Febrilne konvulzije

Febrilne konvulzije (FK) nastaju pri povišenoj temeperaturi, u toku infekcija koje primarno ne zahvataju centralni nervni sistem (CNS). Javljaju se u uzrastu od 3 meseca do 5 godina.

Uzrok nastanka

Etiologija FK je još uvek nepoznata. Genetski faktori imaju značajnu ulogu. Nasleđivanje je, najverovatnije, autozomno dominantno ili poligensko.

Klinička slika

FK se najčešće javlja za vreme iznenadnog, brzog porasta telesne temperature. Temperatura je u većini slulčajeva  38,5 – 39,5°C. Konvulzije se manifestuju najčešće toničko - kloničkim kontrakcijama skeletne muskulature, ali mogu i u obliku gubitka tonusa muskulature, senzornih napada (parestezije, bol), vegetativni (povraćanje, preznojavanje, salivacija) ili u obliku apsansa.

Uobičajena je klinička klasifikacija FK na tipične i atipične.
Atipične FK (kompleksne, komplikovane) određene su sledećim kriterijumima:
 • pojava konvulzija pre šestog meseca i posle pete godine života
 • trajanje  duže od 15 minuta
 • uz manje povišenu  temperaturu <38°C
 • hemigeneralizovane ili fokalne konvulzije
 • pojava postiktalne Toddove paralize
 • prisustvo neuroloških i razvojnih poremećaja kod dece
 • tri ili više napada u različitim febrilnim stanjima
 • ponovljene FK u istoj febrilnosti
 • familijarna pojava epilepsije
 • postoje promene na EEG-u
Tipične FK su kratkog trajanja i generalizovane (tonično - klonične 85%, klonične 10% i atonične 5%). Klinički oporavak je brz i potpun.
 • javljaju se u uzrastu od 6 meseci do 4. godine
 • javljaju se uz visoku temperaturu >38° C
 • jave se jedan do dva puta u životu   
 • klinička slika generalizovanog napada  
 • napad traje par minuta, najduže do 20 min.
 • neurološki status je posle napada uredan    
 • porodična anamneza obično nije opterećena   
 • neurološki status pre napada je uredan
 • EEG: postiktalno nalaz uredan
Klinička slika je veoma dramatična i frustrirajuća za svakog roditelja. Najčešće se FK ispoljavaju kao tzv. generalizovani ili veliki napadi u kojima dete okrene i fiksira očne jabučice u jednu stranu, izgubi svest i trza sa sva četiri ekstremiteta, najčešće uz krkljanje i plavilo oko usana. U takvim napadima česte su duže pauze u kojima dete ne diše (tzv. apnoje) koje navode panične i uplašene roditelje na pomisao da dete umire. Ređe se febrilne konvulzije ispoljavaju kao tzv. žarišni ili parcijalni napadi u kojima se trzanje javlja na ekstremitetima samo jedne strane tela ili samo na pojedinim ekstremitetima. Posle takvih ataka ponekad se javljaju i prolazne paralize ekstremiteta (tzv. Toddova paraliza). Recidivi se javljaju kod 30 - 40% dece.

Dijagnoza

Kod sve dece neophodno je spovesti sledeći dijagnostički postupak: anamneza, detaljan neuropedijatrijski pregled, laboratorijske analize, lumbalna punkcija (kod sumnje na infekciju CNS), EEG.

Lečenje

Dete u napadu treba položiti na bok ili pažljivo na trbuh da ne dođe do zapadanja jezika. Nije potrebno detetu nasilno otvarati usta iz straha roditelja da ne dođe do gušenja. Treba poduzeti sve raspoložive mere za snižavanje temperature. Lek izbora za zaustavljanje konvulzija je diazepam, intravenozno, polako  0,2 mg/kg. Ukoliko je to otežano tada se daje klizma. Može se dati i fenobarbiton intramuskularno. Osim navedene simptomatske terapije, svakako  treba sprovesti i antipiretske mere, potrebnu rehidraciju, lečenje osnovne bolesti koja je uzrokovala febrilno stanje. Profilaktička terapija usmerena je kako bi se sprečili novi napadi i daje se u nekoliko varijanti, uglavnom kod pojave atipičnih FK. Intermitentna profilaksa se sprovodi u fazama febrilnosti preko 38,5°C. Kontinuirana profilaksa se sprovodi svakodnevnom primenom antiepileptika.


Podeli tekst:

Dr Sonja Ilić je specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije u Beogradu. Stručnjak u primeni mezoterapije u cilju terapije bola.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Ranđelović Miroslav 19.12.2022

  Верујте у Бога и биће велико здравље.


 2. Zaklina Hristovska 26.08.2012

  Imam cerku rodjena je 19 jula 2010 vec tri puta dobija napade prva dva puta su bili propracena sa temperaturom od 38. 2 treci put je bila 38. 8 njen organizam ne reaguje na lekove poput paracetamol t. E na lekove za snizenje temperature zato je i doslo do tri napada. Ono sto mene zanima jeste to dali to moze ostaviti bilo kakve posledice po njeno zdravje u buducnosti? Ja sam iz makedonije i lekari ovde posle svih ispitivanja kazu da je to kao "normalno"za dece do 5 god. Medjutim isto tako kazu da se najcesce desi jednom do dva puta. Molim vas recite sta da uradim da se vise nikad nedesi vec dva puta se desava tokom spavanja i strasno je nocima nespavam ovako vise neide!!!!


 3. Sonja 23.04.2012

  Moja devojcica je imala fras pre pet godina roditelji koji su to doziveli znaju koliko to moze da bude zastrasujuce blago receno, ali treba da znate da vise nikada nesmete da dozvolite da temperatura prede 38 i uvek kod sebe morate da imate brufen eferalgan i diezapam za decu, cim primetite da dete ima temperaturu odmah reagujte da se ne bi ponovilo ono sto se jednom desilo. Tako sam ja spasila svoje dete od ponovnog frasa.


 4. marijana drljaca 28.06.2011

  Imam sina 2 god, i 8 mjeseci pre par dana dozivio je fres imao je temp. 39 bio je u bolnici 3 dana nalazi po islasku su bili dobri i od strane pedijatra i ocnog dok. Htjel bih da znam koliko je moguce da se to ponovi i sta je najbolje da radim po sledecoj tep. Sta da mu dajem za jesti i piti da bi malo ojacao imunitet posto se cesto razboli upalom grlai slicno i koliko cesto smijem da mu dajem dijazepam kad ima temp koliko dugo djeluje. . . Hvala vam mnogo unapred. . .


 5. Milana 22.03.2011

  Za one kji ne znaju - profilaksa je prevencija. Nije to nikakav strucan izraz. . .


 6. brletic tatjana 05.01.2011

  Moja devojcica od 20 meseci je dozivela fras pre mesec dana. Pre toga gotovo da nikada nije bila narocito bolesna. Tada je imala temp. 38, 7 i dala sam joj lek. Ne mogu opisati strahotu koja nas je zadesila, mislila sam ode mi dete. Uzas jedan, a sad sam u panici sta cu kada dobije ponovo temp. Umirem od straha. A cula sam da se ponavlja. Razumem svakog roditelja koji je prosao kroz taj pakao. Hvala bogu moje dete nije imalo posledice, ali ja vise nisam kako treba. Sanjam taj dan ne mogu da zaboravim.


 7. koviljka 07.10.2010

  Ja sam majka dve devojcice, sa mladjom sam dozivela sok, kao sto je i napisano, sve je to zbog urinarne infekcije tj. Bakterija eserihija koli, koja je i izazvala veliku temperaturu i takozvani fras. Jos uvek sam pod stresom, molim boga da se nikad vise ne pojavi. Ne mogu da verujem da se tako malim bicima moze desiti fras.


 8. bojanbg74@hotmail.com 15.06.2009

  Ovakvi tekstovi ne sluze lekarima i zdravstvenim radnicima, koji su nadam se savladali i naucili sta su febrilne konvulzije. Autor ovog teksta ili voli da se pravi pametan, ili pokazuje kako je napamet naucio strucne nazive. Stoga bih zamolio da napisete sa objasnjenjima, sta su to profilakse, i ostali strucni medicinski izrazi koji nemedicinski ljudi slabo razumeju. Hvala


 9. Bosko Lekovic 17.12.2008

  Zaista je steta sto su nase medinciske "vlasti" iskljucile deciji sirup "Nimulid" kao lek za visoku temperaturu i, cak, iskljucile ga iz dozvole za uvoz bez ikakvog razloga i obrazlozenja. Lek je odlican, vrlo uspesan i toplo ga preporucujem roditeljima koji gube strpljenje i ne zele vise da maltretiraju svoju decu raznim (i delimicno uspesnim) paracetamolima, brufenima i sl. Otac tri mala deteta, BL


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde