Treponema pertenue

Treponema pertenue je spiroheta ( bakterija spiralnog oblika). Ima tanak i dugačak oblik, sa zašiljenim krajevima i pravilnim spiralnim navojima, čiji broj varira od 4-14.

Put prenošenja

Prenosi se direktnim kontaktom sa kožnim lezijama inficiranih osoba. Najčešće se inficiraju deca u seoskim, tropskim područjima.

Patološki (medicinski) značaj

Frambezijaza je hronična infekcija uzrokovana spirohetom Treponema pertenue, koja primarno zahvata kožu, kosti i zglobove. Dve do četiri nedelje posle infekcije nastaje promena na mestu ulaska mikroorganizma kroz kožu. Promena je malinastog izgleda ili u vidu grupe od više papula i uglavnom je bezbolna ("mother yaw"). Ovakve promene mogu perzistirati mesecima. Nekada se jave satelitske promene (na drugoj lokalizaciji) neposredno pre ili posle zarastanja primarne lezije i mogu prerasti u nodule koji dovode do erozija ne mestu nastanka i praćene su visokom temperaturom.

Pored promena na koži mogu se javiti zapaljenja kostiju, praćena bolom i destrukcijama. Karakteristične su destruktivne promene tibije ( sabljasta tibia). Javlja se i daktilitis - zapaljenje prstiju.

Ukoliko se ne leči na vreme, u krajnjem stadijumu nastaju destruktivne lezije kože i kostiju koje dovode do teških unakaženja i invaliditeta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, mikroskopskim pregledom (tamno polje), kliničke slike, seroloških reakcija (RPR, VDRL, TPHA, FTA - ABS).

Lečenje

Lečenje podrazumeva primenu penicilina.
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 1

  1. Rajko 28.06.2018

    Imao sam sifilis vdrl 1 prema 64 a tph 1-5120 nakon lecenja penicilinom i dovicinom imao sam vdrl 1-32 a tph 1256 nakon mesec dana ponovio sam nalaz i bio je potpuno isti kao prethodni a danas opet imam vdrl 1-256 a tph 1-10240 sad mi nije jasno kako se sve pogorsalo posle terapije iako sam odnose imao koristeci zastitno sredstvo. Sta da radim


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde