Haemophilus influenzae

Rod Haemophilus čine mali, nepokretni, asporogeni Gram negativni bacili, za čije kultivisanje je neophodna krv u podlozi sa faktorima X i V. Haemophilus influenzae ima spoljašnju membranu i produkuje endotoksin. Na osnovu građe polisaharida oblici sa kapsulom su podeljeni na 6 serotipova.

Put prenošenja

H.influenzae je čest, skoro redovni stanovnik gornjih respiratornih puteva. Kliconoštvo je veoma retko, ali je procenat mnogo veći u tzv. kućnim kontaktima. Izvor infekcije je čovek koji putem kapljica izbacuje iz nazofarnksa H.influenzae.

Patološki (medicinski) značaj

Haemophilus influenzae je bakterija koja uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti. Gnojni meningitis najčešća je bolest i najčešće se javlja kod odojčadi i male dece, retko i odraslih osoba. Bolest može početi na dva načina. Prvi daleko češći odvija se sporije sa manifestacijama koje prate respiratorna oboljenja. Nakon 2-3 dana javljaju se znaci afekcije CNS - a (centralni nervni sistem) - letargija, čvrsta fontanela, rigiditet, iritabilnost. U retkim slučajevima bolest može početi kao septični šok koji podseća na meningokokcemiju, pa se čak može naći i ospa. Komplikacije su dosta česte i skoro 30% obolelih ima subduralnu efuziju. Čest pratilac su i konvulzije.

H.influenzae takođe uzrokuje: upalu pluća, upalu hrskavičnog poklopca u grlu (epiglotitis) koja uzrokuje otežano disanje i gušenje, sepsu - prisustvo bakterija u krvi što dovodi do opšteg teškog stanja: visoka temperatura, klonulost, otežano disanje, bledilo, hladne ruke i noge, povraćanje, upalu zglobova, rinofaringitise, sinusitise, otitise, konjunktivitise i dr.

Mikrobiološka dijagnostika

Izoluje se iz sputuma, brisa grla i nosa, oka, likvora, krvi. Može se dokazati reakcijom aglutinacije na pločici. Lako se identifikuje u laboratoriji pomoću fenomena stelitizma.

Lečenje

Lečenje je nekada sprovođeno penicilinom ali nakon porasta rezistencije na ovaj antibiotik sve značajnije mesto pripada cefalosporinima treće generacije. Takođe se preporučuje kombinacija hloramfenikola i ampicilina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 8

 1. Dragan 13.03.2022

  Pre 30 dana imao sam u grlu previše streptokoke a u tragovima kandidu. Posle terapije i za streptokoke i za kandidu, sad imam dosta kandide i haemoohilis influenze. Kako de se zaštitim od bakterija i glica


 2. dtsm 17.05.2020

  Odlično napisan članak. Kada je u pitanju dobar imunolog, njegovo znanje i još vakcina, onda je to velika sreća prvo za svako dete, zatim za roditelje.


 3. Suzana Erceg 17.03.2019

  Imam sina od 7 meseci. Od rodjenja ima problema sa začepljenim nosićem i šlajmom, bronhitisom...

  Takodje je potvrdjeno prisustvo bakterije Haemophilus influenzae.

  Trenutno je pod antibiotikom Amoksiklav i inhalacijama Atroventom, Ventolinom, Cortair. Zanima me vaše mišljenje.


 4. Tanja 15.07.2014

  Dete mi ima 2 godine. Kad god se razboli uvek ima probleme sa sinusima. Radili smo bris nosa i ima bakteriju haemophilus influenzae. Pedijatar joj je dao hemomycin 2×3, 5ml 1×3, 5ml. Kad završi tu terapiju daće joj azitromicin. Dali je ta terapija dobra?


 5. Danijela 02.04.2011

  Moja ćerkica je stara 3 godine i ima problema sa trećim krajnikom. Imala je do sada i 5-6 puta laringitis, ima podočnjake izražene. Novembra meseca radili smo snimanje ušiju i imala je loš rezultat. Prepisan joj je sprej. Posle primene spreja, od mesec dana, ponovili smo tympanogram i bio je dobar rezultat. Nazonex smo ponovili još jedan mesec. Pre mesec dana je ponovo neki virus dobila i ponovo su počeli problemi. Primetili smo da slabije čuje i u brisu nosa nađena je haemophilus influenzae. Doktorka pominje operaciju 3 krajnika i cevčice u ušima koje će same ispasti.


 6. Milica 14.12.2010

  Moj sin ima 19 meseci. Ustanovili su da ima ovu bakteriju, međutim pre nego što smo otkrili da postoji ova bakterija, dobijao je alergije u vidu koprivnjače. Moje pitanje je da li je moguće da je alergija od ove bakterije?


 7. Nikola 26.11.2009

  Kod moje ćerkice je isto pronadjena ova bakterija. Kod nje je izazvala upalu pluća. Zamolio bih Linu ako može da mi kaže, kako se zove ta vakcina koju je poručila iz Grčke?


 8. Lina 15.09.2009

  Ja sam izlečila sina sa jednom vakcinom, koju sam porucila iz Grčke. Ne pamtim ime ali dao mi je Doktor specijalista imunologije i više nikada nismo imali problem. Lečili smo sina godinama antibiotikom ali ovo nam je bio spas.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde