Laringitis (zapaljenje grkljana)

Laringitisi su zapaljenja grkljana, obično se javljaju u sklopu zapaljenskih procesa disajnih puteva a ređe izolovano.
 
 

Uzrok nastanka

Akutni laringitis može biti deo generalizovane infekcije disajnih puteva ili lokalizovana promena na sluzokoži grkljana. Češći je zimi i u rano proleće. Pored toga trauma, hemijski toksini i iritacija dovode do laringitisa. Hronični laringitis nastaje zbog nepravilnog korišćenja glasa, poremećaja normalne funkcije gornjih disajnih puteva, infekcija zuba, sinusa i krajnika, zloupotrebe alkohola i duvana, prašine i dima, zagađenja vazduha, klimatskih faktora i reumatizma.

 

Klinička slika 

Akutni laringitis

Simptomi su promuklost, pritisak u grlu, lak bol, kašalj, ređe otežano disanje, zamor i povišena temperatura. Pregledom se ustanovi simetrično crvenilo glasnih žica sa lepljivim sekretom između njih. Zapaljenje se može smiriti posle nekoliko dana dok promuklost može trajati i duže dve do tri nedelje.

 

Hronični laringitis

Povremena promuklost, retko afonija (gubitak glasa), kašalj, hrkanje kao i suvoća glasa su glavne smetnje. Glas je hrapav i zamorljiv kod dužeg napora. Pomenute smetnje traju različito, nejednakog su intenziteta i ponavljaju se periodično pod dejstvom etioloških faktora. Obično nema bola i pacijent se privikava na promuklost.

 

Akutni laringitis kod dece

kod dece je ovo mnogo ozbiljnija bolest,razlozi su veća sklonost sluzokože zapaljenju zbog bogatijeg limfotoka,i manja je sposobnost iskašljavanja i veća sklonost spazmima. Kašalj, otežano disanje i promuklost su karakteristični simptomi a ređe nastaju cijanoza i stridor.

 

Postoje laringitisi težeg tipa, koje predstavljaju ulcerativni oblici ili oblici sa značajnim edemima i tumefakcijama. Laringitisi se mogu superponirati i u toku ospica, tifusa, luesa.

 

Edem larinksa je patološko stanje uzrokovano infekcijom ili je alergijskog porekla- vezivno tkivo određenih zona larinksa, kad se natopi tečnošću (serum i ćelije), se širi. Najčešći među edemima je edem epiglotisa(poklopca grkljana), koji otežava gutanje i koji, u najtežim slučajevima, otežava disanje; ostali edemi mogu pogoditi glasne žice, posebno njihovu donju površinu, uzrokujući otežanost disanja ili dispneju, koja katkad može dovesti do velike opasnosti od asfiksije (ugušenja).

 

Apscesi i flegmone mogu zahvatiti larinks, uzrokujući vrlo jake bolove u grlu (prenesene i proširene iz uha) i otežavajući gutanje i disanje. Njima se pridružuju visoka temperatura i reakcije čitavog organizma.

 

Dijagnoza  

Postavlja se na osnovu anamneze, pregleda i to - indirektni pregled larinksa, kao i kada je to potrebno mikrobiološke analize.

 

Lečenje        

Mirovanje, odmor glasa i tople inhalacije. Takođe antibiotici, antitusici, kortikosteroidi kod otoka i analgetici. Kod hroničnog oblika je nekada potrebno uklanjanje viška tkiva sluzokože putem laringomikroskopije. Dva su cilja tog tretmana: odstraniti leziju i proveriti nejnu benignost, kao i vratiti glas u normalu.


 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Verica 31.10.2022

  Interesuje me ima li neko da je uspešno rešio problem laringitisa kod deteta i kako....strah me više da ga izvedem u prirodu,uvek se desi


 2. Marija 20.08.2022

  Molim vas kako nazvati laringitis u Njemačkoj dijete mi ima 4 godine nema temperaturu savijet


 3. Vladan 30.10.2017

  Zaboravlja se koliko je vazno da covek ima alkalnu ishranu jer ishrana koja stvara ph kiselu sredinu u telu dovodi do razmnozavanja bakterija, virusa, kancera kao najgore opcije. Takodje, mleko koje nije majcino dovodi do kiselosti, posebno kravlje mleko. Covek je jedino bice koje pije mleko i posle perioda dojenja. Na kraju, beli secer unistava imuno sistem, a i mleko i slatkise i slanise deca tamane u neumerenoj kolicini.


 4. Meliha 07.09.2012

  Moa bebica ima 13 meseci i prije dva dana e pocela da kasluca i odednom promuklost, odmah doktoru kad dg laringitis subglotica, inekcia, antibiotik inhalacie na silu place u vrisak neda, dva dana i evo vec e bolje, intersue me da li se cesto vraca. . . . . . . . . .


 5. Dragica 23.04.2012

  U poslednju godinu  imam problema sa promuklošcu par puta sam odlazila kod doktora da bi mi doktor savjetovao odmaranje glasa septolete i vitamine. Sada sam ponovo promukla vec četrdeset dana, zatim sam počela pomalo da kašljem otišla sam kod doktora koji me je poslao da uradim bris grla, i laboratorijski nalaz krvi. Nalazi su bili u redu doktor je rekao da je bila blaga viroza koja je u prolazu ništa nije propisano. Na pitanje zašto mi se to često javlja on je rekao da sam sklona prehladama. Čitajuči članak o laringitisu primjetila sam da pola tih simptoma ja imam, pa zato želim vaš savjet. Unaprijed hvala. . . !!!!!!!


 6. milan 07.01.2012

  Ja mrzim bolest koja se zove laringitis jer sam prosao tezak period kroz to i ne bi voleo da mi se vise pojavi.


 7. Sladjana Kolundzic 22.11.2011

  Da li bi homeopatija mogla da pomogne kod laringitisa jer ja vise nemam snage da gledam nemocne pedijatore koji kao papagaji ponavljaju da su nemocni da rese ovaj veliki problem koji je i veoma opasan?


 8. D. Brkic 10.04.2010

  Imamo dečaka koji je sa 11 meseci dobio prvi laringitis. Ovo nam je treće dete u porodici ali prvo koje je imalo laringitis. Problem je u i tome što je on pre 10 dana napunio godinu dana i danas (preko noći) je ponovo dobio laringitis praćen crvenilom levog uha. Odveli smo ga kod lekara i dobili terapiju pronizonom, pancefom (antibiotik) , febricetom. Kod prvog laringitisa je primio i urbazon. Zabrinuta sam, ne znam šta se sve može desiti. Da li možemo preduzeti neke mere da se ne pojavi ponovo? On je još beba. . .


 9. sanja 01.04.2010

  Imam sina 4 god. Pre nedelju dana je dobio laringitis. Do sad ga je vec imao dva puta. Jednom prosle godine i jednom pre dve godine. Da li je normalno da se to desava tako ucestalo?


 10. Jovan Sandić 31.12.2009

  Ja sam kao mali, kao dvogodišnjak imao tezi oblik laringitisa sa gusenjem i zaglavio dvonedeljnu bolnicu. Posle toga nisam imao napada do jednog u 14 godini koji sam sam donekle izazvao pijuci hladnu vodu nakon basketa na hladnom vazduhu. Tog napada i gusenja se vrlo dobro secam jer sam bio veliki. Reci cu samo da je jedino strasnije iskustvo koje sam u zivotu imao bliski susret sa detonacijom za vreme nato agresije kad me zamalo ubio komad tavanice sto se odvalio sa stropa. Pokusavao sam da dodjem do vazduha i jednostavno nisam mogao. . . . Najgore je sto sam svega vrlo svestan. . . Zevas ko riba ali vazduha nema. . . Uzas. . . . Na srecu posle tog perioda i nakon puberteta nisam imao napada. . . Na nesrecu preneo sam taj neki gen i na sina. . . Nema nista strasnije od gledanja sopstvenog deteta koje se gusi, ti ne mozes da mu pomognes a znas kako mu je. . . Do sada je imao vise napada, koji se obično zavrse tako sto ga prvo inhaliramo da dobijemo na vremenu da se spremimo, uletimo u auto i u hitnu gde mu obicno daju dexazon i dete se umiri i odspava do jutra. Ujutru kao da se nista nije desilo. Nismo uspeli do sada da utvrdimo nista kao izazivac ovih napada. Imamo problema sa krajnicima koji su uvecani i sa trecim krajnikiom ali to cemo uskoro resiti. . . Onda nam preostaju samo alergijski uzroci koji cemo takodje uskoro upisati. . . Ono sto smo primetili je da se napadi desavaju kad se dete isforsira fizicki, recimo puno trci, kad naglo promeni okruzenje, (povratak sa planine u ravnicu) , kad isforsira grlo (isforsira grlo, vice u igri) . . . Nisu svi napadi isti neki su blazi, neki su jaci. . . Dete legne zdravo, nakon par sati spavanja javlja se velika promuklost praćena kašljem (pasji lavež kašalj) i nakon nekog vremena se budi sa gušenjem. . . Ponekad se pre napada javi jedva primetna promuklost pa ga obavezno inhaliramo. . . E sad kad sam se izjadao i kratko opisao svoju muku, reci cu sta sam primetio. . . Lekari cesto razlicito tretiraju napade. . . Neki preporucuju da se dete unese u kupatilo, pusti se vrla voda da napravi paru i napuni kupatilo. . . To je neka vrsta inhaliranja. . . . Cak mi je jedan lekar i preporucio da tako inhalirano dete iznesem na hladnij vazduh, da ta nagla promena moze pozitivno da utice na napad. . . Moje zapazanje je da se dete i cim ga iznesemo iz sobe i dok udjemo u auto gde je vec hladnije malo umiri. . . Kome se jednom desi, odmah kupite inhalator, bez njega ne mozete. . . I nemojte paniciti, detete je u tom momentu potreban neko da ga umiri, jer plakanjem samo pogorsava situaciju. . . . A lekari ce bolje reagovati na stalozenog roditelja. . .


 11. JASMINA 30.08.2009

  Sta raditi kad se nadjete sa detetom koje odjednom krene da kaslje promoklo i dobije laringitis a vi niste u mogucnosti da mu pruzite prvu pomoc tipa aeriusa ili inhalacije?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde