Bol u grlu

Česte promene dnevne temperature i početak jeseni prvi su znaci da treba da povedete malo više brige o zdravlju. Jedna od najčešćih sezonskih boljki je neprijatan bol u grlu.

Zašto se javlja bol u grlu?

Bol u grlu najčešće mogu da prouzrokuju virusi ili bakterije. Ima ih mnogo krajem jeseni i tokom zime, a prenose se prljavim rukama, ali i direktnim kontaktom, na primer poljupcem. Česta je kod dece i mladih ljudi, ali se može pojaviti u bilo kom životnom dobu. Neki od virusa koji izazivaju grlobolju na sluzokoži usta mogu da prouzrokuju pojavu afti - malih bolnih plihova.

Drugi uzroci mogu biti disanje na usta, drenaža sinusa. Takođe, grlobolju izaziva Streptococcus i Arcanobacterium haemolyticum najčešće kod mladih ljudi, koju prati sitan osip. Nije svaki bol u grlu angina (kako se to obično pogrešno misli), a naročito ako nema visoke temperature. Ako traje duže od 2 nedelje i pored lečenja može biti znak ozbiljnijeg oboljenja kao što je rak grla ili AIDS.

Kako sprečiti grlobolju?

Evo nekoliko saveta kako da zaštitite svoje grlo od potencijalnih bolova i upala:

 • Štedite grlo - ukoliko vas grlo boli i grebe, predahnite malo. Manje pričajte, pravite duže pauze kad govorite, neka vam ton bude ravan. Nemojte pričati dugo na hladnom i otvorenom.
 • Pazite sa napitcima - nemojte piti preterano tople, kao ni hladne i gazirane napitke. Alkohol nikako ne konzumirajte. Izbegavajte zadimljene i zagušljive prostorije, koje takođe mogu uticati na bol u grlu.
 • Zaštitite se - koristite neke pastile kako bi zaštitili sluznicu grla. Jedan od načina da brinete o svom grlu je i da ga redovno ispirate čajevima od žalfije i drugih biljaka.
 • Dišite na nos - To je jedini zdrav način disanja, jer disanje na usta u značajnoj meri oštećuje sluznicu grla. Za ispravno disanje na nos najvažnije je da vam je nos uvek uredan, da je sluznica zdrava, a nosni hodnici prohodni.

Simptomi i lečenje bola u grlu

Najčešći simptomi su bolovi u grlu i problemi sa gutanjem. Bol se može širiti ka ušima, moguća je povišena telesna temperatura, mogu da oteknu limfne žlezde ispod donje vilice i na vratu. Ukoliko je grlobolja izazvana virusima simptomi su obično blaži i često su povezani sa običnom prehladom. Ukoliko je grlobolja izazvana Coxsackie virusom mogu se pojaviti mali plikovi na krajnicima i nepcu.

Ako je grlobolja prouzrokovana streptokokama, krajnici otiču, obloženi su, sve je praćeno visokom temperaturom, bolom u grlu, neprijatnim dahom, a pacijent se oseća veoma bolesno. Streptococcus je bakterija koja izaziva reumatsku groznicu koja je veoma ozbiljno oboljenje, izaziva bol u zglobovima i oštećenje srčanih zalistaka. Pa je lečenje grlobolje izazvane streptokokama veoma važno kako bi se sprečila pojava reumatske groznice.

Postavljanje dijagnoze

Lekar dijagnozu postavlja na osnovu simptoma, kada je potrebno brisom iz grla i ponekad uzorkom krvi. Način lečenja zavisi od prouzrokovača. Ako su grlobolju izazvale bakterije leči se antibioticima uglavnom bez bilo kakvih komplikacija. Kod grlobolje izazvane virusima, grlobolja se obično leči samo paracetamolom za skidanje temperature. Simptomi mogu biti olakšani sprejevima i tabletama koje sadrže anestetike i antiseptike.

Kada raditi bris grla?

Bris grla je najbolji način da se utvrdi ima li bakterija u grlu koje treba lečiti. Bris je jednostavna i jeftina dijagnostička metoda koja se može uraditi u velikom broju laboratorija, čak i bez odlaska u zdravstvenu ustanovu. Posle 24 sata i prvog čitanja se već može znati da li raste neka od patogenih bakterija koju treba lečiti antibiotikom.

Ako nema visoke temperature i osoba je dobrog je raspoloženja i ne žali se na druge tegobe, nema potrebe da se žuri sa brisom grla. Ako se radi o standardnim virusnim upalama grla one će proći već za dan-dva, bol će se smanjivati i prestaće, pa bris nije neophodan.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa bolom u grlu.


 


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 13

 1. Rada 30.11.2023

  Boli me grlo već mesec dana nemam temper.teže gutam kaplem a još pet i guši u grlu nemam vazduha kao da ću se ugušim nekad sleve a nekad i sa desne strane pijem antibiotik ali ništa isto mi je šta da radim najgore mi je ovo gušenje.Molim pomoć šta da radim


 2. Marija 25.11.2023

  Imam bol u grlu bez temperature


 3. Stefan 23.02.2023

  Za sve one koji imaju dugotrajnu nelagodu u grlu,ako ste imali oralni sex, ili cesto menjali partnere , uradite test na hpv virus. Hpv virus pravi cuda sa grlom i genitalnim podrucjem posto su ti delovi tela podlozni genitalnom hpv virusu.


 4. Mirko Sabljić 27.09.2022

  Imao sam tri dana bol u grlu koji se smanjivao svaki dan, ali treći da sam počeo kašljati.Četvrti dan prilikom ležanja, spavanja imam problema sa izdisajem, imam osećaj gušenja. Nisam imao tempetaturu.Sad je 02h posle ponoći ne mogu da zaspem. Pomozite!


 5. 28.02.2022

  Boli me grlo vec pola godine u zadnjih mesec ipo dana boli i kad pricam neki kazu da je od kiseline i gorusice da se vraca u jednjak pa boli grlo bio sam i na url. Dali mi neke lekove i neke za sisanje al bol pri govoru je jos gori sta da radim Boli me grlo vec pola godine u zadnjih mesec ipo dana boli i kad pricam bio sam na url. Dali mi neke lekove i neke za sisanje ali bol pri govoru je jos jaci neko kaze da je od kiseline i od gorusice da se vraca u jednjak i da boli grlo molim vas sta da radim


 6. Iris 23.01.2022

  Grlo mi je crveno konstantno, vec 5 meseci. Boli me cesto, neki dan prestane pa ponovo pocinje bol u grlu. I tako mesecima. Nemam temperaturu. Bris grla u redu. Od antibiotika i pastila nista ne pomaze. Sta ciniti? Hvala


 7. Jelena 17.01.2022

  Dobar dan ,skoro na svaka 2 meseca imam bolove u grlu ,odem lekaru i dobijem terapiju i prodje ali stalno uvek brzo krene opet da boli


 8. Pejovic 06.06.2021

  Mene na svaka dva meseca boli grlo i taj bol toliko dostigne maksimum da ne mogu okrenuti vrat koliko boli.Ja nemam probleme sa stomakom niti sa temperaturom ili necemu slicnom samo je problem grlo...Ako moze neki savet bicu zahvalan.


 9. Marica 04.01.2021

  Slucajno sam jutros kod deteta primetila kad sam joj gledala grlo i kad zine jako da joj pored jezika izadĵe kao neka izraslina ali se brzo vrati nazad sta bi to moglo da bude?


 10. Dame 16.05.2020

  Boli me grlo više od 3 meseca. Nemam temperaturu, ne kašljem, a bio sam kod lekara, ništa mi nije pomogao. 


 11. Danijel 25.04.2020

  Nalazim se u gostima u Švajcarskoj. Imam jaku bol u grlu već četiri dana. Bio samo kod lekara, dao mi antibiotik, ali mi ne pomaže. Ništa niti mogu da jedem niti da pijem. Molim vas reci te mi sta da radim?


 12. kristina 21.06.2013

  Imam bolove u grlu 7 dana i nemam temperaturu. Teško gutam i nikakve druge simptome. Dr misli da je angina


 13. vesna 11.05.2013

  Provjereno nemam bakteriju. Grlo me često boli, nekoliko puta mesečno peckanje, bol kada gutam, a ponekad dobijem i temperaturu. Javila sam se svom doktoru, nije mi dao nikakve tablete, samo pijem čajeve, limunade i ispiram grlo.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde