Ispiranje uha

Ušna mast je tvorevina ceruminoznih žljezdi koje su smeštene u koži spoljašnjeg slušnog hodnika. Uloga ušne masti je u mehaničkoj, antibakterijskoj i antigljivičnoj zaštiti kože. Takođe, prilikom njenog kretanja prema otvoru spoljašnjeg slušnog kanala, kao i tokom spavanja i pokretanja zgloba donje vilice, odstranjuju se nečistoće iz svega navedenog. Dakle, ušna mast ima zaista važnu ulogu u očuvanju spoljašnjeg slušnog hodnika. Kada je ovaj proces narušen, dolazi do patološkog nakupljanja ušne masti, nedovoljnog pražnjenja i stvaranja cerumenskih čepova. Prekomerna upotreba vatenih štapića, takođe zaustavlja proces prirodne eliminacija ušne masti.

Ispiranje uha

Ispiranje uha - proces i priprema

Ispiranje uva se vrši mlakom vodom, Aleksanderovim špricom ili drugim uređajima. Temperatura vode koja se koristi mora biti jednaka temperaturi tela, u protivnom će se podražiti centar za ravnotežu i pacijent će osetiti vrlo neprijatnu vrtoglavicu koja traje kratko. Ispiranje uva se uvek preporučuje u slučajevima kad je razlog oslabljenog sluha cerumenski čep.

Za ispiranje uva korisiti se obična voda ili rastvor borne kiseline. Obična voda se koristi u svim slučajevima, osim kada znamo da na bubnoj opni postoji otvor. Ako postoji otvor ili se radi o hroničnoj upali, korisitimo rastvor borne kiseline. Kontraindikacije za ispiranje spoljašnjeg slušnog kanala praktično ne postoje. U pojedinim slučajevima treba biti posebno oprezan ili se odlučiti za toaletu kanala instrumentima i vakuumom, na primer kada mesto bubne opne imamo takozvanu novu bubnu opnu, nakon operacije srednjeg uva.

Procedura ispiranja uha kod dece je u osnovi ista, ali su mali pacijenti često nemirni i tada je postupak ispiranja teško izvesti. Izbegava se, ali kada je neophodna, ova procedura se može sprovesti i u opštoj anesteziji.

Simptomi uzrok

Najčešća tegoba koja dovodi pacijente u ORL ordinaciju je neprijatan osećaj oslabljenog sluha. Nakon stručnog pregleda adekvatnim instrumentima i utvrđivanja da tegobe prouzrokuje čep ušne masti, pristupamo ispiranju uva ili se odlučujemo za instrumentalno čišćenje kanala pod kontrolom oka.

Što se tiče uzroka ove tegobe, najčešće se radi o naslednoj sklonosti da ceruminozne žljezde stvaraju više ušne masti nego što je to potrebno, zatim deformiteti spoljašnjeg slušnog hodnika koji otežava eliminaciju i hronične infekcije kože spoljašnjeg slušnog hodnika.

Ključno je ne koristiti vatene štapiće za uši, jer na taj način guramo ušnu mast nazad i stvaramo čep ili još gore je nehotično povrediti kožu spoljašnjeg slušnog hodnika ili bubnu opnu. Samo u iznimnim situacijama, kad se radi o klinički dokazanom patološkom nakupljanju masti može se povremeno sipati Hidrogen 3% u uvo.

Ispiranje ušnog kanala kod kuće se savetuje samo u slučajevima ponovljenog zapušavanja ušnog kanala zbog klinički dokazane povećanje produkcije ušne masti možemo savetovati manipulaciju u kućnim uslovima. Procedura se sastoji u ukapavanju 3% hidrogenskog rastvora u zagluvljeno uvo dva do tri dana po 3 do 4 kapi, a ukoliko kliničkog poboljašanja nema, ne sme se nastaviti sa procedurom već se mora javiti ORL lekaru na pregled. 

Alternativna metoda za čišćnje uva je instrumentalno čišćenje uva pod kontrolom i ona se sprovodi samo u ORL ordinaciji. Ova metoda se koristi u slučajevima vrlo tvrdog čepa kada ga je vodom nemoguće odstraniti ili u slučajevima rupice na bubnoj opni, hroničnoj ili akutnoj upali uva. Nedostatak metode je što u nekim slučajevima može biti bolna i samim tim neprijatna za pacijente.

Saveti za čišćenje ušiju kod kuće

Jedini ispravan način održavanja higijene ušiju kod kuće jeste čišćenjem samo vidljivog dela spoljašnjeg slušnog hodnika mekanim pamučnim ubrusom.

Vrlo je važno naglasiti da svaka manipulacija u predelu uva od strane nestručnih lica, na slepo i u kućnim uslovima može biti vrlo opasna. Postoji mogućnost povrede kože kanala, povrede bubne opne, slušnih koščica, što može prouzrokovati trajni gubitak sluha.

Samo u pojedinim slučajevima, kada su pacijenti starije osobe, slabo pokretljive, znamo da često imaju problem nakupljanja ušne masti može se ukapati nekoliko kapi Hidrogena 3% i sačekati rezultat. Strogo je zabranjena bilo kakva manipulacija van toga. Ukoliko rezultata nema, obavezan je pregled otorinolaringologa.


Podeli tekst:

Dr Bojan Marković je specijalista otorinolaringologije sa višegodišnjim iskustvom u radu.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde