Akutna gluvoća

Akutna gluvoća (hypoacusis sensoneuralis acuta) predstavlja nagli nastanak nagluvosti ili gluvoće kod bolesnika koji do tada nisu imali smetnje sa sluhom.

Uzrok nastanka

Tačan uzrok nastanka nije poznat. Pretpostavlja se da postoji poremećaj mikrocirkulacije sa promenama u kohleranom delu unutrašnjeg uva. Akutna respiratorna infekcija prethodi u malom broju slučajeva.

Klinička slika

Postoji osećaj pritiska u uvu, izraženo zujanje i težak gubitak sluha, koji naglo nastaje. Bolesnik nema vrtoglavicu, niti poremećaj ravnoteže i oftalmološke i neurološke smetnje. Bolest se najčešće javlja jednostrano.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, ORL i neurološkog pregleda.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Koriste se kortikosteroidi, hiperbarična oksigenacija, niskomolekularni dekstrani, blokada gangliona stelatuma i infuzije vazodilatatorima.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Zoran 16.05.2023

  Bio sam na fizio terapiji zbog obolenja kicme ,i kada sam ustao sa sa tog terapiskog kreveta , odjednom sam osetio da necujem nista na levo uvo. Da li je moguce da je uticala fizio terapija na nedostatak sluha ?


 2. Snezana Bajic 20.02.2022

  Imala sam tri dana temp.37 sa 5 i grlo me jako bolelo posle treceg dana nisam imala vise temp.i bila sam na testiranje ,nisu hteli da me testiraju jer nisam imala vise temp.ali me grli bolelo i nisam mogla da gutam.dr.mi je prepisao antibiotik AMOKSICILIN HF od 500 mg.Sad me vise neboli grlo ali mi se pojavila gluvoca u oba uha kad sagnem glavu nemam gluvocu ,kad dignem glavu onda mi se pojavljuje gluvoca ,dali mozete da mi kazete sta je to i zasto mi se javlja ,nisam bila kod dr.ORL. ????


 3. Helena 04.11.2021

  Desava mi se zadnja dva meseca da se samo odjednom probudim sa gluvocom na jedno uvo i to prestane uvece pa kad legnem u krevet se opet pojavi i tako par dana pa par nedelja nista i sve iz pocetka.


 4. Milorad 29.07.2021

  Jutros sam se probudio sa gluvoćom u levom uvu. Oko 16.00 ponovo normalno čujem na isto uvo uz zujanje u istom. Koliko je dramatično i šta dalje?


 5. Ljiljana 04.07.2021

  Posle operacije treceg krajnika na levom uvu sam slabije cula. To je pre 48 god. Sve je to bilo ok do pre godinu dana KADA sam se probudila I nista nisam cula na oba uva. Otisla sam kod lekara I dobila sam sprej za nos I ginko da pijem tri meseca. Medjutim nista bolje posle par meseci kupujem aparat na preporuku lekara. Tek nastaje problem I to malo sluha sto sam imala skoro daga nemam. Bila u centru za sluh I ravnotezu svi ostali parametri na pregledu u granicama normale jedino sluh drasticno pao na oba uha. Sta daje da radim ? U panici sam.


 6. Dejan 05.09.2013

  Odskoro me muči ovaj problem i na drugom uvetu. Tako da stvar postaje alarmantna. Dosta sam pretražio i sada znam da zapadna medicina nema objašnjenje za ovu pojavu. A bez jasne dijagnoze nema ni jasnog odgovora tj. Lečenja. ! Takođe sam pronašao da istočnjačka medicina (kineska, japanska) koja egzistira daleko vise vremena obraća pažnju na ove simptome. Pa me interesuje ima li nekih iskustava (akupunktura) ?


 7. Jagodica 27.08.2013

  Ja sam to doživela, ali imam vrtoglavice i to baš neprijatne, vuče me na stranu i zanosim se. Da li može da se vrati sluh?


 8. Tanja 10.12.2010

  Ja sam doživjela akutnu gluvoću prije mjesec dana. Probudila sam se i nisam ništa čula na lijevo uho. Nisam povraćala ali sam imala povremene vrtoglavice. Nakon dva dana sam se javila liječniku, isprali su mi uho, ali sluh se nije popravio. Javila sam se u bolnicu gdje su i postavili dijag. Akutna gluhoća. Uključili mi terapiju koja je trajala 10 dana, u međuvremenu sam krenula u hiperbaričnu komoru i tu sam imala 11 tretmana tako da mi se poslije svega povratio sluh 100% . Samo treba biti brz i javiti se doktoru na vrijeme.


 9. Maja 28.08.2010

  Ostala sam naglo bez sluha skoroz 2 dana. Ležala sam u bolnici, primala infuzije i inekcije uz terapiju urutal i trental. Evo već dva i po mjeseca. Malo mi je bilo bolje, međutim, morala sam na tretman hiperbarične komore koja je trajala 10 dana po sat vremena. Malo mi je bolje pa me interesuje sta sljedece da uradim da bih skroz čula.


 10. Sonja 25.03.2010

  U januaru ove godine sam se probudila sa osećajem gluvoće na desno uvo, odnosno, imala sam osećaj kao da imam vodu u uvetu, kao kad letite avionom pa ne možete da izjednacite pritisak. Kao neki vazdušni balon. Pošto sam ustala, osetila sam zanošenje. koje je trajalo nekih 10 do 15 minuta i osetila sam mučninu na povraćanje (nisam povraćala) . Osećaj mučnine i zanosenje je prestalo, ali se osećaj gluvoće i narednih dana nastavio. Posle praznika, otišla sam na orl pregled. Nista nije utvrđjeno. Nikakva upala. Poslali su me na audiometriju. Rezultati su ok, sem kod nekih visokih frekvencija, ali ništa posebno. Ponovo sam sa tim nalazom otisla kod orl koji nije mogao ništa da ustanovi. Uputio me je kod fizijatra i na snimanje vratne kicme. Snimak je pokazao da imam spondilozu vratne kičme, fizijatar mi je prepisao terapiju dijadinamikom i ultrazvukom. To sam prošle nedelje završila. Takođe me je orl uputio kod neurologa i da snimim krvne sudove vrata uz. To tek treba da uradim. Inače, ponekad mi jako zuji u uvetu i slabije čujem, a nekada je manjeg intenziteta. Šta jos mogu da uradim. Da li postoji neka konkretna terapija? Inace orl mi je kod prvog pregleda prepisao neke kapi, e vitamin, i ginko.


 11. Miki 05.02.2010

  Ja imam problem sa zujanjem desnog uha, čujem normalno kao i na drugo, samo prilikom slušanja npr. muzike, osećam blagi treperaj u uhu (kao bubnjevi) . Da li je to opasno i može li se izlečiti? Inače mi mnogo smeta kada se nalazim u tišini, npr. kad idem na spavanje, uvek pustim muziku, nervira me i smeta mi zujanje. Ima li leka?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde