bih se odlučila za operaciju koja je sa velikim rizikom oštencenja centra za ravnotežu. Ima li još neko iskustva? Zanima me lijek koji Gordana spominje colovada plus. Da li stvarno pomaže? 


 4. Gordana 25.09.2009

  Doktori kažu da bolujem od otoskleroze. Primetila sam nagluvost posle rođenja drugog deteta, pre 13g. U početku sam mislila da je u pitanju koncentracija i da kad nešto radim, ne čujem i ne obraćam pažnju na ostalo. Kasnije sam utvrdila da slabije čujem. Išla sam kod mnogih lekara. Neki su predlagali operaciju... U stvari većina njih. Ja i dalje isto čujem, ne tako loše, ali bih volela da mi je sluh bolji. Koristila sam raznu terapiju za cirkulaciju, a sad se sama lečim. Možda to nije pametno, ali vidim da mi lekari nisu mogli mnogo pomoći. Ne želim da se operišem jer moja nagluvost nije alarmantna. Za sad koristim tanakan i to sa prekidima. Više bih volela da mi neko predloži neki alternativni način lečenja, jer klasična medicina nema prihvatljivo rešenje za mene. Promenila sam način života i ishrane i možda je to rešenje što mi bolest nije tako progresivna. Pre 6 godina sam koristila jedan proizvod colovada plus koji se koristi za detoksikaciju organizma i čišćenje debelog creva. To mi je pomoglo da bolje čujem! Prvi put posle dužeg vremena čula sam zidni sat!


 5. Maja 27.05.2009

  Več 3 mjeseca imam problem sa grlom, uradila sam bris grla i otkrili su mi gljivicu candidu albicans. Non stop osjećam da mi je grlo kao suženo i hrana mi ne može prolaziti kroz grlo, takođe osjećam i stalno bockanje u grlu, bole me krajnici, imam osjećaj kao da mi nešto raste iznad grkljana, i da mi to prouzrokuje smetnje u grlu. Osjećam kako mi se nešto pomjera kroz grlo, čas osjecam smetnje u predjelu štitne žlezde, a čas posred grla, ili grkljana. Zanima me da li je sve to što sam Vam navela prouzrokovala gljivica candida albicans? Nekad se i osjećam dobro, a nekad zaista loše, i imam osjećaj da će me svaki tren udaviti. Ne mogu ni ležati jer mi to smeta pri disanju i gutanju pljuvačke. Ne mogu da iskašljem šlajm, jer me nešto blokira pri pokušaju da ga iskašljem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde