Traumatska ruptura bubne opne

Traumatska ruptura bubne opne nastaje pod dejstvom stranih tela, najčešće tokom čišćenja kanala ili ispiranja, pri čačkanju uva oštrim predmetima, usled opekotina i korozija bubne opne, kod naglog porasta pritiska (šamar, blast trauma), porasta pritiska tečnosti (plivanje), uduvavanjem vazduha u Eustahijevu tubu ili kod preloma kostiju baze lobanje.

Klinička slika

Bolesnik oseća bol, prvo jak, a zatim slabiji, nagluvost različitog stepena, zujanje i umerenu vrtoglavicu. Otoskopski se vidi defekt bubne opne u vidu linearne ili nepravilne, jednostruke ili višestruke pukotine, sa raskidanim i krvlju podlivenim ivicama. Pri težim povredama može se videti krvavljenje iz spoljašnjeg ušnog kanala. Najozbiljnija komplikacija nelečene traumatske perforacije bubne opne je holestaeatom usled urastanja pločastog epitela u srednje uvo.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike i otoskopskog nalaza.

Lečenje

Potrebna je revizija fragmenata bubne opne, njihovo fiksiranje u pravilnom anatomskom položaju i sterilna tamponada kanala. Uvo se ne sme ispirati.
Antibiotici sprečavaju sekundarnu infekciju, pa ih treba ordinirati.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Žarko 12.06.2010

    Imam 47 godina. Bolujem od otoskleroze već 20 godina. U tom periodu sam imao 3 operacije ugradnja proteze, uglavnom neuspešno. Međutim zadnje dve godine imam bolove i lake vrtoglavice. Lekar je otkrio perforaciju bubne opne u vrhu, i dao mi savet samo da se čuvam. Meni nije jasno da u 21. veku ne može to da se sanira operativno. Jer pri najmanjoj promaji, a kamoli kupanju, trpim jake bolove. Nikad mi nisu curile uši. Mislim da će se ovo vremenom pogoršati. Molim za savet.


  2. Slobodanka 18.07.2009

    Kako prestaju simptomi traumatske rupture ako se ne uho ne operiše? Da li postoji mogućnost da se regeneriše bubna opna ili da se napravi neka slična zaštita u vidu bubne opne?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde