Rota virusi

Rota virusi spadaju u porodicu Reoviridae. To su RNK virusi, dimenzije 65-75 nm. Sastoje se od jezgra (dvolančana RNK) i dva omotača pri čemu je spoljašnji sloj infektivan po čoveka. Dokazano je prisustvo 5 tipova (A, B, C, D i E), a za čoveka je patogen tip E.

Put prenošenja

Izvor zaraze je oboleli čovek i asimptomatski virusonoša. Rotavirus se oslobađa fekalijama u velikim količinama, pri čemu dolazi do kontaminacije okoline. Osnovni mehanizam prenošenja infekcije je fekalno-oralni i to putem vode, hrane, kontaminiranih predmeta.

Patološki (medicinski) značaj

Rotaviroza predstavlja akutno infektivno oboljenje koje se karakteriše toksičnim i gastrointestinalnim manifestacijama.
Inkubacija je kratka od 12 časova do 3 dana. Bolest počinje akutno, pojavom proliva, mukom, povraćanjem i bolovima u trbuhu. Telesna temperatura je normalna ili subfebrilna. Stolice su tečne, žuto braonkaste boje a njihov broj se kreće od 5-6. Bolest je praćena umerenom dehidromineralizacijom. Smirivanje bolesti nastaje za 3-4 dana. Atipični oblici se odlikuju prisustvom blage kliničke slike sa ispoljenim povraćanjem i prolivom.

Dijagnoza

Od materijala se šalje stolica za serološko ispitivanje. Dokazivanje se vrši imunoflorescencom, ELISA testom, LATEKS testom, EM metodom, enzimskom metodom.

Lečenje

Lečenje je simtpomatsko, veoma je važna rehidratcija. Dijetetski režim se sastoji od čaja, soka, mineralne vode uz istovremeno ograničenje unosa slatkog mleka i većih količina ugljenih hidrata.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde