Labirintitis otogenes

Labirintitis je danas veoma retko oboljenje. Može da nastane kao komplikacija akutnih ili hroničnih zapaljenja srednjeg uva. Kod akutnih zapaljenja srednjeg uva ili akutnih egzacerbacija hroničnog zapaljenja srednjeg uva infekcija prodire iz bubne duplje kroz fenestru ovalis ili rotundu, ili , kroz anulus fibrotus stapedis u labirint. Infekcija takođe može da da prodre u labirint kroz eroziiju na lateralnom polukružnom kanalu, kao posledica otitisa ili dejstva holesteatoma.
 
 

Klinička slika

Postoje tri vrste labirintitisa:

  • Paralabirintitis (perilabirintitis, labirintitis circumscripta, fistula labirinti) - na lateralnom polukružnom kanalu nastaje postepeno erozija. Javlja se reaktivno zapaljenje sa stvaranjem granulacija koje lokalizuje zapaljenski proces. Fistulu labirinta nalazimo kod hroničnog zapaljenja srednjeg uva sa holesteatomom. Vrtoglavice se povremeno javljaju i prolazne su. Na bolesnoj strani se javlja nistagmus (podrhtavanja očnih jabučica).
  • Serozni labirintitis - nastaje timopanogenim putem prodorom toksina u toku akutnih, gnojnih zapaljenja srednjeg uva ili kod egzacerbacije hroničnih gnojnih zapaljenja srednjeg uva. Šum u uvu postaje intenzivniji, nagluvost izraženija. Javlja se vrtoglavica sa gađenjem i povraćanjem. Na bolesnoj strani se javlja nistagmus. Može da nastane i meninigitis. Akutni serozni labirintitis može da nastane i hematogeno, kao posledica virusne infekcije. Najčešći uzročnici su: virus gripa i epidemijskog parotitisa. Oboljenje je obično unilateralno.
  • Labirintitis purulenta - nastaje prodorom infekcije u labirintnu duplju, usled čega dolazi do razaranja neuroepitela a zavrašava se u najvećem broju slučajeva uništenjem labrinta. Unutrašnje uvo je ispunjeno purulentnim (gnojavim) sadržajem. Ova destrukcija se očituje gluvoćom i ispadom vestibulumske funkcije (poremećaj ravnoteže), a manifestuje se osećajem jake vrtoglavice nagonom na povraćanje, a ponekad i povraćanjem. Objektivno nalazimo nistagmus. Ukoliko infekcija prodre kroz unutrašnji slušni otvor može da dođe do meningitisa.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, otoskopskog nalaza.

 

Lečenje

U svim slučajevima labirintitisa se mora hitno pristupiti hirurškom lečenju. Tada se radi radikalna trepanacija slepoočne kosti sa uništenjem labirinta, kako bi se sprečio prodor infekcije prema endokranijumu. Uz ovu terapiju daju se velike doze antibiotika širokog spektra.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde