Actinomyces israelii

Actinomyces israelii je sporogena Gram pozitivna anaerobna bakterija. Zbog svoje filamentozne strukture A. israelii  dugo je svrstavana među gljive. Pripada saprofitnoj flori čoveka i životinja i najčešće se nalazi u ustima, ždrelu i debelom crevu.

Put prenošenja

Da bi se bolest manifestovala, A. israelii se mora naći u anaerobnim uslovima što se dešava najčešće pri povredama, ekstrakciji zuba, hirurškim zahvatima.

Patološki (medicinski) značaj

Aktinomikoza je hronično zapaljenje kože i potkožnog tkiva. Bolest se manifestuje u tri oblika:
  • cervikofacijalni
  • torakalni
  • abdominalni
Cervikofacijalni oblik manifestuje se promenama u predelu vrata u vidu tvrdih, tamnocrvenih infiltrata koji se raspadaju, apscediraju. Brojni apscesi se dreniraju preko fistula. Iz njih se secernira lepljiv, gnojav sadržaj neprijatnog mirisa, u kome se nalaze karakteristične sumporne granule. Promene zahvataju i kost.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike i mikrobioloških ispitivanja - dokazom druza (kolonije uzročnika) u gnoju, bioptičnom i aspiracijskom materijalu.

Lečenje

Lek izbora je penicilin G. Daju se visoke doze penicilina. Lečenje obično traje između 3 i 8 meseci. Kod preosetljivih na penicilin preporučuju se adekvatne doze tetraciklina, rifampicina, eritromicina. Hirurška terapija podrazumeva inciziju i drenažu apscesa i eksciziju fibroznih promena.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. David 23.02.2016

    Za ovo postoji alternativni lijek a on je aktivni kiseonik u snažnim količinama svaki dan u kući bez barokomore, javite se na nebesko. com@gmail.com. Volio bi pomoći savjetom i rješenjem da budete bolje jer je ovo uređaj protiv opasnih neizlječivih virusa.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde