Eustahijeva tuba


Eustahijeva tuba
(lat. tuba pharyngotympanica, tuba auditiva) je cev koja spaja ždrelo sa srednjim uvom. Naziv je dobila po anatomu Eustahijusu koji je živeo u 16. veku i prvi je opisao u svojim delima.

Eustahijeva tuba je hrskavičavo-koštana cev dužine oko 35 mm kod odraslih ljudi. Hrskavičavi deo svojim elasticitetom omogućava zatvaranje i otvaranje kanala tube.

Funkcija Eustahijeve tube

U toku gutanja, zevanja ili govora mišići vrata poznati kao dilatatori tube primiču ili odvajaju zidove tube, što omogućava pravilan protok vazduha. Tuba se prostire od spoljnjeg zida ždrela (otprilike od nivoa donje nosne školjke) do prednjeg zida srednjeg uva.
Kako bi bubna opna normalno funkcionisala značajnu ulogu ima pravilna funkcija Eustahijeve tube. Eustahijeva tuba obezbeđuje srednjem uvu ventilaciju i izjednačavanje pritiska sa atmosferskim.

Sa porastom pritiska vazduha u srednjem uvu na oko 15 mmHg otvara se faringealni deo tube i tako omogućava evakuacija viška vazduha u predeo ždrela i izjednačavanje pritiska. Samo u slučaju da je pritisak vazduha sa obe strane bubne opne jednak stvoreni su optimalni uslovi za njeno pravilno funkcionisanje, pri čemu pritisak vazduha ne sme biti istovremen sa spoljne i unutrašnje strane bubne opne.

Zato tuba mora biti zatvorena kako bi pritisak vazduha delovao na bubnu opnu samo kroz spoljni ušni hodnik. U slučaju da je ona zatvorena duže vreme dolazi do resorpcije vazduha iz srednjeg uva kroz njegov epitel, sniženje pritiska vazduha i utiskivanja bubne opne prema unutrašnjem uvu što dovodi do slabljenja sluha, pojave šumova u uvu i nastanka bolesti. Eksperimentima je dokazano da za oko 2 sata pritisak vazduha u srednjem uhu postaje jedva merljiv manometarski (nastanak vakuuma).

Uobičajeno je da je tuba zatvorena, ali se pri svakoj promeni pritiska u atmosferi ona otvara kako bi izjednačila pritisak u srednjem uvu, što se postiže pomeranjem mišića vrata u toku gutanja i zevanja. Za normalnu funkciju bubne opne i slušnih koščica i uklanjanje sekreta nakupljenog u srednjem uvu, od velikog značaja je stanje prohodnosti Eustahijeve tube.

Poremećaj Eustahijeve tube

Akutna okluzija tube je jedan od najčešćih uzroka poremećaja funkcije tube. Kao posledica infekcije dolazi do otoka sluzokože nazofaringsa koji delimično ili potpuno sužava faringealno ušće tube i najčešće dovodi do otoka celom njenom dužinom, što ima za posledicu delimični ili potpuni prekid ventilacije srednjeg uva tj. nastaje upala uha.

Barotraumatski poremećaji uva nastaju kod naglog uzdizanja ili spuštanja avionom, uspinjanja na brdo ili silaženje sa njega, u toku boravka i lečenja u hipo- i hiperbaričnim barokomorama itd. Ove aktivnosti dovode do poremećaja izjednačavanja pritiska u srednjem uvu. Ukoliko se ove promene odvijaju postepeno uz pretpostavku da bolestima nije narušena funkcija tube, nakon nekoliko akata gutanja dolazi do normalizacije ovog poremećaja. U protivnom kod naglih promena barometarskog pritiska ili u uslovima narušene funkcije tube, može doći do nastanka barotraumatske upale uva i pucanja bubne opne.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Sanela 26.08.2023

  Molim vas za savjet. Da li se nekome stvorio od ronjenja sa maskom i čepićima negativan tlak u uhu i da ga se ne može izjednačiti? Kako ste riješili problem? Problem je sa Eustahijevom tubom. Užasno mi je. Imam pucketanje, zujanje u ušima, punoću u uhu. Ma užas! Molim pomoć ili bilo kakav savjet.


 2. Vojislav 10.10.2022

  Sve je jasno u objašnjenju eustahijeve tube, ali zanima me šta se preduzima i savetuje kada kod odraslih postoji disfunkcija eustahijeve tube? U ušima je stalni pritisak, povremeno (ređe) se pritisak izjednači i tih par minuta odlično čujem na to uvo, a onda opet sledi zapušenje, pritisak, tup zvuk i sl. Da li se u Srbiji radi balonska dilatacija eustahijeve tube, kao i svetu?


 3. zeljko 23.05.2020

  S obzirom na to da sam imao 4 operacije ušiju kao mali, sada mi se, posle četrdeset godina, javlja problem sa sekretom koji se nalazi u Eustahijevoj tubi. Sve do sada nikada nisam imao problem sa ušima, sada se pojavljuje veliki problem jer stalno imam sekret koji ne mogu da izbacim, Stvara mi česte upale bez obzira na to koje je godišnje doba. Malo znoja na tom delu glave odmah dovodi do upale srednjeg uva. Kada izduvavam nos, unutar ušiju se pomera masa koja mi blokira sluh. Molim Vas da mi kažete da li postoji mogućnost čišćenja kanala bez operacije ili je ona neizbežna? Unapred veoma zahvalan.


 4. Nemanja 20.03.2020

  Ja vec 22. dana imam probleme sa eustahijevom tubom,osecam punocu u usima,pucketanje pri:zevanju i gutanju,trenutno koristim: Nasonex sprej za nos inhalacije sa Prospanom+fizioloskim rastvorom ispiram nos sa fizioloskim rastvorom i radim vezbe tako sto sa zacepljenim nosom pijem vodi na slamcicu ne osecam mnogo poboljsanja , malo me tesi jer vidim da nisam jedini kod koga ovaj problem malo duze traje,dva puta mi je radjena timpanometrija,na jedno uvo manje cujem nego na drugo.pre 3.meseca imao sam akutnu upalu srednjeg uha(Otitis media) i spoljasnjeg usnog kanala,osecam i da iam malo problema sa orijentacijom ,a kada jako izduvam nos zavrtimi se uglavi. Voleo bih da dobijem neki savet za pomoc ,imam 13 godina, Pozdrav!


 5. Vladimir Stefanovic 05.10.2019

  82. mi je godina života. Pre nekoliko godina ORL specijalista mi je postavio dijagnozu: Menijerova bolest, (morbus Meniere-MM)

  Moj doživljaj bolesti: Prvo jaki napadi vrtoglavice, preciznije, osećaj gubitka tla pod nogama, često povraćanje. Napadi se dešavaju uvek u kući, često ujutro u krevetu, pri buđenju. Rešenje je ležanje u krevetu, a i u tom položaju se javlja vrtoglavica, uz postepeno slabljenje napada posle 2-3 sata i prelazak u san. Posle buđenja se javlja iscrpljenost, ali bez pomenutih simptoma.

  Terapija: dve kortikosteroidne injekcije u uho bez rezultata, zatim Betasek 24 mg, pa godinu-dve Vestibo 8 mg 3x/dan, na kraju, uz dogovor sa lekarom, oko dve godine bez upotrebe pomenutih lekova (uz stalne kardiološke: Erynorm 5o, Flekanid 5o, i, od ranije Ksalol 0,25 mg, jedan do maksimalno dva svakodnevno Aspirin protekt 1oo mg).

  Pre 17 godina sam imao trostruki bajpas, koju godinu kasnije leva karotida ,pa radikalno odstranjivanje prostate (posle cestih retencija) i normalan penzionerski život bez Menijera. Ovih dana se događa repriza, u punom jeku-MENIJER napada (nekoliko sati ležanja, mučnine...) za sada samo jedan put, no, da li je moguće da na tome i ostane? Nestabilan hod, blaga vrtoglavica pri menjanju položaja, ležanje, sedenje, ustajanje. to se podrazumeva!


 6. stef 29.12.2016

  Ako nekom mogu pomoći, ja sam imao više od 35 dana probelma sa eustahijevom tubom. Zapljenje i začepljenje. Osećaje nelagode, vode i pritiska u ušima, treperenja... Baš gadno! Evo šta je meni pomoglo tj. šta sam ja koristio:
  1. Pressing tablete 1 uveče 
  2. Beconase sprey 2 cele tube 3 puta na dan 
  3. Kapi za uši dexametazon neomicin 2 puta na dan - to sam koristio jedno 15 dana a onda sam uključio i morsku so koju sam prokuvao u 150-200 ml vode i dodao pola kašičice morske krupne soli. Sa tima sam ispirao nos 30 ml na dan. Stavite u nos pa izduvate sve. Osetićte promene pritiska u ušima i pusketanje. 
  Potom sam uključio i vežbe za eu. tubu. Zatvorite usta i nos i potiskujete vashuh na nos. Tada će se desiti pucketanje i delimično otvaranje eu. tube, znači ide na bolje! 
  Tri dana posle ove terapije za solju i vežbama i presingom bilo mi je bolje! Nisam imao nelagodu i osećaj vode u ušima kad ustanem.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde