Treponema pertenue

Treponema pertenue je spiroheta (bakterija spiralnog oblika). Ima tanak i dugačak oblik, sa zašiljenim krajevima i pravilnim spiralnim navojima, čiji broj varira od 4-14.

Put prenošenja

Prenosi se direktnim kontaktom sa kožnim lezijama inficiranih osoba. Najčešće se inficiraju deca u seoskim, tropskim područjima.

Patološki (medicinski) značaj

Frambezijaza je hronična infekcija uzrokovana spirohetom Treponema pertenue, koja primarno zahvata kožu, kosti i zglobove. Dve do četiri nedelje posle infekcije nastaje promena na mestu ulaska mikroorganizma kroz kožu. Promena je malinastog izgleda ili u vidu grupe od više papula i uglavnom je bezbolna ("mother yaw"). Ovakve promene mogu perzistirati mesecima. Nekada se jave satelitske promene (na drugoj lokalizaciji) neposredno pre ili posle zarastanja primarne lezije i mogu prerasti u nodule koji dovode do erozija ne mestu nastanka i praćene su visokom temperaturom.

Pored promena na koži mogu se javiti zapaljenja kostiju, praćena bolom i destrukcijama. Karakteristične su destruktivne promene tibije ( sabljasta tibia). Javlja se i daktilitis - zapaljenje prstiju.

Ukoliko se ne leči na vreme, u krajnjem stadijumu nastaju destruktivne lezije kože i kostiju koje dovode do teških unakaženja i invaliditeta.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, mikroskopskim pregledom (tamno polje), kliničke slike, seroloških reakcija (RPR, VDRL, TPHA, FTA - ABS).

Lečenje

Lečenje podrazumeva primenu penicilina.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde