Polip glasnih žica


Među pseudotumorima larinksa najbrojniji su polipi. Pod polipima se podrazumevaju pseudotumori nepoznate etiologije u čijoj je osnovi prisutna proliferacija izmenjenog epitela uz promene u subepitelnom sloju izazvane zapaljenskim procesima.

Uzrok nastanka

O uzrocima nastajanja polipa postoje neslaganja. Mišljenja su da nastaju na osnovi zapaljenskih procesa, lokalnih promena krvnih sudova, mehaničkih oštećenja, funkcijskih poremećaja i dr.

Klinička slika

Polipi su manji ili veći loptasti izraštaji na peteljci ili široj osnovi. Veličina im varira od zrna prosa do veličine zrna kukuruza. Boje su bledosive, ružičaste ili mrkocrvene. Praćeni su promuklošću, a veliki polipi i respiratornim smetnjama ( smetnje u disanju).

Dijagnoza

Postavlja se indirektnom laringoskopijom i biopsijom.

Lečenje

Lečenje je mikrohirurško. Polip se odstranjuje pri biopsiji u celini uz čuvanje okolne sluznice. Često je potrebno sprovesti fonijatrijsku (govornu) rehabilitaciju bolesnika.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 7

 1. Obrad 16.09.2016

  Meni su za mjesec dana dva puta operisali polipe. Da li je to u redu?


 2. Obrad 16.09.2016

  Meni su za mjesec dana dva puta operisali polipe. Da li je to u redu?


 3. maja 22.09.2011

  Dali se polipi vracaju, i koliko cesto? Posle operacije, koliko cesto je potrebna kontrola?


 4. Dmitrovic Snezana 04.03.2011

  Postovani doktore,
  imala bi jedno pitanje. Moj muz je 2007. Godine operisao polip sa leve strane glasnih zica. Sve je bilo u redu, mislim na operaciju i oporavak. Medjutim posto se nije pridrzavao pravila da nesme da pusi, pije zestoka pica, pivo i to hladno. Sd je doslo do problema glas mu je promukao, jako lose prica da ga covek ne razume sta hoce. Poceo jeima mesec dana da se gusi, nema vazduha. A nece kod lekara. Operiosao ga je dr. Dejan rancic iz zemunske bolnice. Ja vas pitam sta da radim. Teram ga da ide ponovo kod dr. Ali on nece.


 5. Dmitrovic Snezana 04.03.2011

  Postovani doktore,
  imala bi jedno pitanje. Moj muz je 2007. Godine operisao polip sa leve strane glasnih zica. Sve je bilo u redu, mislim na operaciju i oporavak. Medjutim posto se nije pridrzavao pravila da nesme da pusi, pije zestoka pica, pivo i to hladno. Sd je doslo do problema glas mu je promukao, jako lose prica da ga covek ne razume sta hoce. Poceo jeima mesec dana da se gusi, nema vazduha. A nece kod lekara. Operiosao ga je dr. Dejan rancic iz zemunske bolnice. Ja vas pitam sta da radim. Teram gada ide ponovo kod dr. Ali on nece.


 6. Rozi 02.10.2009

  Komentar iz vlastitog iskustva. Operisala sam polipe na glasnicama. I sve je proslo ok pre nekih mozda 13 godna. Smatram da sam ih zaradila od suvog vazduha od grejnja klasicnog (nije bilo klime) u autu-fica, a pritom sam jako mnogo pricala i psihicki se naprezala radeci obuku vozaca. Danas isto, kada nesto emotivno-znaci vazno za mene zelim saopstiti u restoranu ili drugoj bucnij prostoriji ne mogu to izgovoriti gubim glas i susi mi se grlo. Idalje zakljucujem da mi suv vazduh narocito osusen vestackim grejanjem smeta, kao i ventilacija u autu. E sad, da li opet imam polipe je??? Jer nisam nista kontrolisala, a boja glasa mi se ne menja kao pre, kad je bio skoro muski. Pozdrav od nedisciplinovane osobe i jos da se pohvalim i da sam pusac. Sramota. Pozdravljam


 7. Miladin 14.06.2009

  Umesto komentara pitam: posle laringomikroskopije u horizontalnom položaju glave kada je okrenuta u levo u položaju koji zauzima ugao od 0 do oko 80 stepeni normalno na nos udahnem ali ne mogu da izbacim vazduh na nos, već moram da otvorim usta, dok pri položaju glave u ostalom opsegu normalno dišem. Kada podignem glavu, sedim ili hodam normalno dišem. Pri otpustu sa url u bg rekli su mi da su pri radu malo zakačili desni krajnik i da će to vremenom proći. Da li je ovo još neko imao, i šta stručnjaci ako ovo čitaju, misle.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde