Polip glasnih žica

Među pseudotumorima larinksa najbrojniji su polipi. Pod polipima se podrazumevaju pseudotumori nepoznate etiologije u čijoj je osnovi prisutna proliferacija izmenjenog epitela uz promene u subepitelnom sloju izazvane zapaljenskim procesima.

Uzrok nastanka

O uzrocima nastajanja polipa postoje neslaganja. Mišljenja su da nastaju na osnovi zapaljenskih procesa, lokalnih promena krvnih sudova, mehaničkih oštećenja, funkcijskih poremećaja i dr.

Klinička slika

Polipi su manji ili veći loptasti izraštaji na peteljci ili široj osnovi. Veličina im varira od zrna prosa do veličine zrna kukuruza. Boje su bledosive, ružičaste ili mrkocrvene. Praćeni su promuklošću, a veliki polipi i respiratornim smetnjama (smetnje u disanju).

Dijagnoza

Postavlja se indirektnom laringoskopijom i biopsijom.

Lečenje

Lečenje je mikrohirurško. Polip se odstranjuje pri biopsiji u celini uz čuvanje okolne sluznice. Često je potrebno sprovesti fonijatrijsku (govornu) rehabilitaciju bolesnika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. LjiljanaL Müller 05.05.2020

  Ja sam operisala glasne žice. Na levoj sam imala edem a na desnoj polip. Verujte mi ovo se slabo pimetilo da postoji. Samo po glasu sam primetila. Polip je bio 8 mm po operaciji. Dobro se osećam, smanjila cigarete i tako. Idite redovno na kontrole disajnih organa, pogotovo pušači. Nije ništa strašno - ni pregled ni operacije. Najbolje je na vreme otkriti problem. Pozdrav


 2. Obrad 16.09.2016

  Meni su za mjesec dana dva puta operisali polipe. Da li je to u redu?


 3. Maja 22.09.2011

  Da li se polipi vraćaju i koliko često? Posle operacije, koliko često je potrebna kontrola?


 4. Dmitrović Snežana 04.03.2011

  Moj muž je 2007. godine operisao polip sa leve strane glasnih žica. Sve je bilo u redu, mislim na operaciju i oporavak. Međutim. pošto se nije pridržavao pravila, da ne sme da puši, pije žestoka pića, pivo i to hladno. Sad je došlo do problema, glas mu je promukao, jako loše priča, da ga covek ne razume šta hoće. Počeo pre mesec dana da se gusi, nema vazduha. A neće kod lekara. Operiosao ga je dr. Dejan R. iz Zemunske bolnice. Ja vas pitam sta da radim. Teram gada ide ponovo kod dr. Ali on neće.


 5. Rozi 02.10.2009

  Komentar iz vlastitog iskustva. Operisala sam polipe na glasnicama. I sve je prošlo ok, pre nekih mozda 13 godna. Smatram da sam ih zaradila od suvog vazduha od grejanja klasicnog (nije bilo klime) u autu-fića, a pritom sam jako mnogo pričala i psihički se naprezala radeći obuku vozača. Danas isto, kada nesto emotivno-znači važno za mene, želim saopštiti u restoranu ili drugoj bučnijoj prostoriji, ne mogu to izgovoriti gubim glas i suši mi se grlo. I dalje zakljucujem da mi suv vazduh, naročito osušen veštackim grejanjem smeta, kao i ventilacija u autu. E sad, da li opet imam polipe? Jer nisam nista kontrolisala, a boja glasa mi se ne menja kao pre, kad je bio skoro muški. 


 6. Miladin 14.06.2009

  Umesto komentara pitam: posle laringomikroskopije u horizontalnom položaju glave, kada je okrenuta u levo u položaju koji zauzima ugao od 0 do oko 80 stepeni normalno na nos udahnem ali ne mogu da izbacim vazduh na nos, već moram da otvorim usta, dok pri položaju glave u ostalom opsegu normalno dišem. Kada podignem glavu, sedim ili hodam normalno dišem. Pri otpustu sa url u bg rekli su mi da su pri radu malo zakačili desni krajnik i da će to vremenom proći. Da li je ovo još neko imao, i šta stručnjaci ako ovo čitaju, misle.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde