Akutna gluvoća


Akutna gluvoća (hypoacusis sensoneuralis acuta) predstavlja nagli nastanak nagluvosti ili gluvoće kod bolesnika koji do tada nisu imali smetnje sa sluhom.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Pretpostavlja se da postoji poremećaj mikrocirkulacije sa promenama u kohleranom delu unutrašnjeg uva. Akutna respiratorna infekcija prethodi u malom broju slučajeva.

Klinička slika

Postoji osećaj pritiska u uvu, izraženo zujanje i težak gubitak sluha, koji naglo nastaje. Bolesnik nema vrtoglavicu, niti poremećaj ravnoteže i oftalmološke i neurološke smetnje. Bolest se najčešće javlja jednostrano.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL i neurološkog pregleda.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Koriste se kortikosteroidi, hiperbarična oksigenacija, niskomolekularni dekstrani, blokada gangliona stelatuma i infuzije vazodilatatorima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Dejan 05.09.2013

  Odskora me muci ovaj problem i na drugom uvetu. Tako da stvar postaje alarmantna. Dosta sam pretrazio i sada znam da zapadna medicina nema objasnjenje za ovu pojavu. A bez jasne dijagnoze nema ni jasnog odgovora tj. Lecenja. ! Takodje sam pronasao da istocnjacka medicina (kineska, japanska) koja egzistira daleko vise vremena obraca paznju na ove simptome. Pa me interesuje ima li nekih iskustava (akupunktura. . .) ?


 2. Jagodica 27.08.2013

  Ja sam to dozivela, ali imam vrtoglavice i to bas neprijatne, vuce me na stranu i zanosim se. Dali moze da se vrati sluh.


 3. Slavko 02.02.2012

  Kaze gospodja tanja samo treba brzo reagovati. Kako je to moguce kad su mi na institutu za kardiovaskularne bolesti "dedinje", gde sam inace prosle godine dobio trostruki baj pas, zakazali snimanje krvnih sudova vrata (cds mav) tek u maju mesecu.


 4. Tanja 10.12.2010

  Ja sam doživjela akutnu gluvoću prije mjesec dana. Probudila sam se i nisam ništa čula na lijevo uho. Nisam povraćala ali sam imala povremene vrtoglavice. Nakon dva dana sam se javila liječniku, isprali su mi uho, ali sluh se nije popravio. Javila sam se u bolnicu gdje su i postavili dijag. Akutna gluhoća. Uključili mi terapiju koja je trajala 10 dana, u međuvremenu sam krenula u hiperbaričnu komoru i tu sam imala 11 tretmana tako da mi se poslije svega povratio sluh 100% . Samo treba biti brz i javiti se doktoru na vrijeme.


 5. maja 28.08.2010

  Ostala sam naglo bez sliha skoroz 2 dana. Lezala sam u bolnici primala infuzije i inekcije uz terapiju urutal i trental. Evo vec dva i po mjeseca. Malo mi je bilo bolje medutim morala sam na tretman hiperbericne komore koja je trajala 10 dana po sat vremena. Malo mi je bolje pa me interesuje sta sljedece da uradim da bih skroz cula.


 6. Sonja 25.03.2010

  U januaru ove godine sam se probudila sa osecajem gluvoce na desno uvo, odnosno imala sam osecaj kao da imam vodu u uvetu, odnosno kao kad letite avionom pa ne mozete da izjednacite pritisak. Kao neki vazdusni balon. Posto sam ustala osetila sam zanosenje koje je trajalo nekih 10 do 15 minuta i osetila sam mucninu na povracanje (nisam povracala) . Osecaj mucnine i zanosenje je prestalo, ali se osecaj gluvoce i narednih dana nastavio. Posle praznika otisla sam na orl pregled. Nista nije utvrdjeno. Nikakva upala. Poslali su me na audiometriju. Rezultati su ok, sem kod nekih visokih frekvencija, ali nista posebno. Ponovo sam sa tim nalazom otisla kod orl koji nije mogao nista da ustanovi. Uputio me je kod fizijatra i na snimanje vratne kicme. Snimak je pokazao da imam spondilozu vratne kicme, fizijatar mi je prepisao terapiju dijadinamikom i ultrazvukom. To sam prosle nedelje zavrsila. Takodje mi je orl uputio kod neurologa i da snimim krvne sudove vrata uz. To tek treba da uradim. Inace ponekad mi jako zuji u uvetu i slabije cujem, a nekada je manjeg intenziteta. Sta jos mogu da uradim. Dali postoji neka konkretna terapija? Inace orl mi je kod prvog pregleda prepisao neke kapi, e vitamin, i ginko.


 7. Miki 05.02.2010

  Ja imam problem sa zujanjem desnog uha, cujem normalno kao i na drugo, samo prilikom slusanja npr. Muzike, osecam blagi treperaj u uhu (kao bubnjevi) . Da li je to opasno i moze li se izleciti?? Inace mi mnogo smeta kada se nalazim u tisini, npr. Kad idem na spavanje, uvek pustim muziku, nervira me i smeta mi zujanje. Ima li leka??


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde