Strano telo spoljašnjeg ušnog kanala

U spoljašnji ušni kanal mogu dospeti razna strana tela, slučajno ili namerno. Po poreklu mogu biti organska i neorganska, živa ili neživa.
 
 

Uzrok nastanka

Najčešće se viđaju kod dece, koja iz radoznalosti stavljaju strani predmet u uvo. U odraslih strano telo kanala je najčešće posledica čačkanja uva, stavljanja stranih predmeta u uvo u cilju lečnja (vata, češanj belog luka). Pored toga u spoljašni ušni kanal mogu dospeti i kamenčići, trava, semenke, kao i živa strana tela – bube i njihove larve.
 

Klinička slika

Klinička slika zavisi od prirode stranog tela. Ukoliko se radi o insektu koji i dalje živi, može da dođe do hiperemije zidova kanala i jake buke u uvu. Kada se radi o stranom telu higroskopne prirode, ovo može postepeno da opstruiše kanal i dovede do lake nagluvosti konduktivnog tipa, nekada i lakog šuma u uvu i bola. Nekada se javlja i refleksni kašalj.
 
Strana tela u uvu ne predstavljaju nikakvu opasnost sve dok ne počne nestručna manipulacija! (Šercer)
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i ORL pregleda.
 

Lečenje

Strana tela se odstranjuju ispiranjem spoljašnjeg ušnog kanala mlakom vodom ili fiziološkim rastvorom, retko pincetom ili drugima instrumentima, samo od strane lekara! U slučaju da strano telo ne može da bude odstranjeno ovim putem, vrši se hirurška intervencija, retkoaurikularnim rezom.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Nikola 10.05.2013

    Ja sam se pre 3 godine igrao sa nekim čepićem, i tako ga bezveze stavio u uvo. I ne znam da li mi je ispao. Šta da radim, da li da idem kod lekara?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde