Rota virus kod dece

Rota virusi su RNK virusi koji pripadaju porodici Reoviridae. Postoji devet grupa virusa, od kojih grupa A izaziva više od 90% rotavirusnih infekcija kod ljudi.

Rota virus je vodeći uzročnik gastroenteritisa, odnosno upale želuca i creva kod dece do pete godine života. Manifestuje se akutnim dijarealnim sindromom.


Prenošenje Rota virusa

Rezervoar ovom virusu je čovek, a put prenošenja je feko-oralni, a u nekim slučajevima i respiratorni. Ovi virusi se mogu naći i u kontaminiranoj vodi. Rota virus kruži vazduhom od decembra do aprila. Kada jednom uđe u organizam, virus se nastani u tankom crevu gde počinje njegov rast ili takozvana replikacija virusa.

 • Feko-oralni prenos se desi onda kada dete slučajno unese virus u usta rukama ili igračkama koje su kontaminirane zaraženom stolicom.
 • Kapljična infekcija se dešava onda kada se virus nalazi u sićušnim kapljicama sekreta zaražene osobe i tokom govora se širi kroz vazduh. Upravo zbog ovakvog načina širenja Rota virus može izazvati epidemije npr. u jaslicama i zabavištima, ako se nađe i jedno dete zaraženo Rota virusom.

Simptomi Rota virusa

Inkubacija ovog virusa traje 1-3 dana. Bolest se ispoljava povraćanjem i povišenom temperaturom, a zatim počinje dijareja koja traje oko 6-7 dana (nekada može trajati i do 14 dana). Takođe, dete može da ima i grčeve u stomaku. Zbog svega ovoga, kod dece se često razvijaju klinički znaci dehidratacije kao što su:

Obavezno se javite lekaru ukoliko kod deteta primetite sledeće: 

 • beba mlađa od šest meseci povraća i ima visoku temperaturu,
 • dete ima česte prolive i povraćanje uz dehidrataciju,
 • primetite svežu krv u stolici, 
 • simptomi se ne umiruju nakon dva dana. 

Dijagnostikovanje Rota virusa

Rota virus se identifikuje u stolici ili rektalnom brisu pomoću imunobioloških tehnika (ELISA, lateks aglutinacija) ili se infekcija može dijagnostikovati serološki.

Uzorak za analizu se uzima od sveže neformirane stolice, zapremine kafene kašičice u posudu za stolicu.

Prilikom uzimanja uzorka stolice obratite pažnju na sledeće:

 • uzorak ne sme da bude pomešan sa urinom ili vodom iz WC šolje,
 • uzorke treba odneti u laboratoriju na testiranje što pre nakon prikupljanja,
 • ukoliko je neophodno, uzorak se može čuvati na temperaturi od 2-8°C do 2 dana, ili na -20°C duži vremenski period,
 • uzorak stolice se može uzeti bilo kada u toku dana.
 • uzorke treba testirati što pre nakon pojave simptoma, jer uzorci stolice koji se prikupljaju nakon akutne faze mogu sadržati antigene virusa ispod praga osetljivosti testa.

Terapija Rota virusa

Terapija podrazumeva nadoknadu tečnosti i minerala. Bebama se savetuje nastavak dojenja, uz dodatak tečnosti u zavisnosti od težine proliva.  

Starija deca treba da uzimaju elektrolite i vodu (ako ne povraćaju), najbolje preparate oralnog rehidratacionog sredstva. Kod blage dehidratacije 60 ml/kg za prvih 4 sata bolesti, a kod umerene i do 100 ml/kg. Nakon toga nastaviti kontinuiran unos tečnosti u zavisnosti od gubitaka. Tečnost uzimati postepeno, u malim gutljajima, sa pauzama između.

Važno je napomenuti to da ne postoje specifični lekovi za lečenje ove bolesti. Antibiotici uništavaju korisne crevne bakterije (fiziološka flora) koje takođe imaju koristan učinak u odbrani organizma, tako da ih kod virusnih infekcija ne treba davati.

Rota virus ne ostavlja nikakve posledice po zdravlje.

Prevencija Rota virusa

Jedini način na koji se virusne infekcije digestivnog trakta mogu sprečiti jeste adekvatna higijena. Temeljno pranje ruku više puta tokom dana, a posebno nakon toaleta, dolaska u kontakt sa raznim površinama i pre jela. Decu treba posebno učiti da i u vrtiću peru ruke, kao i u parkiću. Takođe, važno je da deci objasnimo da pre nego im damo hranu treba da operu ruke. Takođe, važno je da roditelji redovno peru igračke i vode računa da ih deca ne stavljaju u usta jer je ovo najčešći način prenošenja Rota virusa.  

Postoji vakcina protiv Rota virusa (živa peroralna) koja deluje preventivno jer jača odbrambene snage organizma tako što podstiče stvaranje specifičnih antitela protiv ovog virusa. To je vakcina Rotarix, koja je u upotrebi u nekim zemljama. Ova vakcina se primenjuje u uzrastu od 6. do 24. nedelje života u cilju prevencije infekcije Rota virusom. Interval između dve doze treba da bude najmanje 4. nedelje. Poželjno je da se vakcinacija završi pre 16. nedelje života, a obavezno je da se završi zaključno sa navršene 24 nedelje života.


Podeli tekst:

Prof. dr Vesna Stojanović je dečiji nefrolog iz Novog Sada sa dugogodišnjim iskustvom u radu sa decom.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde