Akutna okluzija tube

Eustahijeva tuba (uba pharyngotympanica, tuba auditiva) je tuba koja spaja ždrelo sa srednjim uvom. Kod odraslih ljudi duga je otprilike 35mm. Tuba se proteže od prednjeg zida srednjeg uva do lateralnog zida nazofarinksa, približno do nivoa donje nosne školjke. Deo tube (otprilike 1/3) koji je bliži uvu načinjen je od kosti dok je ostatak od hrskavice. Uobičajeno je tuba zatvorena, ali se može otvoriti kako bi propustila manju količinu vazduha da bi izjednačila pritisak srednjeg uva i atmosfere. Zevanjem i gutanjem dolazi do pomeranja mišića vrata što otvara tubu. Opstrukcija Eustahijeve tube može zatvoriti lumen tube, i kao posledica može se razviti upala srednjeg uva. Kod male dece tuba se nalazi više vodoravnije, što otežava oticanje iscedka i zbog toga su upale srednjeg uva kod male dece češće.

Uzrok nastanka

Loša funkcija Eustahijeve tube može nastati kod loše funkcije mišića tenzora, otoka sluzokože tube zbog infekcije u okolini, zapušenja viskoznim mukusom, opstrukcije adenoidnim vegetacijama, priraslica adenoidektomije i infiltracije tumorom. Nezalečen akutni otitis, efekat prethodne virusne infekcije, alergija i rascep nepca ometaju pravilnu tubarnu funkciju.

Klinička slika

Akutna zapušenost Eustahijeve tube se karakteriše pritiskom, lakim bolom i nagluvošću za vreme infekcije u rinofarinksu. Otoskopski je bubna opna uvučena, uz nekad diskretnu hiperemiju i zamućenost. Tonalni audiogram pokazuje umereno, prolazno konduktivno oštećenje sluha. U zavisnosti od etiologije bolest traje različito, ali obično ubrzo dolazi do potpune sanacije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, otoskopije, audiometrije, ispitivanja prolaznosti tube.

Lečenje

Lečenje uključuje primenu vazokonstriktornih kapi za nos, antihistaminike i peroralne analgetike. Analgetske kapi za uvo menjaju otoskopski nalaz, pa ih ne treba koristiti. Valsalva manevar sa insuflacijom vazduha u uvo je nekad koristan, ali se ne sme raditi kod zapaljenja u rinofarinksu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 2

  1. Lela 02.11.2021

    Imam problem sa sluhom i pritiskom u usima. Ima li lijeka?


  2. Ale 08.09.2009

    Patim od ovog problema već 2 godine i za to vreme nisam uspeo da nađem rešenje, ne znam šta da radim.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde