Šta je magnetna rezonanca?

 

Magnetna rezonanca predstavlja najsavremeniju dijagnostičku slikovnu metodu. Osnovna prednost metode je velika mogućnost razlikovanja različitih tkiva organizma čoveka i njihovog prikaza u različitim tonovima sive skale.

Kako snimanje funkcioniše?

Organizam čoveka se izlaže stalnom magnetnom polju velike snage (0.2 – 3 Tesle). Tom prilikom dolazi do preorijentacije protona tako da se njihove magnetne ose postavljaju paralelno magnetnim linijama sila spoljašnjeg magnetnog polja.

Emitovanjem spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do poremećaja ovog položaja i nastanka magnetnih linija sila drugog pravca. Prestankom emitovanja spoljašnjeg radiofrekventnog talasa dolazi do postepenog smanjenja ovih drugih magnetnih linija sile što se može registrovati, a vreme povratka u osnovno stanje izmeriti. Ovi signali se registruju, kompjuterski obrade i predstaljaju osnovu slike.

Magnetnom rezonancom se mogu pregledati svi delovi tela

 • centralni nervni system (mozak i kičmena moždina),
 • koštano-zglobni sistem,
 • mišići,
 • krvni sudovi,
 • medijastinalni organi,
 • trbušni organi,
 • karlični organi,
 • ekstremiteti...

Kontraindikacije

Ne mogu se pregledati jedino pacijenti koji imaju ugrađene pejs mejkere ili ugrađena (namerno) ili stečena (slučajno) feromagnetna strana tela u organizmu. Svi drugi implantati (veštački kuk, osteosintetski material i dr.) se pravi od materijala koji nisu feromagentni (medicinski čelik, titanijum…) pa ne predstavljaju smetnju pregledu.

Sam pregled nema nikakve štetne efekte pa se magnetna rezonanca može ponavljati neograničen broj puta  i mogu se pregledati deca, trudnice i druge rizične grupe. Neprijatnost predstavlja boravak u tunelu aparata, zatvorenom prostoru, kao i buka koju sam aparat proizvodi.

Saznajte više o:

Pogledajte sva pitanja i odgovore u vezi sa magnetnom rezonancom.


Magnetnu rezonancu bilo koje regije zakažite pozivom na telefon 063/687-463


 

Podeli tekst:

Dr Petar Bošnjaković se stručno usavršavao na institutima za radiologiju u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Autor je 146 naučnih radova i 6 knjiga iz oblasti radiologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 11

 1. Mira Đurić 21.10.2023

  Koliko košta mag.rezonanca glave i lumbalni deo kičme?


 2. Bela 08.10.2023

  Da li može magnetna rezonanca glave. Naime, predlozena je od strane neurologa, a u vezi lečenja demencije zbog sumnje da možda neki nerv pravi problem. Koliko to košta?


 3. Ljiljana 30.11.2022

  Da li moze terapija fizikalna magnetom n a koleno operisanog kuka desne noge jako poceli da Pece i boli koleno?


 4. Stojan 09.11.2022

  Interesuje me da li se magnetnom rezonancom može snimiti debelo crevo ili samo kolonoskopijom koju nisam mogao da izdržim do kraja zbog ubacivanja vazduha u istom.


 5. Lela 09.06.2022

  Da li se magnetnom rezonancom mogu izbrisati odredjeni dogadjaji i pomisli?


 6. Djurdjica 11.04.2022

  2007.godine mi je laparaskopijom operisana žuč, odstranjena žučna kesa. Sećam se da mi je doktor koji me je operisao tada rekao da više neću moći obavljati pregled magnetnom rezonzncom, zbog ugradjenih nekih varova. Ali o tome nemam nikakvu pismenu dokumentaciju. Moj doktor je nažalost preminuo. Sada treba da uradimMR stomaka i karlice, pa ne znamšta da radim. Možete li me savetovati. Hvala unapred.


 7. Mitre 23.09.2021

  Imam dva stenta, dali smem da se pregledam magnetnom rezonancom?


 8. Dušica 24.01.2021

  Da li eventualne promene hrskavice kolena ili reumatske promene mogu da se vide MRI?


 9. Vide 02.06.2012

  Da li koronarni krvni sudovi mogu da se snime magnetnom rezonacom?


 10. tanja 09.08.2010

  Moja beba treba da ide na mgnetnu rezonansu i mnogo se bojim. Ima samo meseci i ima neku cistu na donjem delu kicme tj bas kod trticne kosti. Malu rupicu iz koje je pocela sekrecija. . Tj gnoj


 11. Mira 01.05.2008

  Zadovoljna sam ovim kratkim obavestenjem o MRI-u. Licno me zanima mora li pacijent koji je upucen zbog kolena da ulazi citav u aparat ako ima problem klaustofobije. Unapred hvala.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde