Šta je magnetna rezonanca?


Magnetna rezonanca predstavlja najsavremeniju dijagnostičku slikovnu metodu. Osnovna prednost metode je velika mogućnost razlikovanja različitih tkiva organizma čoveka i njihovog prikaza u različitim tonovima sive skale.

Kako snimanje funkcioniše?

Organizam čoveka se izlaže stalnom magnetnom polju elike snage (0.2 – 3 Tesle). Tom prilikom dolazi do preorijentacije protona tako da se njihove magnetne ose postavljaju paralelno magnetnim linijama sila spoljašnjeg magnetnog polja.

Emitovanjem spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do poremećaja ovog položaja i nastanka magnetnih linija sila drugog pravca. Prestankom emitovanja spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do postepenog smanjenja ovih drugih magnetnih linija sile što se može registrovati, a vreme povratka u osnovno stanje izmeriti. Ovi signali se registruju, kompjuterski obrade i predstaljaju osnovu slike.

Magnetnom rezonancom se mogu pregledati svi delovi tela

 • centralni nervni system (mozak i kičmena moždina),
 • koštano-zglobni sistem,
 • mišići,
 • krvni sudovi,
 • medijastinalni organi,
 • trbušni organi,
 • karlični organi,
 • ekstremiteti...

Kontraindikacije

Ne mogu se pregledati jedino pacijenti koji imaju ugrađene pejs mejkere ili ugrađena (namerno) ili stečena (slučajno) feromagnetna strana tela u organizmu. Svi drugi implantati (veštački kuk, osteosintetski material i dr.) se pravi od materijala koji nisu feromagentni (medicinski čelik, titanijum…) pa ne predstavljaju smetnju pregledu.

Sam pregled nema nikakve štetne efekte pa se magnetna rezonanca može ponavljati neograničen broj puta  i mogu se pregledati deca, trudnice i druge rizične grupe. Neprijatnost predstavlja boravak u tunelu aparata, zatvorenom prostoru, kao i buka koju sam aparat proizvodi.


Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa magnetnom rezonancom.


 


Podeli tekst:

Dr Petar Bošnjaković se stručno usavršavao na institutima za radiologiju u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Autor je 146 naučnih radova i 6 knjiga iz oblasti radiologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Vide 02.06.2012

  Da li koronarni krvni sudovi mogu da se snime magnetnom rezonacom?


 2. tanja 09.08.2010

  Moja beba treba da ide na mgnetnu rezonansu i mnogo se bojim. Ima samo meseci i ima neku cistu na donjem delu kicme tj bas kod trticne kosti. Malu rupicu iz koje je pocela sekrecija. . Tj gnoj


 3. Mira 01.05.2008

  Zadovoljna sam ovim kratkim obavestenjem o MRI-u. Licno me zanima mora li pacijent koji je upucen zbog kolena da ulazi citav u aparat ako ima problem klaustofobije. Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde