Upala sinusa (sinusitis ili rinosinuzitis)

Paranazalni sinusi su šupljine u kostima lica i baze lobanje koje su obložene repiratornom sluzokožom koja stvara sekret (sluz).
Postoje 4 parna sinusa:

- maksilarni (sinusi u gornjoj vilici, iznad zuba i ispod očiju),
- etmoidni (sinusi između očiju sa obe strane nosa),
- frontalni (čeoni sinusi) i
- sfenoidni (sinusi iza očiju, duboko u glavi).

Sinusi su povezani sa nosem preko uzanih otvora kroz koje izlazi sluz iz sinusa a ulazi vazduh. Kada gust sekret ili otok sluzokože izazvan infekcijom, alergijom ili iritansima dovedu do suženja ili potpune blokade ovih otvora, dolazi do zapaljenja sinusa (sinusitis ili rinosinuzitis).Simptomi

Simptomi sinusitisa su:
 • zapušenost nosa,
 • hrkanje,
 • pritisak i bol u predelu lica,
 • glavobolja,
 • curenje nosa,
 • slivanje sekreta u ždrelo,
 • kašalj,
 • temperatura,
 • odsustvo mirisa,
 • neprijatan ukus i miris u ustima,
 • bol u predelu zuba,
 • umor i loša koncentracija.Dijagnoza

Dijagnoza sinusitisa se postavlja na osnovu simptoma, kliničkog ORL, endoskopskog i radiološkog pregleda (CT sinusa). 
Danas endoskopski i CT pregled sinusa predstavljaju zlatni standard i omogućavaju adekvatnu dijagnostiku i hiruško lečenje sinusitisa koji je u stalnom porastu širom sveta zbog sve većeg zagađenja vazduha, alergija, naglih promena temperature i stalno prisutnog stresa.


Lečenje


U lečenje sinusitisa uključeni su:
 • antibiotici,
 • mukolitici,
 • lokalni kortikosteroidni sprejevi,
 • oralni vazokonstriktori i antihistaminici,
 • fiziološki rastvor.
Trajanje terapije i izbor odgovarajućih lekova se prilagođava svakom pojedinačnom pacijentu. Cilj terapije je da se eliminišu uzroci i da se kontroliše inflamacija i infekcija u sinusima.

Najčešći izazivači sinusitisa su hemofilus influence i pneumokok

Terapija akutnog rinosinusitisa treba da traje 10 do 14 dana dok hronični rinosinusitis treba lečiti tri do četiri nedelje.
Kada simptomi perzistiraju i pored preduzetih svih mera lečenja, lekar i pacijent moraju da razmatre potencijalne rizike i korist od hiruškog lečenja sinusa. Obavezno je hiruško lečenje masivne obostrane polipoze nosa i sinusa sa komplikacijama, komplikacija hroničnog rinosinusitisa, mukocela, cerebrospinalne fistule i tumora sinusa i nosa.

Hiruško lečenje sinusa je rezervisano i za one pacijente sa hronizčnim sinusitisom kojima maksimalno medikamentno lečenja ne može da eliminiše tegobe i uspostavi adekvatan kvalitet života. Takođe, i za urođene anatomske mane koje dovode do otežane drenaže sluzi iz sinusa i predisponiraju nastanak sinusitisa.

Funkcionalna endoskopska hirurgija sinusa (FESS) je danas odličan izbor za pacijente sa hroničnim rinosinusitisom a skener sinusa je obavezan preduslov za ovu vrstu hirurgije. Cilj ove minimalno invazivne hirurgije je vraćanje sinusa u normalno anatomsko stanje sa uspostavljanjem fiziološke drenaže sekreta i ventilacije sinusa. Kada se hiruški prošire otvori sinusa dolazi do regeneracije sluzokože i eliminacije infekcije.Podeli tekst:

Prim. dr Dušanka Milošević, specijalista ORL, sa višegodišnjim iskustvom u operacijama nosa, radi u KBC Zvezdara i poliklinici Rončević. Zakažite pregled pozovom na 063/687-463.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Ivan 05.01.2024

  Dobar dan, pio sam više vrsta terapija ali i dalje imam zujanje u ušima. Dijagnoza je blokada eustahijeve tube. Da li je to od upale sinusa i šta da radim? Hvala.


 2. vladica 17.01.2023

  bio sam kod Vas na pregledu, pokusao sam da budem ubedljiv,ali nije mi uspelo. a jedva disem. pokusam da izbacim svav sekret iz sinusa ,a mislim i pluća, ali odmah se ,za sat dva,proizvede novi i tako već dve godine. to mi remeti psihofizicko stanje, rekao bih ponekad i udara na mozak,cesto izludjuje, a često i do borbe za dah. (prepisali ste mi marisol i fluomicil sa dosta tečnosti ali nema promene. jos jednom molim za savet, napominjem da mi je krvna slika besprekorna, brisevi čisti, alergotest ispravan.( bio pusač 30g. prestao pre 2).ako je potrebno da uradim privatno neki snimak-magnetna ili skener ili rtg, pa ponovo dodjem na pregled? unapred zahvalan.


 3. 21.08.2022

  Postovanje doktoru imam upaljen maksilarni sinus sa desne strane vec dva meseca koju je prethodila virusna infekcija na to uho nisam ni cula sinusni putevi su se ocepili sad cujem ma to uho ali je ostala upala orl mi je dao panklav koji nije imao efekta potpunog i antibiotske kapi sa te strane vadila sam i umnjak koji je jedini ostao sa te strane i dalje osecam neki tupi bol iritirajuci i pulsirajuci predlozen mi je skener glave molim vas sta dalje samo da prodju ove tegobe hvala unapred


 4. Meka Ajdinovic 26.04.2022

  Imam upalu Sinussen sa dessen strane I od toga osicam Jako Druck u ocima i u momentima kao daje Magda ispred mene vorab dan osicam Mappe u ocima takoda nemogu da obavim svoje Rande obaveze caj se i bojim da necu moci jednog dana i da vidim ocima pregledi Lekara ne pokazuju da imam Probleme sa ocima sve analize pregleda su dobro a ja imam jake Probleme sa ocima. I mislim da sve ove probleme koje imam sa ovima mislim daje zurollt Sinus. Molim za odhovor.Hvala


 5. Jelena 17.12.2021

  Poštovani, preležala sam koronu u septembru ove godine čulo mirisa i ukusa mi se nisu vratili, a sinusi i deo iza zuba me tri meseca peku. Dr orl iz doma zdravlja mi je prepisala Nisitu i kako sam stavila u nos bilo mi je još gore, imala sam osećaj da ću se ugušiti u masti i osećaj pečenja je bio 10 puta gori. Da li možete da mi date savet šta bi mi pomoglo i da li će mi se čula vratiti? Unapred hvala


 6. Rada Krsmanović 19.03.2021

  Molim Vas da mi odgovorite da li stalna upala sinusa, verovatno na bazi alergije, može da izazove zujanje u ušima?


 7. Aleksandar 16.12.2012

  Veoma je lepo sto postoji jedan ovakav sajt gde se mogu razmeniti misljenja, veoma sam slabo upucen na temu sinusa, a zapravo imam veliki problem sa njima, kad krene bol u predelu cela, tj. Iznad ocnih kapaka to je ne izdrzljivo ja mislim da jaceg bola nema od toga, ponekad uspem malo da smanjim intezitet bola tako sto kad osetim malu promenu brzo uzmem neki lek, inace ceo dan provedem u krevetu, a sutra dan puca glava od bolova narocito pri nagloj promeni levo, desno, to mi zaista predstavlja problem i neznam sta vi se da preduzmem povodom toga, pa evo zamolio bih za neki savet, ako neko zna sta treba da uradim u vezi s tim. Hvala na vremenu i razumevanju.


 8. Darko 21.10.2012

  Moje je mišljenje da sinusi prvenstveno služe za zagrijavanje udahnutog zraka koji odlazi u pluća. 
  Danas živimo u takvom okruženju da nismo u mogućnosti samostalno odabrati okolinu radnih i životnih uvjeta, tako smo izloženi raznim vanjskim utjecajima koji štete našem zdravlju. 
  Zbog svega toga dolazi do raznih upala i infekcija. 
  Najviše su izloženi dišni kanali koji su posebno osjetljivi zbog toga što su obloženi nježnom sluznicom. 
  Kad dođe do upale sluznice posljedice mogu biti jako teške jer su mnoge bolesti posljedica upale sluznice (sinusitis, rinitis, astma pa čak i želučane tegobe). 
  Nije poznato koji su glavni uzroci upale sinusa, međutim prema nekim teorijama upala je virusna, pa prema tome antibiotici mogu biti kontraproduktivni jer mogu uništiti i dobre bakterije u organizmu. 
  Kad se upali sluznica u sinusima javljaju se mnoge teorije o uzrocima kao: peludne alergije, grinje, loši uvjeti stanovanja i sl. 
  Međutim, kad se malo bolje sagleda u prošlom stoljeću nije bilo tako drastičnih slučajeva iako su životni uvjeti bili malo slabiji nego danas, teže upale javljaju se već kod male djece. 
  Vjerojatno je razlog tome što se nekad živjelo u zdravijem okruženju, međutim što je tu je i treba se prilagoditi novim uvjetima stoga sam mišljenja da se navedeni zdravstveni problemi moraju riješiti isključivo na prirodan način. 


 9. Hadi 28.05.2012

  Ležao sam na neurologiji. 
  Očni kapak mi se spustio i napravili su mi kompjuter snimanja i trebam napravit operaciju sinus frontalni. 
  Šta da uradim, nemam nikakve bolove?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde