Coxsackie virus (Koksaki virus)

Koksaki virusi spadaju u familiju virusa Picornaviridae, a u rod Enterovirusa. Ovi virusi spadaju u RNK viruse što znači da u genomu imaju jednolančanu, linearnu RNK, najmanji su (20-30μm). Postoje Koksaki A (23 serotipova) i Koksaki B (6 serotipova) virusi.

Put prenošenja

Izvor zaraze je čovek. Prenose se fekooralnim putem. Ima ih u otpadnim vodama i bazenima. Često se naziva 'bolest prljavih ruku' upravo zbog prenošenja putem prljavih ruku.

Patološki (medicinski) značaj

Najčešće izazivaju:

Miokarditis

Najčešće postoje simptomi respiratorne infekcije koji su prethodili srčanoj simptomatologiji: malaksalost, brzo zamaranje, otežano disanje pri naporu, nadražajni kašalj, lupanje srca, bol u grudima, kolapsna stanja i gubitak svesti. Kliničkim pregledom može se naći cijanoza perifernog tipa (modre usne, vrh nosa, jagodice lica, uši, vrhovi prstiju), ubrzan rad srca, poremećaji srčanog ritma, oslabljeni tonovi, snižen krvni pritisak. Navedeni simptomi i znaci mogu biti prisutni u manjem ili većem broju - što zavisi od težine miokarditisa i stepena hemodinamskih poremećaja, ali treba istaći da su oni nespecifični i da se zbog toga miokarditis i naziva "bolest sa 10 lica".

Eksudativni perikarditis

Zapaljenje srčane kese - perikardni izliv može da nastane kao odgovor na oštećenje perikarda i može biti serozan, bistar, gnojav, hemoragičan (prisustvo krvi u izlivu) i hilozan. Manji izlivi su asimptomatski ali kod većih bolesnik se žali na stalan bol ili pritisak u grudima, otežano disanje, otežano gutanje, kašalj, štucanje i promuklost.

Herpangin angina

Uzrokuju različiti tipovi Coxasckie virusa A. Počinje iznenada visokom temperaturom, opštim bolovima, gušoboljom, pojačanom sekrecijom pljuvačke. Na krajnicama, nepčanim lucima, ždrelu i resici stvaraju se male vezikule (plikovi) koje ubrzo postaju plitke ulceracije. Tegobe traju 1- 4 dana i prolazi bez komplikacija.

Meningitis

Inkubacija traje od 3 - 5 dana, premeningealna faza traje do jednog dana kada su prisutni slabost, pospanost, nelgodnost i anoreksija sa mogućim prolivom i gušoboljom. Nakon toga se javlja povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u trbuhu. Sledi meningealna faza - predstavlja skup manifestacija koje nastaju kao posledica povećanog intrakranijalnog pritiska. Najvažniji znaci su glavobolja, povraćanje, kod odojčadi napetost fontanela, meningealni znaci - odbrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića (ukočen vrat, znak Kerninga, znaci Brudžinskog i Vujićev znak), znaci pojačanog senzibiliteta (smeta mu svetlost, buka i svaki šum), neurovegetativni poremećaji-bradikardija(usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i  poremećaj svesti. Nakon 3 - 5 dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Dijagnoza

Izoluje se iz brisa grla, nazofaringealnog sekreta, sadržaja vezikula, stolice, likvora, krvi. Od seroloških testova za detekciju antitela u serumu koriste se RVK, imunoflorescencije, ELISA, RIA.

Lečenje

Nema specifičnog lečenja. Tretman se obično sastoji u ublažavanju simptoma. Bolesnik se mora puno odmarati i piti mnogo tečnosti, po potrebi se mogu uzeti sredstva za snižavanje temperature i ublažavanje bolova (glavobolje), moguća je i primena kortikosteroida.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 52

 1. Miki 03.01.2024

  Mene je koksaki pokosio na treningu rukometa. Rađena antitela 1:1256 pozitivna, otkucaji padali do 25 po minutu...


 2. Vuk 02.08.2023

  Moja mama je pre 4 godine imala koksaki virus. Ono sto je najvažnije jeste da se na vreme otkrije i da se leči, jer ukoliko napadne srce, posledice mogu biti katastrofalne. Ne samo po srce, već i po druge organe.


 3. Sloba 06.05.2022

  Posle sedam meseci da se opet javim, i da kazem svoja iskustva sa ovim dosadnim virusom. Virus je prosao u januaru ove godine, test negativan a antitela pozitivna, sto znaci da sam prelezao virus, subjektivan osecaj kao da i dalje imam virus, isti simptomi, cak su se pojavili i novi problemi poput epizode apsolutne aritmije (prosla posle jednog dana). Tu je jaka osamucenost, osecaj pripitog stanja, malaksavost. Izrazito dosadan virus... osecas se katastrofa a svi nalazi uredni.


 4. Danijela 03.05.2022

  Koksaki sam dobila u vreme corone.Dva meseca su mislili da da imam coronu sa tem 37,2,3.Svaki nalaz negativan. Izgubila sam dva meseca, da bi doktorka internista otkrila da imam koksaki.Sada pocinje mucenje. Sve je u coroni cak i Torlak.Proslo je godinu ipo i dalje poijem vitamine dobila tahikardije, propanolol ,aspirin pila nocurak med sa propolisom i dalje imam bol u grudima zamaranje znojenje...Ne znam koliko traje ,ostavi na organizmu tragove.


 5. Lana 12.04.2022

  Meni se koksaki vratio posle 25godina titar b4 je 1024, i najvise sto osecam je stezanje i bol u grudima, dok su eho i ekg u redu! Od prethodo prelezanog mioperikarditisa ostale su priraslice koje znaju da bole pri svakoj prehladi Sto vise odmaranja i vitamina mi se i sada preporucuje kao i ranije kada sam dve godine bila na bolovanju!!


 6. 29.01.2022

  Kako vidim ovu bolest Koksaki imaju skoro svi,ove simptome nema ko nema.Jedino ta blago povisena temper.sto mozda odvaja ostale od obolelih.A i vidim leka nema.😥


 7. Sloba 28.09.2021

  Interesantno je sto se svako pozalio da ima koksaki, vidim ima i komentara pra 11 godina, svi dolaze ovde da traze pomoc, a niko ne bi podelio iskustva nakon izlecenja... Mislim da je to malo sebicno.... Evo ja necu biti taj, obecavam kad se resim ovog virusa da cu svuda ostaviti komentar mog iskustva sa ovim virusom. Celog zivota se bavim sportom, dugo godina nisam bio prehladjen niti bolestan, zbog tegoba javljam se doktorki opste prakse i zahvaljujuci njoj brzo smo otkrili labaratorijskom analizom da imam koksaki virus i da je veoma reaktivan. Simptomi: slabost, pad apetita, ubrzan rad srca, povisen krvni pritisak (na granici normalnog), temperatura 37 konstantno, pritisak i stezanje u grudnom kosu, trnenje ruku i nogu (ponekad), osamucenost, otezano disanje. Odradjen ultra zvuk srca, sve okej, sem sportskog srca jer treniram godinama. Ekg rad srca skoro pa dobar, ima par zastajkivanja u radu u normalnim granicama i ubrzan rad, u proseku oko 80 otkucaja (nocu 66, danju od 80 do 120), nisam dobio nista od terapije jer je sve u normalnim granicama. Istrazivajuci po internetu i citajuci iskustva drugih ljudi kupujem sledece: Sok Aloa Vera (skupo ali je puno C vitamina), Ulje crnog kima (preporucuje se za jacanje imuniteta), Caj od maticnjaka (od svih cajeva ovaj je najbolji izbor u borbi protiv ovog virusa), puno voca i povrca. Ulazim u treci mesec tegoba i zaraze, simptomi su se vratili, tesko pada na psihu, uznemirenost i panika, koju pre nisam imao, na svoju ruku uzimam bromazepam (pomaze mi). Za par dana idem kod infektoliga da vidim sta ce mi on reci kad pogleda sve nalaze.


 8. Dr. Mr. Prim. Aleksandar A. Antonijevic 15.11.2020

  Koksaki virus, još jedna bolest u kojpj je veoma važna opšta higojena i higijena ruku. Nažalost sreće se često u populaciji, mogu je zamaskirati manje teške bolesti. Mota se misliti na Koksaki virus kod svih nejasnih simptoma obavezno. Njegovi azaci na srce u širem smislu i druge organe nisu za potcenjivanje. I posle uslovno rečeno izlečenja tegobe se osrćaju jako dugo. Imam takvih pacijenata u domu zdtavlja Požega, i u Savetovalištubza dijabetes. Pozdrav svima. Živeli.


 9. Bina 15.07.2019

  Počeo mi je prije dvije godine. Pijem sve i svašta (centrum, ecomer, beviplex, supradin, urutal). Bolje mi je, ali i dalje nisam kao prije, hvata me zamor i malaksalost posle najmanjeg napora. ☹️


 10. bOJAN 02.01.2017

  Pozdrav svima. 
  Dobio sam coxsackie virus b iqg. Kada sam ga tačno dobio ne znam, ali već 6 meseci trpim ozbiljne bolove u ledjima, kičmi i grudima. Dobio sam rezultate koji su pozitivni na virus. Interesuje me šta dalje, kako ga lečiti, koliko traje lečenje i sve usput vezano za virus.


 11. Maja 14.10.2016

  Vidim da odavno nije bilo nikakvih komentara. Odlucih da podijelim svoje- vec vidjeno isustvo. "Borim " se sa koksakijem od kraja 2013. God. Naravno, prosla sam sijaset pregleda, odradjivala moooree nalaza i sve je uvijek bilo ok. A ja sam se osjećala sve lošije i lošije. Neću da pominjem nehajno ponašanje pojedinih ljekara, kardiologa. Elem, razultati sa Torlaka potvrdili da su svi 5 b prisutni. Nastaje borba, jacanje imuniteta, svakakve mućkalice. Bilo je prerioda bez temp. ali kratkih. Najgore je sto se u poslednje vrijeme osjecam baš kao na pocetku. Uzas!!! Pitam se ima li ovome kraja? Guram i dalje, borim se, ali sve češće padam u nekakve neobjasnjive psih. krize. Dokle? I ima li iko ko je spreman da se ovoj bolesti posveti maksimalno, na ovim nasim prostorima, ili je to jos uvijek nepoznanica?


 12. Igor 24.04.2015

  Pocelo je jedne veceri visokom temperaturom i ubrzanim lupanjem srca. Posto nemam knjizicu kupio sam na svoju ruku Palitreks i Vitamin C i pio par dana. Nije mi pomagalo, a jedno veče mi je pozlilo i mislio sam da srce staje. U hitnoj su rekli EKG je dobar, pritisak malo povišen i to je to, vratili me kući. Opet mi je pozlilo i otišao sam u privatnu kliniku gde je doktorka odmah posumnjala na Coxsakie, uradjen je test i IGM je bio povišen 79,5, a igg nije 15. Ultra zvučnim pregledom je utvrdjeno da srce nije osteceno, ali ja se i posle dva meseca osecam lose. Temperatura 37,2, nizak pritisak, nesvestice, lupanje srca, bolovi u ledjima. Pijem ekomer, oligoval, bisoprolol, magnezijum b6, bromazepan. Najgore sto popustam psihicki, nemam zdravsteno, ne mogu da radim, otac me izdrzava od 65 godina, a u stalnom sam strahu da ce mi pozliti. Radio sam kod privatnika moleraj i fasaderstvo sto nije fizicki lak posao, a to je jedino sto umem da radim, pa se brinem hocu li vise ikad moci to raditi. Hvala. Igor


 13. Branislava 12.07.2014

  Da li je opasan koksaki virus za kičmu i kukove?


 14. Darko 03.12.2013

  Pozdrav. Imam 23 godine students sam, pre nekoliko meseci dobio sam srcane tegobe, brzo zamaranje, bolove u grudima, ubrzan rad srca kao i bol u grudima pri fizickom naporu. Radio sam exo srca i ustavovljena je insufijencija mitralnog zaliska kao i uvacanje leve pretkomore, zatim sam radio test upterecenja sa rezultatima supraventrucular trahycardia, t abnormality in inferior leads, non specific st depression, left atrial abnormality, lvh with repolarization abnormality. I radio sam titar na cocsakie vrtus u institutu turlak sa rezultatima coxacie virus bgrupe cb! 1: 16 cb2 1l16 cb3 1: 256 cb4 1: 512 cb5 1: 16 trenutno cekam na kontrulu kod kardiologa i verovatno ce mi dati neku terapiju, mene interesuje ako bih neko mogao nesto vise da mi kaze o ovim rezultatima kao i o ozbiljnosti situacije pozdrav


 15. Neda 05.05.2013

  Da li ste probali sa bad (bioloski aktivni dodaci) ishrani? To je ziva kapsulirana hrana, koja nadoknadjuje stalni nedostatak hranljivih materija u nasoj ishrani, oni su hrana na celijskom nivou, pomazu da se sve funkcije u organizmu odvijaju na prirodan nacin. Imam odlicno iskustvo! Moja rodjena sestra ima koksaki i povisenu temperaturu vec sest godina, , svasta smo probali ali nista. Onda smo prilikom jedne tribine o zdravlju saznali za ove proizvode. . Pocela je da ih koristi u udarnim dozama i za dvadeset dana je temperatura prestala, a ona se oseca fantasticno!


 16. Ljilja 21.02.2013

  Ono o čemu se mnogo ne zna je da koksaki virus (rnk) obično ide u kombinaciji sa cmv (dnk) tako da je podjednako bitno baviti se i njime. Koksaki virus imam hronično, već 5 godina, a cmv sam otkrila tek pre dve godine. Osim odmaranja, uzimanja vitamina i lečenja simptoma raznih bolesti koje napadaju organizam zbog lošeg imuniteta nisam našla konkretniju varijantu lečenja. Vrlo je teško ispunjavati roditeljske obaveze, raditi kada pola godine provedem u postelji ali prihvatila sam bolest i pomirila se sa tim da ne mogu više da živim život zdrave osobe. U početku je bilo teško ali s vremenom postala sam smirenija, pažljivije koristim svoje vrijeme, biram ljude oko sebe, pažljivija sam prema bližnjima. . . Sada mogu i da ozdravim: -) u zadnje vrijeme sve češće slušam da se bolesti imunog sistema uspješno liječe dijetom sa sokovima (pretežno povrćem) i raznim tinkturama zavisno od toga koja bolest je u pitanju. Princip je da se ubrza cirkulacija, stvori baznost krvi i da se precizno odredjene, kvalitetne, hranljive tvari unesu u oranizam. . . .


 17. nela 24.08.2012

  Ja imam koksaki 3 godine, titri su mi preko 1000, imam visok pritisak, vodu oko srca, razdvojen perikard izmedu leve komore i predkomore, upalu srcanog misica. Borim se, radim, pijem terapiju, ali verujte mi nije lako. Vec polako posustajem sa tom borbom. Svako ko imam ovaj problem, cuvaj te se.


 18. Branko 07.07.2012

  Ja bih nesto rekao o ovom virusu. Gledao sam ove komentare i vidim da ima razlicitih slučajeva. Naime, pre 4 godine sam dobio ovaj virus, otkrila mi je jedna veoma mlada doktorka kada sam otišao da primim inekcije koje mi je uveče u hitnoj propisala druga doktorka sa analizom da imam upalu pluća.Virus sam bukvalno otkrio odmah, drugi dan od dobijanja doktorka je sumnjala na to, prošlo je najviše mesec dana kada sam dobio rezultate na Torlaku. Bio sam 15 dana u bolnici, imao visoku temperaturu, ali ono što se razlikuje od vaših komentara je da svima srce lupa brže, i preskače, a meni je srce lupalo sporo, oko 40-50 u minutu.

  Virus se ne leči na neki specifičan način, samo vitaminima i mirovanjem. Sećam se da sam 6 meseci samo jeo limun, pomorandže, ma sve vrste voća i milion drugih stvari, kao i med, što mislim da je odlično i svima bih preporučio. Med sa mlečom i propolisom, svaki dan sam to jeo i mnogo mi je pomoglo, mislim da je to najviše. Imao sam miokarditis, jer mi je napao na srce, međutim na nekoliko pregleda srca rekli su da nije ostavio nikakav trag na srcu i da je sve u redu. A to da može da se vrati, to je tačno, pogotovo ako opadne imunitet. A inače koliko znam od doktorke, ne prenosi se nikakvim dodirom. I sad posle 4 godine ponekad osetim srce nekako malo čudno, kao neku malu bol u tom predelu, ali se ne osećam loše. Ono kuca normalno, pa me najviše zanima šta to može da bude? Najvažnije je imati dosta strpljenja, boriti se i truditi, treba vremena dosta, nekoliko meseci i naravno mirovanja.


 19. Mismo 06.03.2012

  Postovani
  da li koksaki moze da predje na moju bebu? Jedan član iz naše familije ga ima pa dugo nije video bebu isključivo zbog virusa. Jako me je strah da ne predje na bebicu. . .


 20. slobodanka 31.07.2011

  Imam i ja cocsaxi ali 10 god se nosim snjim pa me zanima dali postoji neki lek ili ddali je to izlecljiva bolest? Stalno imam brzo lupanje srca i malaksalost


 21. Suzana 08.05.2011

  2004. godine otkriven mi je kokski virus, posle upale pluca, titar mi je bio cb4 1:1028 i cb5 1:1028, posle 6 meseci ležanja titar je spao na 128, prosle godine u januaru sam opet imala uplau pluca i proveravala titar koji je bio cb4:1:512 cb5 1:128, temperaturu i dalje imam od 2002. godine 37 sa 3 konstantno svaki dan, kardiolog moj kaze da to mora tako jer je virus risutan u organizmu, i da nije moguce da se virus vrati jer polse dve godine virus se vise ne vraća, kod mene se vratio posle 5 god. Imala sam spontani a nisam ni znala. Htela bih samo da znam da li je moguce da je virus jos uprisutan i dal se stvarno posle dve godine ne vraca kao sto su mi i rekli na kliničkom centru na hematologiji?


 22. Ivan 02.03.2011

  Kao što i rekoh 3 posta iznad, potvrdilo se da je to koksaki. . I evo, prodjose skoro god i po dana jos uvek ga imam. Temp 37, 2 standardno, smrsao 14 kg ali ne dam se: ) pijem ecomer, beviplex, c vitamin, qenzim i tako. . Pokusavam da mirujem koliko mogu mada mi to tesko ide jer sam sportista celog zivota i tesko se navikavam na usporen stil zivota. Vise imam psihickih problema zbog stanja u kom sam nego nekih vanrednih koji mi jke napravio koksaki. Sve preglede sam obavio, c3 i c4 uvecani, po malo i c5 ali nisza ne prelazi 512 cini mi se i ako sam jednom uraio analize (juna 2010) i od tada nisam ponavljao. Svi organi (srce pre svega) su u redu hvala bogu, jedino sto mi se limfne zlezde nisu skroz povukle. Osecam se promenjivo kako kad ali niko ne zna ili nece da mi kaze da li se ovo stanje ikada vraca u normalu (bez temperature, mrsavljenja, povremene malaksalosti) ili ostaje dozivotno ovako jer iskreno voleo bih da znam kakva je procedura. Sve u svemu ja cu se vratiti normalnom zivotu, treninzima, poslu, punim plucima pa kako mi bog da. . . Sa 30 godina ne mogu da zivim ko deda. Nadam se da su svi koji su pisali ovde ok i da su vec daleko od ove teme i ovih gluposti! Sve najbolje ljudi: )


 23. Jovanka Vukotic 30.01.2011

  Meni se navratio posle godinu i po dana, imam temperaturu, malaksalost i popila sam germanijum, todoxin 1, ecomer, bebiplex, vitamin c, cveklu, sargarepu, limun i sve ostalo ali tu je. Od lekara me niko ne registruje, da li je to normalno? Sta dalje? Kako raditi, biti nasmejan i hodati uspravno sa osmehom, kad je on jaci od vas??????? Ako imate neki savet, cekam. Javite se.


 24. Danijela 29.01.2011

  Zadnjih godinu dana imam povreme4ne bolove u grudima, lupanje srca, zadisem se i na najmanju aktivnost, znojenje. . . Raila saqm preglede na stitnu zlezdu, bili su u redu sem manjih cvorova koje imam, na eho srca pokazalo se da je serum prozet fibriozama i do9ktorka je posumnjala na koksaki. Uradila sam privatno nalaze i oni su sledeci: igg 270u/ml igm15. 5u/ml moja doktorka mi daje samo bromazepane i tvrdi da je na psiholosakoj bazi a ja to neprihvatam jer neprepoznajem sebe, nemam snage vise ni kucu da usisam. Molila bih vas za misljenje i sta bi trebalo dalje da radim? Hvala.


 25. marko 20.01.2011

  Pozdrav,
  imam 20 god prosle godine sam saznao da imam koksaki igg virus i cmv igg virus. Hvala bogu to je proslo uzeci neke prirodne ljekove ali ja jos se ne osjecam kao prije. Ima godinu dana da nisam se bavio nikakvim sportom i prije neki dan sam bio na kosarku i odigrao jednu utakmicu i odmah sam ostao bez daha trebalo mi je pola sata da se vratim k sebi a cijeli taj dan sam imao ubrzan puls znaci pri svakom naporu imam ubrzan puls. Dva puta sam uradio ultra zvuk a srce je u redu pa mi je doktor rekao da uradim analize stitne zlezde (tsh mi je na granici ka dole 0. 4 dok mi je t4 na granici prema gore) jel imao neko slican slucaj pa da mi pomogne jer ja stvarno ne znam kome da se obratim!!!
  Pozdrav


 26. dejan 11.09.2010

  Molim da mi neko kaze istinu jedni doktori mi kazu da se virus vraca a drugi da ne nikad. Ja osecam iste simptome kao na pocetku. Zna li neko da li se vraca ili me muce posledice.


 27. dejan 11.09.2010

  Imam 111 kg i 196cm imao sam koksaki 2007 stalno me prati nekad mogu da podignem 100kg a nekad ne mogu ni 1 kg zbog toga cesto padam u depresiju ali se borim puno jedem i puno pijem tecnost.


 28. Sladjana 15.07.2010

  Vec dve godine imam koksaki virus b grupe. Titar u krvi mi je bio jako visok i posle 6 meseci mirovanja (bolovanja) poceo je da pada. Ni jedan lekar mi nista konkretno nije predlozio sem mirovanja i poboljsanja imuniteta. Danas, nakon dve godine ponovo uradim rezultate na torlaku i oni pokazu jako visoku koncentraciju titra. Uzasan zamor, sada vec jaceg intenziteta, malaksalost celog organizma i pitanje sta dalje?


 29. Ivan 05.07.2010

  Da, i meni je potvrđen posle 8 meseci šetanja i ništavila doktorskog. Meni je cb4 256, cb5 128, ostali su 64 i 16 i kao sad su mi rekli odmaraj itd međutim nikakve dalje analize nisu pomenuli. . Kao da mi nije ništa. Ne znam,. . . Ne osećam se nešto loše malo se umorim ali ništa strašno. Jel ima neko neki savet i poruku prolazi li ikad ovo tj leči li se ili ne?


 30. Javorina 26.06.2010

  Zovem se ina i imam 29 god. Imam temperaturu od 1. Decembra prosle god. Krece se od 37, 0-37, 4. U pocetku lekari tvrde, ma nije to nista samo virus obican. . . Ali meni nikako bolje. . . Od februara dobijem i vrtoglavice. . . Sa kojima sam zavrsavala u hitnoj. . Tad mi doktorka koja mi leci sinuse u cacku kaze da ja najverovatnije imam koksaki. Da nije nje bilo, ja bih i danas dan lutala pitajuci se sta mi je. Kad odem na infektivno u uzice, a isla sam kod 3 razlicita doktora, kazu, ma nije ti nista. . . Idi neurologu itd. . . Jednostavno je potrebno da vas neko ozbiljno shvati. Meni nije napao nijedan organ i oni smatraju da mi nije nista. A ja ne mogu da vozim, hodam. . . . Oni tvrde da ga nemam. . E ja onda odem u privatnu laboratoriju i za 2400 din. Uradim nalaz koji pokaze da sam ga imala i da ga jos uvek imam. . I odnesem nacelnici infwektivnog u uzicu dr. Sladjani pavic. Nju su mi preporucili. I tad me napokon neko ozbiljno shvatio. Dala mi je odmah uput za torlak, i uradfila i sve druge analize. . . Sve mi je uredu, a nalaz sa torlaka je sledeci cb1 512 cb2 32 cb3 128 cb4 1024 cb5 1024 jos nisam odnela nalaz doktorki jer je tek stigao, a ona na godisnjem odmoru. Ali je cinjenica da su ova dva zadnja titra jako velika. Moj savet je, ako sumnjate, uradite u privatnoj lab. Za 2000-3000 din. To nije skupo, za razliku od torlaka gde je bez uputa 22 000 di. A posle, kad dokazete lekaru da ga imate, dobicete uput i za torlak. . . Samo im nevjerujte ked vam kazu pogotovo u ovakvim slucajevima gde nije napao nijedan organ. . . Ja pijem ecomer, a opd danas pocinjem i neku herba life vitaminsu pomoc. . . Pa videcemo. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .


 31. Ivan 20.04.2010

  Čitam sve ovo i pronalazim se u svemu. Naime, već 4 meseca vučem temp. 37, 2, 3 u popoodnevnim satima. Ne zamaram se toliko što se tiče disanja ali mi se čini da imam neki neobjašnjiv umor mišića. Dobio sam neki napad odjednom, tipa bio sam bolešljiv, lečio se od sezonskog virusa gripa i onda jedno jutro bam! Probudim se, lagani otok ruku i nogu i onda od decembra 2009. Kreće pakao zvani ''umoran sam od svega''. 28 godina sam sportista i u punom treningu, zadnja 4 meseca sva aktivnost vezana mi je za setanje i posao oko kluba koji vodim a u neki trening tipa teratana ili odbojka se i ne usudjujem da krnem. Blagi otok ruku tog jutra me je odeo kod lekara iz straha jer nikad mi se to nije desilo pa nisam znao šta i kako. Onda kreću malo uvećane žlezde i temperatura svako veče do 27, 4 najviše. Kreću i testovi i dijagnoze. Uv stomaka, rg pluća, 6 analiza krvi, testovi na viruse seve moguće, test za hormone štitne žlezde, mononukleoza, toxoplazmoza, hiv, hepatitisi, hematolozi, onkolozi, internisti, reumatolozi i još milion analiza i. . . Sve perfektno. Kažu idi kući baci toplomer i uživaj. Ne mogu da uživam, ne osećam se dobro. Desi mi se da počnem da se oduzimam, ruke i noge kao da nisu moje i mnogo loš osećaj u glavi. Aj ivane i kod psihijatra, opteretio si se itd. . . I opet ništa. Ja i dalje imam temp, nekad je osećam nekad ne ali znam da je svaki dan tu. Smršao sam 8 kg u 4 meseca a imam solidan apetit. Koksaki sam predložio doktorki da uradim još pre 3 meseca ali avaj, nije to to, nemam te siptome. . . Evo i dan danas nisam uradio to, međutim više ne znam šta drugo. Na kraju se smilovaše kad sam počeo da histerišem za uput na vma da mi daju ovde u kruševcu da proverim i taj koksaki pa ako nije, onda na vma. Predugačak sam znam ali muka me naterala. Najgore je kad čovek ne zna šta mu je. Želim vam svima brz oporavak. Pozz


 32. nela 12.02.2010

  Cao Jano. Pijem lekove, treba da radim ponovo rezultate, neki put mi je dobro neki put me ugusi. Nadam se da ce novi rezultati biti ok, da si ti i ostali koji imaju isti problem dobro. Veliki pozdrav


 33. JANA 06.02.2010

  @nela, izvini sto tek sada vidim tvoje rezultate. Isti su nam cb3 i 4. Za mene je to velik napredak, s obzirom da su moji titri bili poslednji put, i to cb4, 1024. Cb3 i 4 se odnose na srce, koliko su mi pojasnili, ali nikada nisam saznala sta ostali znace, odnosno koji za koji organ. Po ovome sto ja vidim iz tvog rezultata nemoj da se brines, jer je virus prisutan u malim granicama, mada svi smo mi razliciti i razlicito nam organizam deluje. Ja sam npr sa se titrom koji je bio 256 osecala jako slomljeno i umorno, a kada sam dobila rez. Sa titrom 1024 sve mi je bilo ok. Cb 1 1: 32 - ok cb 2 1: 16 - ok cb 3 1: 128 - malo uvecan i prisutan cb 4 1: 128 - -ii- cb 5 1: 16 - ok dakle, samo jacanje imuniteta i ne veliki napor. Cist vazduh i setnje, a ako se brzo zamaras onda i vise odmora.


 34. gordana 23.01.2010

  Vec osam meseci se borim sa citomegalo, adenovirusom a zadnjih tri meseca i coxsacki virus je prisutan. Jos nemam neki pametan savet kako se izboriti sa njima. Cim mi bude bolje javicu se pozdrav i cuvajte se i ne radite dvadeset sati dnevno


 35. Nela 10.12.2009

  Jano dobila sam rezultate sa torlaka i sledeci su cb 1 1: 32 cb 2 1: 16 cb 3 1: 128 cb 4 1: 128 cb 5 1: 16 sta sve ovo znaci? Pozdrav


 36. Jana 28.11.2009

  Mima, coxsackie je uvek prisutan, od onog dana kada se "useli" u nas organizam. Jedino ono sto "radi" protiv njega jeste upravo jacanje imuniteta, iliti drzati imunitet uvek pod kontroliom. Moj prvi titar je bio 256 i ja sam se jako zamarala, sto znaci i kod manjih vrednosti je to moguce. Poslednji nalaz je pokazao 1024, ali moj organizam nije tada davao znake slabosti. U mom prvom komentaru na ovu temu, mozes videti kako sam se ja borila, i naravno i u sledecim mojim komentarima. Ono sto je najbitnije je da ne napadne neki organ. On zna da ostavi "tragove" na srcu, ali to je znak samo da je protrcao, kako doktori kazu. A ti bolovi mogu biti i na nervnoj bazi, ali isto tako nije lose uraditi i eho srca za scvaki slucaj, jer ekg nam daje samo trenutno stanje. Da ne ponavljam puno, ali sto vise odmora i sto vise vitamina, jacanje imuniteta!


 37. Nela 27.11.2009

  Ako ti je to sve u redu zasto ne odeš do reumatologa. Kazu da takvi bolovi hoće da se jave i od toga. Idi i kod plućnog lekara ako nisi bila. Za tvoje dobro. Moj topli savet, jer i ja još prolazim kroz sve to. Nisam još dobile rezultate sa torlak, još uvek imam probleme iako sam popila lekova haos. Pozdrav


 38. Mima 24.11.2009

  Pre neki dan mi je utvrdjen coxsackie. Kazu da nije tako strasno jer mi je titar nizak - 76... Isla sam kod kardiologa jer se jako zamaram... Zadisem se dok cistim narandzu, i imam stalni bol u grudima na strani srca poput toga da mi neki drzi srce stegnuto, a nekad je probadajuci... Uradio mi je ekg, kaze da je sve uredu, ali mene i dalje boli... Jetrene probe su u redu, sve vrednosti krvne slike su takodje u opsegu referenci... Sta je potrebno jos da uradim? Drugo, vidim da se nekima vraca virus... Da li to znaci da svaki put kada mi bude opao imunitet, moracu da se borim i protiv coxsackie-a?


 39. Nela 20.11.2009

  Javicu ti rezultate, samo da ih dobijem. Nikako mi nije dobro, borim se, ali mi tesko ide. Cak mi ni lekovi ne pomazu. Nadam se da ce kod tebe biti sve dobro. Pozdrav


 40. Jana 19.11.2009

  Nela obavezno javi kakvi su ti rezultati. I ja sam dala ponovo krv na torlaku, i cekam nalaze. . . Skoro su mi na ehu srca videli da je ipak koksaki ostavio male oziljke na miokardu, ali to je znak da je protrcao. A koliko sam saznala oziljci se jave posle nekog vremena, a ja sa koksakijem vec tri godine vodim bitku, inace, ipak bi trebala da odes na bolovanje i da odlezes, jer ako je koksaki aktivan, njemu pogoduje to sto si aktivna i on tako "brze" deluje, a kao i kod svakog virusa, za nas je najbolje da odmaramo jer on tako ne "hara" organizmom, i sto vise tecnosti da se uzima jer ga na taj nacin izbacujem jednim delom.


 41. Nela 17.11.2009

  Imam upalu srcanog misiča, miokardits, pijem 4 leka, dala sam krv na torlaku sad čekam rezultate. Dobila sam 3 nedelje bolovanja, ali ja ipak radim. Nadam se da će sve biti ok. Pozdrav jani i svima sa istim problemima.


 42. Jana 11.11.2009

  Nela, ja sam bila skoro "vezana" za krevet dva meseca, ali sam se borila protiv njega, vitaminima i redovnom ishranom. 6 meseci nisam radila, posle dva meseca lezanja i mirovanja, sto je bitno kod virusa da se dosta odmara i unosi tecnosti, ja sam lagano krenula sa setnjama, bile su naporne u pocetku, ali vremenom i telo ojaca. Nije lako, i ne moze preko noci da nam bude bolje, ali snaga volje i cilj da ga pobedimo mora da bude jaka. Sto se samog uputa tice, probaj u domu Zdravlja kod interniste da dobijes uput, ali postoji i druga solucija da odes privatno kod nekog kardiologa i da ti preporuci da radis nalaze na koksaki virus, i lepo odneses svom doktoru opste prakse i on/ona ti napisu uput. Ja znam da je meni prvi uput upravo dr opste prakse napisala, ali naravno imala sam preporuku kardiologa da radim nalaz, a sada mi je internistkinja napisala i to bez novog eha i holtera srca, vec se vodila po starim nalazima koje sam imala. Kad je zdravlje u pitanju, nista ne treba da nam bude skupo, pa makar isli kod privatnog lekara. Sam nalaz na torlaku je jako skup, zato izjuri uput. Zelim ti da uspes u tome!


 43. Nela 06.11.2009

  Jano hvala na savetu. Ja jos nisam dobila uput za torlak, jer me je kardiolog kojeg sam cekala mesec dana saslusao celih 2 minuta i rekao da trazim drugog lekara, jer oni eho i holter srca ne rade, a uput za torlak da mi da lekar koji me bude lecio. Meni iz dana u dan sve losije. Uzima vitamine, ali je stanje isto. Hvala na savetu jos jednom


 44. Jana 05.11.2009

  Nela, moj topli savet je da se sto vise odmaras i unosis sto vise tecnosti, i naravno da primenis vitaminsku terapuju, sto putem voca (ja redovno uzimam cedjenu pomorandzu i limun ujutru na prazan zeludac, jer se tako bolje absorbuje sok), sto putem tableta - komplex b vitamina, c vitamin, multivitamine, q10 (to mi je internitskinja pre neki dan preporucila) , a isto tako za jacanje imuniteta, sto je jako bitno kod ovog virusa, mozes uzimati ako ti uslovi dozvoljavaju colostrum, noni sok, ulje ajkuline jetre (kapsule). Mada oko vitaminske terapije mozes se posavetovati i sa svojim doktorom. Ovaj virus zna da bude jako gadan i uporan, i uopste se sa njim ne treba saliti jer zna da ostavlja posledice na pojedine organe, a najcesce napada srce. Dok cekas uput, primenjuj ovo gore sto sam napisala, jer sam vec prosla kroz to (a izgleda i opet prolazim s obzirom da su mi dali uput za torlak), i budi upornija od njega.


 45. Nela Nešić 02.11.2009

  Pročitala sam komentare za koksaki virus i nije mi sve jsdno. Čekam mesec dana pregled kod kardiologa da bih dobila uput za torlak, jer sumnjaju na virus. Mesec dana imam probleme, teško disanje, malaksalost, lupanje srca, umor, bol u rukama i nogama. Imam uvećan igg 106,60. Sta znaci to. Inače sam operisala maligni karcinom štitne žlezde, pa me zanima koliko je opasan koksaki virus. Hvala unapred


 46. Jana 31.10.2009

  Evo i ja se sa njim borim vec tri godine, smirio se ali opet izgleda pocinje da deluje... Da nisam sama otisla na torlak da mi se uradi analiza za coxsackie, posle silnih pregleda od kardiologa, neurologa i mr glave, dokrori me ne bi ni poslali da radim nalaze, iako sam zavrsavala u hitnoj i imala nesvestice. 6 meseci sam bila na bolovanju od dana kada sam dobila rezultate, i prvi mesec mi je bio jako naporan jer nisam mogla da se krecem koliko me je lomio, iako titri nisi bili previsoki, ali sve to zavisi od organizma. Imala sam srecu da sam ga ustanovila na vreme, i da sam krenula sa vitaminskom "terapijom" tako da do ostecenja nije doslo. Sada posle god dana opet treba na kontrolu, tj da radim nalaze, a stari simptomi su se vratili...


 47. Dragan 05.09.2009

  Coxsackie virus - izuzetno podmukao, ne objavljuje svoje prisustvo, samo ga najavljuje. Na zalost, te najave ja nisam primecivao - zauzetost poslom, "ma, radim 15 sati dnevno, normalno je da sam umoran..." i slicno. "zakacio" sam virusni miokarditis, cije posledice i dan-danas, posle 5 godina itekako osecam. Imao sam srecu da sam "dopao saka" prof. dr. Milutinu Miricu, kardiologu, koji se vec preko 20 godina bavi interakcijom kardiologije i virusologije, i koji me je "uzeo pod svoje". Primarna, udarna, tromesecna terapija interferon-om je dala odlicne rezultate, dalja terapija precizno odredjena, unekoliko promenjena pre 2 godine, i - rezultat je odlicna klinicka slika na redovnom godisnjem pregledu u Decembru 2008. - citiram: "da nisam lekar koji te vodi kroz sve ovo od pocetka, sada ne bih primetio bilo kakve poremecaje...". Upornost, besomucna upornost u primeni terapije, promena nacina zivota (koliko je naravno, to moguce) sa vise odmaranja i spavanja (pre virusa sam spavao 3-4 sata dnevno, pa tako 15-tak godina) i naravno, precizno odredjena terapija - to su kljucni uslovi za borbu sa posledicama ovog virusa. Neverovatno je koliko je uporan i koliko vas zamara, zato - nemojte ga shvatati olako. Opasan je. Ponavljam - opasan.


 48. Tanja 19.08.2009

  Pre sest godina, nakon mnogih pregleda i analiza napokon su pronasli da je uzrocnik mojih zdravstvenih problema bio virus koxsakie. I dok su se lekari pitali sta mi je, ovaj gadan virus je sve vise razarao moj organizam. Bila sam u jako losem zdravstvenom stanju, mucila me je temp. 37,5 koja je bila prisutna 24h i koja me je iscrpljivala. Zatim sam osecala srcane aritmije i tahikardiju. Tada sam osetila i promene na nervnom sistemu, postala sam razdrazljiva, smetala mi je buka i osecala pecenje i bol u tabanima narocito pri hodanju. I to je trajalo jako dugo, sve dok mi nije stradala srcana kesa tj. prezivela sam perikarditis (to je izlivanje krvi u srcanu kesu sto je veoma opasno i smrtonosno) medjutim, lekari cak ni tada nisu ustanovili sta mi je, vec sam to pregurala sama lezeci u krevetu. I to nije kraj mukama, jedne noci osetila sam snazan bol u predelu levog plucnog krila, kao da se polomilo rebro, nakon cega sam pocela da iskasljavam krv. Odmah me prebacili u bolnicu za plucne bolesti, misleci da imam tuberkulozu. Medjutim snimci pluca su bili u redu i svi lekari u cudu da neko ima tuberkulozu a da su pluca cista. I umesto da me posalju na torlak da uradim krv na viruse, oni na plucnom cak nisu uradili ni spirometriju. Bila sam u hipoksemiji, a niko to nije video od lekara. Otpustili me kuci bez dijagnoze, samo mi rekli da ne brinem jer nisam zarazna za okolinu i da nemam sidu. Ko zna kako bih se sve zavrsilo, da nisam pocela da pijem vitamin c galenikin i kompleks b vitamina. I vremenom postalo mi bolje tj. sada se osecam normalno, sem sto mi je ostla posledica a to je tahikardija koja se javlja kada se premorim. Normalno zivim, radim i zahvalna bogu za to.


 49. Vladimir 28.07.2009

  Ja sam imao koksaki 2000 god i ne znam kako se povukao! Dobio sam ga ponovo 2007 god. Do dana današnjeg i dalje imam 24h temperaturu 37.2! Saznao sve što sam čuo za imunitet sam pio, čak su me dva travara lečila bez uspeha! Saznao sam za lek koji se zove humani interferon-prirodni lek koji se pravi od ljudske krvi, na torlaku su ga pravili i prekinuli projekat pre 8. god. Pitanje je zašto je država prekinula proizvodnju leka koji vraća imunitet na normalu!!!???


 50. Sanja 16.06.2009

  Vec vise od godinu dana se borim sa ovim virusom-miokarditis-tako da samo mogu da prokomentarisem da je vrlo uporan i naporan.


 51. dragica 24.04.2009

  Ni malo nije najivno imati ovaj virus, odgovorno tvrdim posle devet godina borbe sa istim.


 52. gaga 24.04.2009

  Moj komentar je da sam imala susret sa virusom i da nimalo nije naivan kako se pise, ali to mogu da kazu samo oni koji su ga imali ili imaju. Zato moj savet pazite se.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde