Problemi sa mokrenjem

Bol pri mokrenju, često mokrenje ili zaostajanje mokraće (nesposobnost da se potpuno isprazni bešika) najčešći su problemi ove vrste.

Nevoljno isticanje mokraće takođe je važan zdravstveni problem kod žena koji izrazito smanjuje kvalitet života.

Većina ljudi mokri četiri do šest puta dnevno, zavisno od kolišine tečnosti koju popije i od nivoa aktivnosti. Često mokrenje može biti posledica uzimanja velike količine tečnosti, infekcije mokraćnih puteva, nadraženosti zbog kamena u bešici, uvećane prostate, dijabetesa ili teskobe (anksioznosti).

Problemi sa mokrenjem mogu biti različiti

Bol pri mokrenju, koji se obično opisuje kao blaže ili jače peckanje, može biti posledica infekcije mokraćnih puteva ili druge upale, zaraze kandidom, upale penisa ili kamena u bubrezima ili bešici.

Sporo ili slabo mokrenje često se javlja kod starijih muškaraca zbog uvećane prostate. Simptomi se mogu pojaviti i kod starijih žena, možda zbog slabosti mišića zida bešike. Nesposobnost mokrenja najčešće muči muškarce. Može biti posledica prepreke (npr. kamena ili urodjene anatomske informacije) u bešici ili mokraćnoj cevi, tesne kožice na penisu ili uvećane prostate. Ponekad se pojavi i kod žena, usled trudnoće ili mioma materice koji mogu da pritiskaju mokraćnu cev. Neke tegobe s mokrenjem su posledica trajnog poremećaja nervnog sistema, npr. multiple skleroze.

Najčešći razlog  zbog koga nastaje problem voljnog kontrolisanja mokrenja (kontinencije) su promene anatomskih odnosa u donjem delu mokraćnog sistema. Problem je dva puta češći kod žena nego kod muškaraca, a puno je češći  kod žena starijeg životnog doba. Nekim ženama mokraća beži kad čuju zvuk vode koja teče ili su im ruke umočene u vodu. Drugima se događa da imaju nagon na mokrenje koji ne mogu kontrolisati.

Urinarna inkontinencija

Kada nevoljno isticanje mokraće postane učestalo i stvara probleme, takvo stanje nazivamo urinarna inkontinencija. Ženama kojima se javlja urinarna inkontinencija povremeno ili često mokraća nevoljno istječe. Često nose uloške da bi sprečile vlaženje odeće. Neke žene imaju toliko jak nagon za mokrenjem da ga ne mogu kontrolisati. Sve to rezultira nevoljnim isticanjem mokraće.

Žena s urinarnom inkontinencijom može takođe imati i druge simptome: jaki nagon na mokrenjem bez obzira bešika puna ili prazna, učestalo mokrenje (žena mokri svaka 2 sata ili češće, ili više od 7 puta na dan), noćno mokrenje (mokrenje više od 2 puta noću), bolno mokrenje, mokrenje u snu.

Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 12

 1. Suada 11.03.2021

  Imam ucestalo mokrenje neide mi urin van bez moje volje imam I bolove po dnu stomaka I imam nekakvo nadrazenje u mok kanaku


 2. Dragan 17.02.2021

  Operisao sam radikalno prostatu pre 15 godina. PISA 0,04.Sada imam peckanje pri mokrenju i bol u kanalu penisa. Sta da radim? Kako da resim problem?


 3. Steva 16.02.2021

  Postovanje. Imam problem da mi se nakon mokrenja ne isprazni besika i onda prilikom lezanja, cucanja ili slicnog pritiska na besiku pocne prazniti. Jako me nervira... Unapred zahvalan


 4. milos 28.01.2021

  Noge su mi hladne opasno kada odem u wc. Sve je normalno posle toga pocinje po malo da me pece i iritira da idem ponovo u wc uvece kad legnem i kad se ugrejem sve se smiri i ne ustajem do jutra cim ustanem i pocnu noge da se hlade odem u wc i posle toga pocinje ponovo da pece po malo a kad imam odnos tek je onda jos gore toliko unapred hvala


 5. Eniz 16.01.2021

  Imam problem da mokrenjem sve je uredu u toku noci neustajem nikako ali u toku dana kad dobijem nagon za mojrenjem nemugu kontrolisati hitno Moram traziti wc


 6. Zivko stankovic 14.01.2021

  Noću ustajem jedanput oko 2 sata i imam slab mlaz i osecam kao nadutost donji deo stomaka. Imam na početku kapljanje kada mokrim i osecam slab mlaz.


 7. Zivko stankovic 21.10.2020

  Imam 65 godina otežano mokrim zadnjih mesec noću ..po malo mi izlazi urin..nemam bolove..slab mi je mlaz..pritisak


 8. Branka 24.05.2020

  Imam problem sa stalnim mokrenjem, ne mogu nigde da idem zbog tog problema. Non stop imam nekontrolisano mokrenje, a nemam bolove. Kako da rešim taj problem?


 9. Silvia 25.11.2019

  Moj muž se sinoć umokrio u krevet a toga nije bio svestan. Probudilo ga je to da je mokar. Zanima me da li bi trebali biti zabrinuti oko toga? Molim brz odgovor .

   


 10. Balaž Katarina 29.04.2016

  Kako se leči ova bolest. Ja imam sve ove simptome čestog mokrenja, imam osećaj da bi mogla stalno biti na wc šolji. Ne mogu da zadržim mokraću i to mi predstavlja veliki proble. Imate li savet za mene?


 11. Verica 29.03.2013

  Imam pitanje. . . Cesto sam imala urinarne infekcije i uvek ih uspesno lecila. Sada imam drugi problem, nemam nagon za mokrenjem. . . Nikakva. Mokrim uz uzasno veliki napor i zato sto mislim da bi trebala jer sva oteknem. Imam 31 godinu, nisam trudna i nisam radjala. Ovo traje vec par dana i ne znam sta da radim. Posle jedno pet dana takvog mokrenja pocela sam da osecam jako probadanje u mokracnom kanalu. Na pocetku sam napomenula da sam imala urinarne infekcije i ovo ne lici na nesto tog tipa. Pijem oko 2-3 l tecnost u koje spadaju i cajevi za infekcije i prolom voda. Unapred zahvalna!!!


 12. Goran 24.12.2012

  Poštovani, imam jedno pitanje na ovu temu. Imao sam saobraćajnu nesreću i bio sam 3 dana u bolnici posle toga. Nisam imao fizičke povrede donjih delova tela već sam imao povrede grudi i glave. Dva dana u bolnici sam imao urinarni kateter. Kada sam izašao iz bolnice imao sam blagi bol prilikom mokrenja i dosta sporije mokrenje nego inače. Sada posle 2 meseca od izlaska iz bolnice takođe imam dosta sporije mokrenje nego inače, nemam bolove ali konstantno sporije mokrim. Pijem često čajeve (uva, kamilica) , vodu, sokove, mleko itd. . . Koliko dugo ovo treba da traje ili da li trebam da se obratim lekaru ili? Molim vas da mi date mišljenje i savet oko mog problema.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde