Šta je fizikalna terapija i koje su cene?

Fizikalna medicina je oblast medicine koja se bavi proučavanjem i primenom različitih oblika fizičke energije u svrhu prevencije, dijagnostike, terapije, metaflakse i medicinske rehabilitacije. Ova oblast medicine je dobila punu priznatost kada je potvrđen veliki značaj fizikalne terapije u kompleksnom postupku rehabilitacije bolesnih i povređenih. Do pravog razvoja fizikalne medicine dolazi u periodu posle 1. Svetskog rata. 

Podela fizikalne medicine:

 • Fizikalna profilaksa 
 • Fizikalna dijagnostika 
 • Fizikalna terapija

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija je deo fizikalne medicine koji se bavi primenom različitih oblika fizičke energije u svrhu prevencije, lečenja i funkcionalnog osposobljavanja obolelih i povređenih.

Pojam ˝fizikalne terapije˝ potiče od grčke reči “fysis”, što u prevodu znači “prirodna”, odnoseći se na korišćenje prirodnih faktora u svrhu lečenja. Fizikalna terapija se opisuje kao jedna od najstarijih metoda lečenja, a prvi zapisi o njoj se pojavljuju u starom Rimu i Grčkoj. Prirodnim faktorima u svrhu lečenja su se služili i stari Kinezi. 

Zahvaljujući napretku i razvoju tehnike, naročito  elektronike, aparaturna fizikalna terapija je doživela veliku ekspanziju. Fizikalna terapija se takođe koristi i u toku postoperativnog oporavka. Može se koristiti kao jedino sredstvo lečenja ili u kombinaciji sa drugim metodama.

Fizikalna terapija predstavlja metodu lečenja koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret i otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primenom ublažavamo bol, poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata.

Nakon pregleda, formira se individualni program za svakog pacijenta, Cilj je kao što je pomenuto, smanjiti bol i obnoviti funkcionisanje u što je većoj meri moguće. Cilj je takođe poboljšati pokretljivost zglobova i vratiti fleksibilnost mišićima kao i snagu, izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu.

U većini slučajeva, fizikalna terapija podrazumeva neki oblik vežbi. Mogu biti vežbe istezanja, jačanja, vežbe sa lakim opterećenjima, hodanje i slično. Takođe je moguće napraviti program koji bi pacijent pratio i kod kuće.

Ciljevi fizikalne terapije

 • poboljšanje funkcija pojedinih organa
 • sprečavanje nastanka onesposobljenosti kao posledica oboljenja ili povrede
 • smanjenje fizičke nesposobnosti
 • uspostavljanju optimalnog funkcionalnog i radnog kapaciteta 

Neki od zadataka fizikalne terapije su

 • smanjenje ili otklanjanje bola
 • poboljšanje lokalne cirkulacije i metabolizma
 • reparacija i regeneracija tkiva
 • povećanje elastičnosti mekih tkiva
 • regeneracija oštećenih nerava
 • povećanje oslabljene mišićne snage i poboljšanje koordinacije pokreta

Kada fizikalna terapija može da pomogne?

Oporavak nakon povreda – Fizikalna terapija može pomoći prilikom oporavka nakon povreda i prevencije kako se povrede ne bi ponovile. Pomaže prilikom otklanjanja bola u mišićima tetivama ili ligamentima, jača mišiće, povećava fleksibilnost i amplitudu pokreta.

Hronični problemi – Fizikalna terapija olakšava tegobe kod hroničnih problema i može pomoći poboljšanju kvaliteta života. Može značajno doprineti poboljšanju kod Parkinsonove bolesti, Spinalne stenoze,  artritisa

Podela fizikalne terapije (prema vrsti primenjenog fizičkog agensa) sa primerima vrsta

 • Elektroterapija (galvanizacija, elektroforeza lekova, dijadinamična struja, tens, interferentna struja sa vakuum masažom, elektrostimulacija)
 • Sonoterapija (ultra zvuk, sonoforeza, sonodinator)

 • Magnetoterapija (niskim frekvencijama 1-27Hz)

 • Fototerapija (infracrveni zraci, bioptron, Rhino Beam)

 • Laser (constant. Puls. Lesa 2005)

 • Termoterapija (parafin, heat paec)

 • Krioterapija (ledom)

 • Mehanoterapija (pokretima rukom - masažom)

Danas se pacijenti često opredeljuju da fizikalnu terapiju primaju u privatnim ordinacijama privatne medicine. Razlog ovome često je ušteda vremena, prilagodljivost terminima, neretko bolja usluga nego u državnim centrima ili, jednostavno, veće poverenje u rad privatnih ordinacija i fizioterapeuta.

Fizikalna terapija, u zavisnosti od problema koji se tretira, traje dugo, neretko i nekoliko meseci. Iz ovog razloga, važno je da odaberete ordinaciju kojoj ćete verovati. 

Predlažemo Vam sedam ordinacija fizikalne medicine iz Stetoskop.info Booking sistema. Potrudili smo se da istaknemo cene i opis same ordinacije.

1. Sempre Viva Centar

Sempre Viva Centar spada u jednu od najušuškanijih ordinacija u Beogradu. Na dva sprata sa prelepim ambijentom, kojim se sa pravom ponosi dr Marina Markova, nalazi se veliki broj pojedinačnih ordinacija za fizikalnu medicinu. Ulaganje u nove aparate i opremu, kao i edukaciju osoblja apsolutni je prioritet ove ordinacije koja se nalazi na Zvezdari. Dugogodišnji rad sa pacijentima, specifičnost u radu i metode koje su pomogle stotainama ljudi, Ordinaciju Sempre Viva svrstavaju u pravi izbor za sve one koji žele da dobiju vrhunsku negu i terapiju.

Cena fizikalne terapije u Sempre Viva Centru je 3.100 dinara (oko 26 evra). Zakažite pregled u Sempre Viva Centru >>>

2. Fiziobalans ordinacija

Fiziobalans je centar za korekciju deformiteta kičme i rehabilitaciju neurorazvojnih poremećaja kod dece. Osnovala ga je fizioterapeut Ljiljana Katunac, daleko poznata po lečenju skolioze i kofoze. Katunac je stekla neprocenljivo kliničko iskustvo koje joj je omogućilo da svoju privatnu praksu osnuje i koncipira usmeravajući se ka najpriznatijim svetskim standardima, sertifikujući sebe i svoj tim za svetski najpriznatije metode kao što su Schroth metod, McKenzi, Muligan, Cyriax, Bobath, Feldenkrais i Senzorna integracija. Fiziobalans je primarno usmeren na rad sa decom kojima je dijagnostikovan neki od deformiteta kičme ili pak neurorazvojni poremećaj. Ordinacija se nalazi kod Crkve Svetog Marka.

Cena fizikalne terapije u Fiziobalans ordinaciji je 3.000 dinara (oko 25 evra). Zakažite pregled u Fiziobalansu >>>

3. Fizio Vračar ordinacija

U srcu Vračara nalazi se ordinacija koju je osnovao fizioterapeut Milan Ilić. Ponosno stoje iza rada sa mnogim slavnim sportistima, kao što su Ana Ivanović, Žarko Čabarkapa i Boško Janković. Savremene tehnologije i otkrića iz oblasti fizikalne medicine, sportske medicine i rehabilitacije, kao i najnovije metode rada sa pacijentima dostupne su u radu Fizio Vračara i pomžu u rešavanju problema nastalih kao posledica neke vrste povreda.

Cena fizikalne terapije u Fizio Vračar ordinaciji je 2.000 dinara (oko 17 evra). Zakažite pregled u Fizio Vračar ordinaciji >>>

4. Liderna Centar

Pored masaže i klasičnih metoda primene fizikalnih agenasa,prvi je privatni centar koji se bavi kompletnom dekongestivnom terapijom limfedema.

U okviru centra sprovodimo različite tehnike manuelne i aparaturne masaže, limfne drenaže i fizikalne terapije, koje pomažu u smanjenju napetosti mišića, smanjenju otoka , prevenciji bola u ledjima i zglobovima kao i različite metode efikasnog opuštanja koje razvijaju i jačaju vaše telo i duh.

Cena fizikalne terapije u Liderna Centru je 1.500 dinara (oko 12 evra). Zakažite pregled u Liderna Centru >>>

5. Fizio Centar

FIZIO Centar nudi jedinstven način funkcionalnog vežbanja i kompletne brige o zdravlju korisnika uz najsavremeniju dostupnu tehnologiju putem individualnog pristupa, rada na prevenciji i očuvanju dobrog zdravlja, poboljšanju fizičkih performansi, funkcionalne sposobnosti i sveukupnog kvaliteta života.

Postizanje psihofizičkog balansa kroz paralelno savetovanje sa nutricionistima, fizijatrima, ortopedima i kardiolozima jedan je od osnovnih ciljeva FIZIO Centra. Stručni tim FIZIO Centra čine sposobni, mladi, iskusni terapeuti i profesionalni treneri fizičke kulture koji svojim klijentima nastoje da pruže kompletan doživljaj ugodne i relaksirajuće atmosfere. 

Cena fizikalne terapije u FIZIO Centru je 3.000 dinara (oko 25 evra). Zakažite pregled u FIZIO Centru >>>

6. Fizio Tim

Fizio tim je Fitnes Studio iz Beograda koji je sastavljen od 20 stručnjaka, iskusnih fizioterapeuta, kondicionih trenera i doktora specijalista. Mogućnost zakazivanja fizikalnih terapija i kineziterapija. 

Pored rada sa rekreativcima, sprovode se treninzi sa profesionalnim sportistima u cilju unapređenja njihovih performasni, ali i brizi o njihovom oporavku. U centru se rade pripreme sportista pred sezonu, kao i održavanje forme u prelaznom periodu.

Cena fizikalne terapije u Fizio Timu je 3.000 dinara (oko 25 evra). Zakažite pregled u Fizio Timu >>>

7. Sport Medical Alliance

Specijalistička ordinacija iz fizikalne medicine i rehabilitacije “Sport Medical Alliance” je vodeća zdravstvena ustanova u Srbiji u oblasti fizikalne medicine, saniranja sportskih povreda, rehabilitacije i regenerativne medicine. Osnovao ju je 2009. godine dr Milan Mileusnić, Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije.

 Stručno osoblje i primena najsavremenije opreme i rehabilitacionih tehnika, kao i stalno usavršavanje, je ono što ovu ordinaciju izdvaja od drugih. Klinika SMA sa svojim pratećim objektima nudi kompletno rešenje za sve vrste rehabilitacionih procesa. Od trenutka kada poverite brigu o Vašem zdravlju nama, naš tim ima jedan jedini cilj koji je podređen ostvarivanju Vašeg napretka u samom procesu rehabilitacije. 

Cena fizikalne terapije u Sport Medical Alliance se kreću od 2.000- 3.000 dinara (20-25e). Zakažite pregled u Sport Medical Alliance >>>

Za Stetoskop.info Katarina MilinkovićPodeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 3

 1. Nina Dudic 21.02.2022

  Imam 72 godine i tegobe vrlo slične gospodinu Milomir Stanicu. Imam bolove u desnoj nozi čiji centar počinje negde od sredine debelog mesa i pruža se duž noge do stopala Stopalo me ne boli. Kad sedim i ležim nemam bolove, ali kad hodam baš boli. Ali kad duže vremena hodam bol jenjava pa čak ponekad i prestane da boli Problem je što dok dođem do tog stadijuma da ne boli, toliko me boli cela noga da jsučem od bolova i moram više puta da sednem. Koristim bromazepam i diklifenak duo ali mi to ne pomaže mnogo ako iz njih ne uzmem i neki antireumatik. Tada mi bude lakše dok on deluje. Koliko dugo smem da uzimam tu kombinaciju lekova i šta mi vi preporučuje kao bolju kombinaciju?


 2. sabina 15.06.2021

  Moj muz ima 32 godine i dobio je izliv krv na mozgu 5. marta. Operisan je i ostala mu je leva strana malo nepoktretna. On je, hvala bogu, svega svesan, prica sve kako treba, cak pamti taj dan kad mu se to desilo ali tesko hoda. Treba mu pomoc i ne moze nista sa levom rukom, jos hoda ali polako jedno 20 do 30 metera pa onda mora da sedne jer pocinje noga da mu drhti. Da li bi ste vi mogli da mu pomognete? 


 3. Milomir Stankovic 18.03.2020

  Postovani Imam 76 godina,imam bolove u desnoj nozi,od kuka do stopa;a.,bol se izmesta. Snimao sam koleno i kuk.bio na fizikalnoj teratpiji 8 dana.Bol se smanjio ali ipak boli kada se3 krecem,dok lezim ne. Ne primecujem otecenost zglobova. Lekar fizijatar me vodio pod dijagnozom Lumboisshialgia lat dex i Gonaoartroza.Koristim razne masti od Ketonala,Ben Gay,Alga san i sl. i tablete Ketonal,Brifen i Diklofen duo,koji mi znatno pomaze,ali nisam siguran da li smem da ga koristim duze vremena.Zeludac mi ga podnosi. Vas savet i pomoc


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde