Nazalni polip

Polipi nosa su morfološke formacije lokalizovane u nosnoj šupljini, ali nekada se mogu naći u maksilarnom sinusu i etmiodinim ćelijama.

 

 

Uzrok nastanka

Kao etiološki činioci navode se hronična infekcija, alergija, lična predispozicija i neoplazme.

 

Klinički oblici

Razlikuju se obični i neoplastični tip polipa nosa. Obični, mukozni polip ima edematoznu hipertrofiju submukoze, rastresitu fibrilarnu strolmu i intracelularni serozan sekret sa metaplazijom žlezda. Ovaj polip može biti alergijski, vazomotorni ili zapaljenski. Najčešća je alergijska geneza polipa. Drugi, neoplastični polip predstavlja neoplazmu i može biti benigni ili maligni.
 

Klinička slika

Klinička slika se manifestuje opstrukcijom nosa, anosmijom (gubitak osećaja mirisa), slivanjem sekreta, glavoboljama i dr. Nekada postoje i kijanje, gnojna sekrecija i proširenje nosnih kostiju u ekstremnim slučajevima. Neki bolesnici mogu imati i teškoće od strane bronhija pa i astmu. Prednjom rinoskopijom se vidi jednostruka ili višestruka ovalna, glatka beličasta, sjajna formacija u nosu, pretežno u srednjem ili zajedničkom nosnom hodniku. Polip nosa je obično obostran, a može imatikruškolik ili grozdast izgled. Sluzokoža nosa je bleda.
 

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu anamneze, kliničke slike, objektivnog pregleda (prednja i zadnja rinoskopija) i radiografije sinusa.
 

Lečenje

Lečenje je po poraviulu hirurško. Hirurška terapija obuhvata uklanjanje polipa, sa ili bez operacije zahvaćenih sinusa. Konzervativna terapija uključuje antihistaminike, lokalne kortikosteroide i vazokonstriktore.
 

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. Daninela 10.10.2021

  Zdravo svima, Mene zanima kako ste saznali da imate polipe, koji su tačno simptomi? Moj sin već 6 godina ima čudan osećaj u nosu, izduva nos a nema ništa a opet zapusen. Puno puta sam ga vodila kod dr I uvek dobije kortikisteroid, bude par dana OK I tako vev duže vreme, sada ije i njih izgubio, ne skroz ali dosta. Molim vas neki savet. Hvala, pozdrav Danijela


 2. Martin 14.01.2013

  Imam polipe u nosu več 3 godine. Dva puta sam ih operisao i nekoliko puta vadio na živo, i opet su se vratili. Postoji li neko rešenje sem operacije?


 3. Aleksandar 24.04.2010

  Da li može sprej Avamyis da pomogne kod konzervativnog lečenja sinusnih polipa? Ja sam aktivan sportista i treniram biciklizam, a ne mogu da dišem. 


 4. Marija 27.07.2009

  Kao dete operisala sam 4 puta polip u nosu. Imam alergijski rinis od 4 godine i astmu. Pre 15 godina operisala sam i polipe na glasnim žicama. Mislim da sada (49 godna) imam ponovo polip u nosu. Ove sezone sam veoma burno reagovala na polen breze, pa na trave, a sada me stiže ambrozija. Sutra idem kod specijaliste za orl.


 5. Tanja 19.07.2009

  Operacija se obavlja kroz nos i nema ožiljaka. Savetujem ti da se operišeš u Gradskoj bolnici u Beogradu. Ja sam se operisala tamo i hvala Bogu, sve je uglavnom dobro prošlo...


 6. Jovanka 30.06.2009

  Imam polip u nosu. Ako moram da operišem, da li postoji zahvat kroz nos ili mora biti klasična operacija?


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde