Cerumen obturans

Cerumen obturans nastaje usled nakupljanja velike količine cerumena u spoljašnjem ušnom kanalu.

Uzrok nastanka

Cerumen (ušna mast) je produkt ceruminskih žlezda koja se nalaze u hrskavičavom delu kanala, dok ih u kostnom delu ima manje. Tačan uzrok nastajanja cerumenskih čepova još se ne zna. Pretpostavlja se da je to ili posledica hipersekrecije cerumenskih žlezda ili posledica eliminacije cerumena. Promene koje dovode do suženja spoljašnjeg ušnog kanala olakšavaju stvaranje cerumenskih čepova (egzostoze, stenoze kanala).

Klinička slika

Cerumen obturans se ponaša kao strano telo, mada to nije. Normalno, cerumen je žućkaste boje, polučvrst, a dužim stajanjem u kanalu dobija mrku boju i čvršću konzistenciju. Pri otoskopiji se vidi masa koja je žuto - braon boje. Bolesnik se žali na nagluvost koju prate autofonija, zujanje i osećaj punoće uva. Usled bubrenja, prilikom pranje kose ili kupanja, može da dovede do osećaja pritiska u uvu i nagle sprovodne nagluvosti.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL pregleda (otoskopija).

Lečenje

Cerumen se odstranjuje ispiranjem (ispiranje vrši isključivo lekar!) mlakom vodom, pri čemu se ušna školjka povuče nazad i gore, a vrh tupog nastavka šprica usmerava prema zadnjem gornjem zidu kanala da ne bi došlo do povrede njegovih zidova i bubne opne. Treba izbegavati odstranjivanje cerumena instrumentima i štapićima za uši da ne bi došlo do povrede kože spoljašnjeg ušnog kanala i bubne opne.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 4

 1. Allomanny 17.04.2011

  Treba proveriti: )


 2. Allomanny 11.04.2011

  Ono što sam tražio, hvala


 3. zarko 13.01.2010

  Da li neko zna gde bih mogao da kupim spric za ispiranje uha? Pre par godina sam ispirao jednom godisnje a sad mi se desava i jednom mesecno. Idem kod privatnog lekara i svaki put platim 1000 din a doktor mi i ne pregleda uho posle ispiranja a u bolnicu mi ne pada napamet da idem i gubim celo pre podne. . .


 4. Branko 09.07.2009

  Koliko su efektni neki drugi načini odstranjivanja ušne masti. Da li hidrogen od 3% može dati efektni rezultat? Kapi čuvarkuće? Ili fišek natopljen sa voskom gde je uži kraj u uvetu a širi se zapali da obgoreva? Pozdrav!


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde