Lifting lica – procedura koja daje sjajne rezultate

Šta je lifting lica? | Kome je namenjeno zatezanje lica? | Procedura | Benefiti

Nije tajna da godine razdiru tkaninu našeg mladalačkog izgleda, ostavljajući nam ten i konture koje ne predstavljaju na najbolji način našu unutrašnju vitalnost. Međutim, zahvaljujući savremenim medicinskim procedurama, nema potrebe da se novostvoreno stanje prihvati kao mana – facelift je tu da promeni izgled na bolje i da pomogne pacijentima da očuvaju željeni mladoliki izgled.

Lifting lica je hirurška procedura koja doprinosi zatezanju kože lica i vrata.

Nije važno da li razmišljate o fejsliftingu kao proceduri, već želimo da na jednostavan način odgovorimo na pitanja i damo uvid u prednosti estetske medicine. Svi mi koji čitamo ovaj tekst smo radoznali i zanima nas tema ulepšavanja lica, te ćemo objasniti pojam fejsliftinga, kada je pravo vreme za ovu proceduru, kao i ono što je možda najvažnije - kako da iskreno razgovarate sa svojim lekarom o svojim očekivanjima i željama.

Šta je lifting lica?

Podizanje lica je hirurška procedura koja uklanja višak kože i zateže mišiće koji vam daju gladak, mladalački izgled.

Klasičan lifting lica uklanja višak tkiva oko očiju i usta, što rezultira glatkim čelom, kao i manje opuštenom kožom na obrazima i vilici. Rezovi za ovu vrstu operacije se prave iznad svake ušne resice ili neposredno ispod njih.

Lifting lica, medicinski poznat kao ritidektomija, je estetska hirurška procedura dizajnirana da poboljša vidljive znake starenja na licu i vratu. Proces funkcioniše tako što uklanja višak kože, izglađuje fine linije i bore i zateže tkivo lica.

Ovaj tretman je otvorio nove vidike u pejzažu terapija za podmlađivanje, omogućavajući pojedincima da povrate svoj željeni izgled lica ili jednostavno poboljšaju konture lica.

Lifting lica može da se pozabavi višestrukim problemima, kao što su opuštanje u srednjem delu lica, nabori ispod donjih kapaka, višak masnoće i opuštena koža ispod brade.

Facelift se može raditi i nakon značajnog gubitka težine ili jednostavno za modifikaciju funkcija kojima su pojedinci manje zadovoljni. Danas, medicinski napredak omogućava da se takve procedure sprovode preciznije i manje invazivno, što ga čini popularnim izborom za one koji traže svežiji i blistaviji izgled.

Kome je namenjeno zatezanje lica?

Idealan kandidat za zatezanje lica nije nužno definisan godinama, već potrebom ili željom za podmlađivanjem lica.

Većina pacijenata koji razmišljaju o ovoj proceduri obično su u rasponu od 40 do 70 godina, motivisani željom da smanje vidljive znakove starenja kao što su opuštena koža, bore i gubitak tonusa mišića lica i vrata.

Međutim, pojedinci i pre 40. godine života mogu da se odluče za fejslifting kako bi ispravili rane znake starenja ili poboljšali određene karakteristike. Štaviše, zatezanje lica može pružiti dragocene prednosti onima koji su pretrpeli značajan gubitak težine, pomažući da se zategnu i konturišu opuštenu kožu i višak kože koji je ostao kao rezultat njihovog postignuća.

Konačno, to nije samo ženski pristup, i muškarci smatraju da je zatezanje lica uspešno rešenje za održavanje mladalačkog i svežeg izgleda.

Kako izgleda procedura zatezanja lica?

Procedura za podizanje lica, iako je prilagođena individualnim potrebama svakog pojedinca, prati opšti redosled koji počinje detaljnim konsultacijama sa hirurgom kako bi se odredio najbolji pristup za postizanje optimalnih rezultata.

Na dan operacije pacijentu se daje odgovarajuća anestezija, a određuje se u zavisnosti od složenosti zahvata. Hirurg zatim pravi pažljivo mapiran rez, bilo duž linije kose, oko ušiju kako bi se obezbedili minimalno vidljivi ožiljci.

Sledeći korak podrazumeva odvajanje kože od tkiva ispod, što omogućava hirurgu da precizno oblikuje konture lica zatezanjem mišića lica i preraspodelom viška masti. Kada se postigne željeni rezultat, višak kože se delikatno iseče i zašije na mesto, ostavljajući za sobom glatke i obnovljene crte lica.

Procedura obično traje između dva do tri sata, u zavisnosti od obima potrebnog posla.

Nakon operacije, pacijent nosi fleksibilni zavoj kako bi se ublažio otok i obezbedio brži oporavak. Privremena drenaža se može koristiti za ograničavanje akumulacije tečnosti tokom procesa zarastanja.

Vreme oporavka varira u zavisnosti od pojedinačnih faktora, ali većina pacijenata može očekivati da će se vratiti normalnim aktivnostima u roku od dve do četiri nedelje, postepeno otkrivajući svoj osvežen, mladalački izgled.

Najveći benefiti zatezanja lica

Najznačajnija prednost zatezanja lica je sveobuhvatno i trajno poboljšanje koje donosi estetici lica. Bilo da se radi o opuštenoj koži, dubokim naborima, nedefinisanoj vilici ili promenama na licu izazvanim godinama, zatezanje lica neprimetno rešava niz simptoma starenja koje ostali tretmani ne mogu da urade u ovoj meri.

Osim revitalizacije izgleda, zatezanje lica donosi transformativnu promenu samopoštovanja i samopouzdanja kod pacijenta, što često rezultira pozitivnim uticajem na društvene interakcije, pa čak i profesionalni život.

Pored toga, efekti zatezanja lica su dugotrajni, obično u rasponu od deset do petnaest godina, što ga čini isplativim izborom na duži rok. Za one koji su krenuli na izazovno putovanje značajnog gubitka težine, zatezanje lica takođe nudi jedinstvenu prednost – oblikovanje opuštene kože kako bi upotpunila njihovu novostečenu siluetu.

Podizanje lica ima za cilj da spreči da se izgled osobe ošteti procesom starenja. Pre nego što se odlučite za ovu tehniku podmlađivanja, obavezno porazgovarajte sa svojim hirurgom i o drugim hirurškim i nehirurškim metodama podmlađivanja.


Podeli tekst:

Dr Branko Rudić je specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Dugogodišnje iskustvo i brojni zadovoljni pacijenti svrstavaju dr Rudića među najtraženije plastične hirurge na našim prostorima.

Povezani tekstovi:

Broj komentara: 0

Vaš komentar nam je veoma dragocen, molimo upišite ga ovde