Operacija kičmenih pršljenova bez noža - perkutana vertebroplastika

Trend savremene terapije je lečenje bolesnika metodama iz grupe minimalno invazivnih. Osnovni princip je da se isti ili bolji efekat (u poređenju sa klasičnim hirurškim zahvatima) postigne uz manju dozu agresije (invazivnosti) po organizam bolesnika. Ovako se mogu lečiti brojna oboljenja krvnih sudova, vršiti zahvati vađenja žučne kesice, bubrega, slezine, delova creva ...

 

Metoda lečenja preloma pršljena

 

Perkutana vertebroplastika (PVP) je metoda iz grupe interventne radiologije (minimalno invazivnih tehnika koje se rade pod kontrolom rendgenskog zračenja) koja se primenjuje u lečenju bolnih preloma pršljenskih tela vratnog, grudnog i slabinskog dela kičmenog stuba.

Kompresivni prelomi pršljenskih tela nastaju kao posledica slabljenja njegove gradje odnosno gubitka koštanog tkiva što rezultira smanjenom čvrstinom. Najčešći uzrok ovih promena je osteoporoza. Neretko, ovakvi prelomi pršljenskog tela su prvi klinički znak osteoporoze.

Broj ovakvih preloma koji se godišnje javljaju u SAD je oko 250 000. Isto tako ukoliko su pršljenska tela zahvaćena metastazama malignih tumora ili benignim tumorima krvnih sudova doći će do razaranja koštanog tkiva sa takođe posledičnim smanjenjem njegove čvrstine. U tako izmenjenim uslovima, moguće je da pri minimalnim traumama kao što su pokreti, naglo sedanje ili lakši padovi, dodje do tzv. kompresivnog preloma pršljenskog tela odnosno smanjenja njegove visine.

Nastanak preloma praćen je bolovima koji se pojačavaju pri sedenju, hodu i obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Do pre 20ak godina lečenje je bilo sastavljeno od nekoliko raspoloživih metoda: terapija lekovima, fizikalna terapija i hirurški zahvati stabilizacije kičmenog stuba. Međutim, rezultati ili nisu bili zadovoljavajući ili se terapija (hirurška) bila skopčana sa značajnim brojem intra i postoperativnih komplikacija.

Prvi pokušaj, koji se na sreću pokazao uspešnim, interventno-radiološkog tretmana ovog oboljenja izveden je 1984. (Darmond i Galiberd) i od tada je broj intervencija koje se u svetu izvode u neprekidnom porastu.

 

Način izvođenja metode

Princip izvodjenja metode je da se kolabirano pršljensko telo, pod kontrolom radioskopije, punktira iglom, i kroz nju ubrizga specijalna vrsta dvokomponentnog cementa. Nakon ubrizgavanja cement se stvrdnjava i stvara cementno-koštani blok sa fragmentima prelomljenog pršljenskog tela dovodeći do smanjenja ili nestanka bolova. Takođe se, prilikom stvrdnjavanja cementa, razvija temperatura od približno 60 stepeni Celzijusove skale što termičkim oštećenjem pršljenskih receptora za bol takodje doprinosi procesu obezboljavanja.
 
 

Podeli tekst:

Dr Petar Bošnjaković se stručno usavršavao na institutima za radiologiju u Velikoj Britaniji i Nemačkoj. Autor je 146 naučnih radova i 6 knjiga iz oblasti radiologije.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 9

 1. Ljiljana Vasic 12.09.2022

  Ukljesten nerv L/4 i L)/5leva noga uzasniBolovi trnjenje i pecenje


 2. Antunović Dajana 30.03.2022

  Dobar dan interesuje me gde se moze uraditi vertebroplastika? Pitam zbog mame jer ima rak na prsljenovima i jake bolove a da vidimo dal moze da joj se radi to da joj se smanje bolovi Hvala


 3. mandic milutin 20.01.2022

  molm Vas da mi date kontakt telefon gde mogu operisat prelom prsljenj.hvala


 4. Mija 08.04.2016

  Izvinite jel mi ko može reći kako se zove ovaj doktor sa sajta gdje izvodi vertebroplastiku?


 5. Milica 31.07.2012

  Kako da stupim u kontakt sa ovim doktorom? Da li mogu da dobijem telefon kako bih ga kontaktirala?


 6. Gordana 03.12.2008

  Ja sam fascinirana! Svaka vam čast.


 7. Sandra 23.06.2008

  Sve pohvale za cuvenog profesora Bosnjakovica! Inace, zbog raznovrsnosti i informativnosti i sajt je za svaku pohvalu.


 8. Dr R.D.O 19.06.2008

  Os sveg srca Vam cestitam. RA.


 9. Bozidar 18.06.2008

  Zelim da Vam zahvalim na ovakvim informacijama, a posebno sam odusevljen samom mogucnoscu da se pogleda i sama intervencija. Mislim da u Evropi ne postoji ovako dobar sajt. Puno uspeha u daljem radu.


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde