Parkinsonova bolest

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta, nazvana po lekaru iz Londona Jamesu Parkinsonu,  koji je 1817. godine prvi opisao simptome bolesti. Poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta (bazalne ganglije).

U bazalnim ganglijima ('crna jezgra') prisutan je manjak broja ćelija koje proizvode dopamin. Nažalost, uzrok propadanja tih ćelija nije još poznat. Kao posledica hemijskog deficita u delu mozga koji nadzire voljne pokrete javljaju se nevoljni pokreti. Katkad je prisutan tzv. višak pokreta poput tremora, koji se ne može kontrolisati, a nekada 'nedostatak pokreta', odnosno otežano započinjanje pokreta i  opšta ukočenost.

Simptomi parkinsonove bolesti 

Bolest se obično polagano razvija pa može proći i nekoliko meseci, a i godina pre nego bolesnik ustanovi da ima tegoba. Jedan od prvih simptoma često je lagano podrhtavanje ruku ili prstiju, koje se polagano razvije u nevoljno ritmično podrhtavanje. Istovremeno, izvođenje komplikovanijeg pokreta postaje otežano uz ograničenja pokreta, a mišići su ukočeniji uz nespretne, rigidne pokrete. Tri su glavna simptoma Parkinsonove bolesti: tremor ( drhtanje), rigor ( ukočenost  mišića ruku, nogu i vrata) i usporenje pokreta. No, ne moraju istovremeno biti prisutna sva tri simptoma, niti se oni javljaju jednakim intenzitetom. Važno je zapamtiti da drhtanje može biti različita porekla tako da nemaju svi bolesnici koji osećaju drhtanje Parkinsonovu bolest. Često je prisutna depresija, smetnje sna, mokrenja i stolice. Brzina napredovanja intenziteta simptoma i same bolesti različita je i zavisi od pojedinca. Kod nekih bolesnika čak i duže vreme bolest ne utiče na sposobnost obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Važno je na vreme otkriti bolest i lečiti njene simptome  propisanim lekovima.

Dijagnoza

Nema laboratorijskog testa ili RTG nalaza koji bi potvrdili Parkinosnovu bolest. Zato je za uspešno lečenje neophodno  kontaktirati lekara-specijalistu  za ovo područje neurologije.  

Lečenje

Važno je naglasiti da bolest nije fatalna; postoje delotvorni lekovi. Lečenje simptoma bolesti uspešno je posebno u ranom stadijumu bolesti. Ali lečenje ne zaustavlja napredovanje bolesti. Važna je rana dijagnoza bolesti, uzimanje specifičnih lekova, način ishrane  vežbanje. Lekovi značajno smanjuju simptome bolesti. Lekar specijalista preporučuje specifičnu kombinaciju lekova koja se razlikuje kod pojedinih bolesnika, a često zahteva vreme i strpljenje. Lekovi uzrokuju i neželjena dejstva.  
 • Levodopa: jedan od najdelotvornijih lekova. Podiže nivo dopamina, supstanci koja nedostaje u mozgu obolelih.
 • Dopaminergički agonisti: bromokriptin, apomorfin, pramipeksol, ropinirol. Direktno stimulišu receptore i zamenjuju ulogu  dopamina u mozgu. U ranoj fazi bolesti uzimaju se kao monoterapija. Kasnije u kombinaciji s levodopom pojačavaju njen učinak.
 • MAO inhibitor (deprenil): usporava razgradnju dopamina. U ranoj fazi odlaže primenu levodope.
 • COMT inhibitor (entakapon): blokira razgradnju levodope pre ulaska u mozak. Uzima se samo uz levodopu, te značajno produžuje njen učinak.
 • NMDA antagonisti (amantadin, mementin): u ranoj fazi uzima se kao monoterapija, kasnije u kombinaciji s levodopom.
 • Hirurško lečenje i ugradnja stimulatora (poput “pacemakera” za srce) primenjuju se samo kod bolesnika koji se ne mogu uspešno lečiti lekovima ili su razvili nekontrolisane pokrete koji se ne mogu suzbiti lekovima.
Pregled neurologa možete zakazati kod:
Želite da zakažete pregled kod lekara? Popunite Kontakt formu i detaljno opišite svoj problem. Stetoskop.info tim će Vam pomoći da pronađete najbolje rešenje za sebe. 
Takođe pregled možete zakazati i pozivom na broj 063/687-460
Podeli tekst:

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 28

 1. Vlahović Vesna 06.02.2023

  Mnogo sam lose od nikakvog spavanja do uzasnog trenira u celom telu unutra, nevoljnih pokreta, sporocei porremecaja stolice i mokrenja, svih mogućih bolova do depresije.Stalno sam zabrinuta zbog bolesti cerke a i svojih tegoba jer vec patim od diskus hernije i ne znam koliko mi moze Jos biti bolje ili gore nego sto jeste.Molim vas pregled i koliko kosta jer ne mogu vise da meni bude lose a da ne mogu da brinem o cerki koju ceka operacija grlica materice jer joj je papa test los 2 godine posle ikonizscije.Same smo i mnogo smo lose.Js imam 66 godina ona 42.


 2. Nikola Stojanovic 12.12.2022

  Ja imam slicne simptome,sta treba uradeti imam samo 16 godina


 3. Jasna Milanović 10.08.2022

  Imam 73 godine. Od svoje 36 god mi podrhtava leva ruka. Ali sve sam mogla da radim do pre 1,5 godinu kada sam ptelažala koronu(težak oblik) od tada leva ruka nekontrolisano se pokreće kada nešto hoću da uradim. Više nemogu čašu da držim. Nemogu da operem zube, da se očešljsm, da popijem vodu. Nemam snage u levoj ruci i nekontrolisano se pokreće. I desna ruka već par meseci puno drhti ali prinese čašu i popijem vodu. Dali ima elemenata parkinsona. Gde da idem, šta da koristim od čajevslekova. Videla sam da čovek sa zlatibora pomaže. Pozdrav


 4. Ljubisa milosavljevic 16.04.2022

  Vec vise godina lecim pomazem bolesnicima da duze zive od kancera ,parkinksa ,Alchajmera i drugih bolesti produzavam koliko je moguce vas zivot kvalitetno 60-70 %. Sve informacije Narodni Travar Zlatibor


 5. Danijela 04.11.2021

  Moja mama boluje od Parkinsona ima 63 god od prošle godine stanje joj se pogoršalo zbog toga umesto Madopara pije Stalevo 5 puta dnevno ali i dalje nije dobro. Kako joj mogu pomoći?


 6. vangel halcu 08.08.2021

  moj muz ima parkins dali moze da zakazemo pregled kod vas hvala


 7. Marica Cubrilo 29.07.2021

  Postovani,bolujem od Parkinsona 6 godina.Iz N.sada sam i imam 60 god.Zbog ove bolesti sam u invaldskoj penziji.Da napomenem 2 god.pre dijgostikovanja bolesti sam"izgubila"jer dr.neurolog je rekla da je to fizijatr.slucaj.Od lekova pijemOprymea 3.15mg i Madopar 1 dnevno Rivotril i Remirtu.Dodatno uzimam Alanerv.Kako mogi do Vas na pregled.Hvala i postovanje za Vas


 8. Vesna 04.08.2020

  Da li lekovi kod parkinsa mogu da ublaže bol u nogama i lakše pokrete?


 9. nenad 11.05.2020

  Otišao sam kod neurologa zbog povremenog gubljenja ravnoteže, on je zapazio da loše hodam i govorim. Uputio me je u bolnicu gde su utvrdili atipičnu Parkinsonovu bolest, prepisali su mi medopar i otpustili su me. Od tada (a to se dešavalo pre tri godine), meni je sve gore, češće padam i sve lošije vidim. Redovno idem kod neurologa na pregled - na 6 meseci. On se drži postojeće terapije i dijagnoze. U poslednje vreme osećam bolove u predelu bubrega. Ne znam da li je to od medopara ili me je uhvatila promaja. Odlazio sam kod oftamologa i on mi samo povećava dioptriju, ne kaže da li je to od bolesti. Sve mi je gore.

  Nenad


 10. andjelko martinov 13.03.2020

  Moja dijagnoza je G25.otremor essentiallis i nastala je posle smrti supruge 2006. godine. Neurolozi su probali razne terapije, sada sam već 3 godine na terapiji tbl.

  Rivotril 2mg 2x1,tbl. propranolol pp. osim toga lečim i visok pritisak i imam prošisirenu grudnostomačnu aortu. Imam smetnje kod pisanja i uzimanja tečnosti i rada preciznih poslova. Imam 73 god i pitam vas da li je ova terapija optimalna?


 11. Admir 21.09.2018

  Mome ocu je otkazala ruka ove godine, ima drtanje, neprestano pije lekove ali nema efekta. Imao je tesku povredu pre par godina, ali posle operacije je bilo sve ok, radio je normalno. Da li ima tu pomoci?


 12. Subha Rizvanovic Cordic 02.03.2016

  Pozdravljeni, ja bi vas molila za odgovor. Meni je neurolog otkrio parkinsovu bolest prije 3 godine i pijem ljekove Mirapeksin i Paroxat. Bila sam dobro do unazad par mjeseci. Osecam bolove u desnoj nozi i ruci i teže se pokrećem pa vas molim da mi odgovorite šta da radim i da li je to odraz te bolesti. Lijep pozdrav


 13. Natalija 01.12.2012

  Baka mi boluje od parkinsove bolesti ima bolove u zglobovima obe noge a sada najvise u desnoj zali se najvise na bolove u ledjima nogama levoj ruci i kukovima. Poneki put jos malo drhte ruke. Ali to nije stalna pojava. Mislili smo da ima problema sa tromom ali se ispostavilo da ima cistu na desnoj nozi i bakterije u mokraci. Cesto u toku noci se budi da ide u vece. Kada prvi put ustane tesko ustaje ali kada duze hoda ima normalan hod cesto tokom hoda povije kicmu da li imate neki savet? Cekam sa nestrpljenjem vas odgovor


 14. Miloš 17.06.2012

  Pozdrav svima. Ovde sam video samo pitanja, ali ne i odgovore. Moja majka je u ranoj fazi parkinsona i samim tim sam se više zainteresovao za lečenje ove bolesti. Ne možete očekivati da vam neko ovde kaže koje lekove treba koristiti, morate se javiti specijalisti. Kao što tekst kaže manifestacija je različita od osobe do osobe.

  Jedan savet: uz posetu lekaru, treba se aktivirati fizički, šetnja u prirodi, razgibavanje, čak bi bilo dobro konsultovati sportske trenere koji mogu da naprave planove treninga za starije osobe. Uz ovo sam sa majkom počeo da radim qi gong vežbe, dosta sam čitao o njima i usko su povezane sa ovom bolešću i moram priznati da uz strpljenje se vide rezultati. Te vežbe opuštaju CNS (centralni nervni sistem), samim tim i celo telo, jer naravno, sve ide iz glave.
  Ako nekog nesto malo više interesuje o tim vežbama, evo moje e-mail adrese stepanows@gmail.com pa mogu da pošaljem neke linkove.
  Pozdrav


 15. Jovana 23.05.2012

  Koja bi bila dijagnoza za bolesnika koji ima ovu bolest, a ujedno je i seceras tj. dijabeticar i ima povisen krvni pritisak koji se uspesno saniraju lekovima? Koji bi trebao da koristi lek protiv parkinsonove bolesti, a dijagnoza je pocetak?


 16. Djurdjica 20.03.2012

  Moja majka dobila je dijagnozu da boluje od parkinsove bolesti u nalazu pise da ukazuje na hronicno askonsko demijelizaciono ostecenje korena 4 lakseg stepena. Kao i aksonsko ostecenje korena c5. Takodje lakseg stepena, trenutno bez znakova aktuelne iritacije kornova. Dg raduculopathia c4.c51.deh.chr.pahs 1.deh.contractura art. H/s 1.deh.th balneofizikalna. To je dijagnoza moje mame, a sada oseca drhtanje ruke desne i bolove u desnoj nozi i sporo se krece, odgovorite mi sta da radi povodom toga?
  Hvala.


 17. ljiljana 23.05.2011

  Jos uvek cekam vas odgovor


 18. Ljiljana Krstic 19.05.2011

  Kakav je lek madopar i da li se pije sam ili u kombinaciji sa levodopom, posto je u pitanju odmakla faza bolesti


 19. djordje 26.02.2011

  Ovo je strasna bolest


 20. belkisa 29.01.2011

  Postovanje
  moja majka boluje od parkisonovog sindroma trosi lijekove koje se zovu mirapeksin 0. 25mg nevidimo neki napredak kskva je takvo je stanje pije po 9 tablet 3 ujutro 3 u podne 3 navece pa me interesuje posto tako pije te tablete 7 godina da li ima mogucnost da promijeni terapiju hvala


 21. Natasa 01.12.2010

  Kome treba da se obratimo u srbiji za parkensonovu bolest? Moj otac ima 63god i pretpostavka je a i ima simptome parkinsonove bolesti.


 22. Miki 01.11.2010

  Ostoji li neki prirodni lijek koji bi e mogao koristiti kod ovih simptoma? Da li je ko pokušao s homeopatijom?


 23. Ljubica 27.08.2010

  Zdravo. Moj otac ima p. D vec 12 godina i poslednih nekoliko meseci bolest je mn. Progresivnija. Ima rigor i tesko pokrece ruke, noge skoro i ne, tesko razbiramo sta nam prica u rok od 24 sata 2 sata dali je opusten i tesko guta hranu. Bili smo u diseldorf nemacka pre 5 god, gde je uzimao stalevo. Sada prima samo nakom tab. Od pred 2 dana je u gerantoloski zavod pod nege. Tamo sada je na procistavanje od lekova, od 8 nakom tab. Dnevno sta on je uzimao sada mu daju samo 2 i to na 6h. Po pola tab. Nakom i neki sedativi mislim na helex, zato sto nije zaspao uopste i to mu mixaju sa inf. Ra-r. Danas kad sam bila kod njega nije bio kontaktibilan celo vreme je spavao i tesko je progovorio. Dali ja normalno da tako strogo mu namale doziranje lekova, on pred god. Dana je primao i medopar rast. Tab. Ujutro a sada je samo na nakom. Recite mi sta je najbole da ucinimo dali da ga odnesemo u sofja ili u beograd na spec. Odeljenje za neurologija


 24. Stefan 19.01.2010

  Posto je jedan od tri glavna simptoma rigor, da li se sme primeniti masaza radi opustanja misica u cilju lakseg savladavanja programa kineziterapije? Ili je masaza u ovom slucaju kontraindikacija?


 25. femcho 25.12.2009

  Pozdrav iz makedonije ja imam oca bolesnika parkinsonove bolestine znam gde da se obratim i kome da se javim sa cime da ljecim mog oca recite mi kakve lekovi da pije i kod kog doktora da se obratim unapred vam hvala


 26. bojana 06.08.2009

  Moja majka (58 god) po poslednjoj dijagnozi boluje od teškog oblika alchajmerove bolesti. Do pre pet godina, od kad je prvi put uspostavljena dijagnoza, bolest je vođena pod šifrom demencije. U poslednjih 6 meseci bolest se manifestovala potpunim gubljenjjem ravnoteže, praćeno padovima i naglašenim spazmom mišića nogu i ruku. Poslednja tri meseca ona je u potpunosti vezana za krevet, sa nemogućnošću korišćenja ruku, zauzimanja sedećeg položaja, upotrebe nogu. Celokupna pojava je praćena jakim bolovima, samom pretpostavkom da je celo telo u grču. Članovi moje porodice i ja smo u šoku obzirom na neverovatan razvoj situacije. Moje pitanje je: da li je za bolest koja je okarakterisana kao alchajmerova karakteristična pojava koju sam opisala obzirom da je moja majka trenutno invalid!!!! Kako je moguć takav razvoj situacije za samo nekoliko meseci.


 27. Jadranka 31.05.2009

  Baka boluje od parkinsonove bolesti, koja joj je ustanovljena dvije godine poslije pretrpljenog mozdanog udara. Lijekove koje koristi su madopar i rivotril. Ima 75 godina. Zanima me da li ta terapija uz raznorazne vitamine tipa b, c, bilobil itd. moze dovesti do bilo kakvog zauustavljanja - poboljsanja bolesti. Lijeva strana joj je nakon mozdanog udara poprilicno oduzeta, tj. krece se uz pomoc stapa, a rukom ne moze da se koristi. Ruka je ukocena, trne joj nekad vise nekad manje, 'zavisi cini mi se najvise od vremenskih prilika' i trese se nekontrolisano. Koristim muzev e-mail


 28. slatka 03.05.2009

  Tekst je odličan. Meni je potvrđena nažalost dijagnoza doduše u početnoj fazi. Sva sreća da sam došla u prave ruke kod doktorke svetl koja je izuzetan stručnjak. Pogodilo me je saznanje da imam parkinsonovu bolest sa 42 god. Pogotovo što niko u familiji nije imao. Sve mi se desilo posle hirurške intervencije jer sam teško podnela anesteziju. Da li je to bio okidač sam bog zna. Pošto sam ranije bila kao tajfun sad svi primećuju moju sporost. Ali šta je tu je idemo dalje...


Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde