Prof. dr Petar Bošnjaković

Specijalista radiologije

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Telefon za zakazivanje

Prof. dr Petar Bošnjaković, Specijalista radiologije

Telefon za zakazivanje

Oblasti medicine

Specijalizacija

Grad

Jezici

Raspored rada doktora

Telefon za zakazivanje
063 687 460

Najnoviji tekstovi koje je lekar objavio:

Postavite pitanje

Broj odgovorenih pitanja: 192

 1. Poštovani,
  Treba da idem na rtg pregled bubrega i mokracnih kanala i. V. P. Pa me znima na koji nacin se to pregleda jer niko od lekara mi nista negovori navodno nista strasno ali sam ja nacuo na rtg -u da je to neka vrsta dubinskog snimanja pa me zanima na koji nacin nebojim se jer verovatno manje boli nego ovaj kubik sljunka sto je u meni samo me zanima ako ste toliko ljubazni da mi malo pojasnite bio bih vam zahvalan. Pozdrav od bate iz kikinde cekam vas odgovor.
  Hvala unapred.

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Prof. dr Petar Bošnjaković

   Poštovani,
   Pregled bubrega i mokraćnih kanala naziva se intravenska (ekskretorna) urografija. Sastoji se tome da se nakon adekvatne pripreme (neuzimanja hrane) u venu ubrizgava 70 - 100 ml jodnog kontrastnog sredstva a onda u odredjenim intervalima čine rendgenski snimci. Znači ne boli ništa.
   S poštovanjem.

 1. Postovani dr. Bosnjakovic,
  zivim u danskoj i prije 3 dana sam bio na rentgen grudnog kosa toje drugi put sto idem na rentgen prvo je bio 2007 god, rezultati sledeci citiram: mozda blaga fibroza. Srce je malo veca od poslednjeg rentgen 2007 god. I sada je na gornjoj normalgranice. Moja pitanje je: sta znaci blaga fibroza i dali je opasna po zivot i sta da radim u ovakvim okolnostima. I drugo kaze da je srce malo veca od proslog rengena 2007 i sada je na gornjoj normalgranice, moje pitanje je zasto se srce sada je veca i koliko je to opasno po zivot i koji su normal granice za srce.
  Unapried hvala vam na odgovor

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Prof. dr Petar Bošnjaković

   Poštovani,
   Rendgenska procena "blage fibroze" je prilično nepouzdana i apsolutno subjektivna. Takodje uporedjivanje rendgengrafija (osim ako su obe načinjene u digitalnoj tehnici) nije apsolutno sigurno jer zavisi od mnoštva promenljivih faktora. Niste mi naveli najvažniju stvar a to je zbog čega ste radili rdg pluća? Ništa od navedenog nije opasno po život ali Vam ništa preciznije ne mogu reći bez uvida u rendgengrafiju.
   S poštovanjem

 1. Poštovani,
  Da li sme da se radi mag. Rezonanca glave osobi koja ima nekoliko amalgamskih plombi? Koliko traje snimanje mozga?
  Hvala

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Prof. dr Petar Bošnjaković

   Poštovana,
   Nema nikakvih problema da se radi MR pregled osobama sa zubnim plombama (ukljucujuci i amalgamske). Pregled traje 15-ak minuta.
   S postovanjem.

 1. Postovani,
  imam zakazanu mr mozga u nisu, medjutim veoma se plasim zatvorenog prostora i ne znam da li cu moci da izdrzim snimanje. Da li postoji nesto sto bih mogla da popijem pre snimanja kako bih se uspavala ili sl.
  Hvala.

  Odgovoreno: 20. 11. 2009.
  • Prof. dr Petar Bošnjaković

   Poštovana,
   Stvarno nema potrebe za strahom niti za spavanjem tokom pregleda.
   Mozete popiti nesto od sredstava za smanjenje napetosti. Ukoliko Vam je lakse, tokom pregleda neko moze biti sa Vama u prostoriji za preglede.
   S poštovanjem.

 1. Hvala vam na odgovorenom pitanju, ali sto se tice nmr glave zanima me da li ga je moguce raditi kod osoba koje imaju gelere i ako ne koja je druga opcija za pregled glave

  Odgovoreno: 06. 10. 2009.
  • Prof. dr Petar Bošnjaković

   U osoba koje imaju metalna strana tela od feromagnetnih materijala (kao sto su geleri!) ne moze se raditi pregled na magnetnoj rezonanci.
   Alternativa je viseredni CT (MSCT).
   S postovanjem, Prof. dr Petar Bosnjakovic

Prikazano 1-5 od ukupno 192 pitanja
Zakažite pregled kod Prof. dr Petar Bošnjaković