Staračka nagluvost (Presbiakuzija)

Staračka nagluvost je fiziološka pojava koja se karakteriše progresivnom nagluvošću percepcijskog tipa i zujanjem u ušima.

 

 

Uzrok nastanka

Do danas nije tačno utvrđen uzrok ovoj pojavi. Osim fiziološke iscrpljenosti percepcijskog aparata nalazimo i arteriosklerotične promene na krvnim sudovima. Patohistološki nalazimo degeneracijske promene na Kortijevom organu, najjače izražene na bazalnom zavoju puža. Isto tako nalazimo atrofiju ganglijskih ćelija spiralnog gangliona i atrofiju nervnih vlakana. Takođe se mogu naći i atrofijske promene na centralnim putevima slušnog aparata.

Pored ovih promena degenerativne promene i u srednjem uvu: zadebljanje bubne opne, labavost ili ankilozu slušnih koščica, zbog čega dolazi do slabljenja sprovodnog aparata.

 

Klinička slika

Bolest počinje između 40. i 50. godine života. Nagluvost nastaje postepeno, neprimetno. Ona je simetrična i praćena je zujanjem u ušima. Sluh je najpre oštećen u visokim tonovima, a kasnije su zahvaćene i niske frekvencije. Bolesnik se žali da ne čuje kucanje sata, telefonski poziv, kućno zvono i dr.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, starosti bolesnika, audiometrijskog nalaza.
 

Lečenje

Daju se vitamini A i B grupe i vazodilatatori. Preporučuje se odmor, smanjenje ili potpuna zabrana duvana, kafe i alkohola. Protiv zujanja u ušima daju se sedativi. U slučajevima uznapredovale gluvoće preporučuje se slušni aparat.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Jagoda Dinic 18.02.2022

    Dosta dugo slabije čujem, od skora nosim slusni aparat ali često ne razumem ili čujem delimično sta sagovornik kaže! To je vrlo neprijatan trenutak. Nemam dijagnozu, imam zujanje u ušima..... da li je to staracka nagoveštaj ili je neka bolest uha? Imam 79 godina...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde