Operacija ušiju (Otoplastika)

Kozmetička operacija ušiju, u medicini poznata kao otoplastika, je procedura koju izvodi plastični hirurg (retko pedijatar hirurg ili hirurg ORL struke) a kojom se menja oblik, veličina ili položaj ušiju. Korekcija ušiju može se uraditi onda kada uši dostignu svoju punu veličinu, što je u petoj godini života, a u izuzetnim slučajevima već u trećoj godini. 

Najčešći razlog za operaciju ušiju je klempavost (otapostaza) koja pogađa oko pet odsto populacije. Najčešći razlog za klempave uši je nasledni faktor, a ovaj deformitet ne utiče na sluh.

Indikacije za operaciju ušiju

Razlozi za korekciju ušiju su uglavnom estetske prirode, a u ovim siutuacijama ćete se opredeliti da intervenciju i uradite ako su uši:

 • velike u odnosu na glavu,
 • zašiljene,
 • klempave,
 • previše udaljene od glave (više od 2 santimetra),
 • asimetrične ili neprirodnog oblika
 • u slučaju povreda
 • ako je pacijent nezadovoljan prethodnom operacijom

Intervencija se uglavnom radi na oba uha, radi postizanja simetrije.

Kontraindikacije

Od oporavka od bilo koje, akutne ili hronične, bolesti, do operacije ušiju treba da prođe oko dve nedelje. Nema mnogo kontraindikacija kod otoplastike, neke od njih su:

Priprema za otoplastiku

Neophodan je pregled plastičnog hirurga koji će uraditi operaciju pre same intervencije. Tom prilikom recite doktoru koju terapiju i suplemente uzimate, da li od nečega bolujete, da li imate neke alergije... Lekar će pre intervencije tražiti i laboratorijsku analizu krvi.

Plastični hirurg će obviti neophodni manuelni pregled ušiju i eventualno napraviti neophodne fotografije.

Kod operacija sa lokalnom anestezijom, pre operacije ne bi trebalo uzimati hranu (5-6 sati pre intervencije).

Pušačima se savetuje da pre i nakon operacije prestanu da puše, kako bi zarastanje rane bilo brže.

Kako izgleda operacije?

Operacija ušiju se najčešće izvodi u lokalnoj anesteziji u ambulantnim ili bolničkim uslovima. 

U zavisnosti od izbora tehnike,zavisi položaj reza (kasnije ožiljka). Rez može da se nalazi na poleđini ušiju ili unutar nabora ušiju. Tokom operacije doktor će ukloniti višak kože ili hrskavice tako što će je preklopiti na odgovarajući način i učvrstiti šavovima. Doktor će se tokom cele operaciji baviti preoblikovanjem hrskavice dok se ne postigne željeni estetski rezultat.

Sama korekcija traje između jednog i dva sata i ne utiče na čulo sluha niti će promeniti lokaciju ušiju na glavi.

Oporavak

Nakon operacije, pacijent nekoliko dana nosit zavoje preko ušiju i za to vreme neće moći da pere kosu. Nakon što lekar odredi da pacijent više ne mora da nosi zavoje, noću će morati da nosi labavu traku preko ušiju koja će ukloniti napetosti iz ušiju. Ova traka služi tome da spreči da se uši pomere unapred ako pacijent nemirno spava. Danas su za decu dizajnirane i trake u boji kako bi im ovo iskustvo bilo što prijatnije.

Nakon sedam dana od operacije pacijent se normalno vraća svojim svakodnevnim aktivnostima. Vežbanje se ne preporučuje u prvih 15-30 dana nakon operacije. Pacijent treba da izbegava aktivnosti koje mogu da izazovu traumu ili povredu ušiju tokom oporavka. Za sportove, kao što su ragbi, fudbal i džudo, lekar će preporučiti izbegavanje u roku od najmanje tri meseca, a plivanje u roku od osam nedelja.

Post-hirurška utrnulost može da traje nekoliko nedelja, a blage modrice mogu biti prisutne do dve nedelje. Uši se mogu biti 'ukočene' i nekoliko meseci. Bol, naročito noću, može trajati nekoliko meseci.

Rez se nalazi iza uha, a ožiljak koji nastaje je tanak i zapravo se ne vidi. Vremenom, a pogotovo ako je operacija urađena u detinjstvu, ožiljak će gotovo potpuno da iščezne.

Nakon uklanjanja zavoja, primetićete momentalnu promenu izgleda ušiju.

Cena

U zavisnosti od obima operacija, cena se kreće između 600-900 evra.


Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 6

 1. stefan 03.04.2021

  Operisao sam usi pre 2 nedelje. I jedno uho mi je lepo sve super dok se kod drugog vidi razlika i da nisu oba uveta ista. Zanima me da li ce to sve doci na svoje kad prođe otok?


 2. Sladjana 08.12.2020

  Poštovani, moj sin je operisao uši pre 3 godine,2017 u 21 godini.Od tada mu utrnulost nikako ne prolazi, nelagoda u ušima takodje. Jedno uvo je drugačije od drugog. Recite mi da li je moguća ponovna operacija i koje posledice mogu biti?


 3. Vesna 16.11.2020

  Pitanje operisala sam usi pre 2 nedelje. I jedno uho mi je lepo sve super dok se kod drugog vidi razlika i da nisu oba uveta ista. Zanima me da li ce to sve doci na svoje kad prođe otok? 


 4. Ana 10.11.2019

  Moje dete je već dva puta imalo operaciju ušiju (2011.pa 2018.god) .Rezultat - nezadovoljstvo. Lekar, koji je inače vrlo uspešan i cenjen u svom poslu, kao objasnjenje za to navodi da organizam mog deteta suviše brzo resorbuje konce pa predlaže da pokuša poslednji put sa koncima koji se ne resorbuju... U velikoj sam dilemi da li se usuditi po treći put i kome se obratiti.


 5. Irena 19.08.2019

  Pre nekoliko godina mi je uši operisala dr Petrović-Popović. Sve je proteklo u najboljem redu, prijatnoj atmosferi kojoj doprinosi doktorka i ceo njen tim., koji su bili dostupni za savet i mišljenje.

  Rezultat je sjajan! Šta da vam kažem, kad sam posle skidanja konaca, iz ordinacije izašla sa kosom podignutom u punđu, da svi vide moje nove lepe uši!


 6. Ivana 28.07.2019

  Mog sina je operisala dr Dragana Petrović-Popović i jako smo zadovoljni pristupom i profesionalnošću. Za svaku preporuku.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde